Skip to main content

Poziţia CNA în războiul GSP TV - cablişti: scrisoare de atenţionare către distribuitori

 

CNA va atenţiona printr-o scrisoare toate companiile de cablu că postul GSP TV a fost declarat liber la retransmisie. Decizia de astăzi a fost justificată de preşedintele CNA Răsvan Popescu prin  "numeroaselor reclamaţii venite din partea telespectatorilor cu privire la lipsa canalului GSP Tv din pachetul de bază al RCS&RDS".

Publicitate

În ultima perioadă, posturile TV din grupul Intact au dus o campanie puternică pe toate posturile din grup, prin care îndemnau telespectatorii să reclame dacă postul GSP TV nu este în pachetul de cablu.

Consiliul trimite această adresă de atenţionare la o lună după ce pe  site-ul instituţiei a apărut o informare că GSP TV face parte din categoria televiziunilor pe care operatorii de cablu sunt obligaţi să le retransmită, conform principiului "must carry".

Cum ajunge un post de pe lista “must carry” în grila cabliştilor?

Procedura spune că după ce un post este declarat liber la retransmisie (cabliştii îl pot pune în grilă fără condiţionări tehnice sau financiare), operatorii de cablu sunt obligaţi să informeze şi să obţină aprobarea CNA-ul cu 15 zile înainte de a include canalul respectiv în oferta de programe.

Cu toate acestea, în legea CNA nu există nicio prevedere care să impună un anumit termen până la care companiile de cablu să-şi modifice grilele astfel încât să includă şi noua televiziune trecută pe lista “must carry”.

Prin urmare, operatorii de cablu pot introduce postul GSP TV doar cu acordul Consiliului.

Ce spune preşedintele CNA, Răsva Popescu?

"În legatura cu primul punct de pe ordinea de zi (cazul RCS&RDS - GSP) nu cred că sunt multe de spus. Există o măsurătoare anuală, un indice anual de audienţe, care plasează postul GSP TV în pozitia 28 şi în momentul în care se dau la o parte posturile străine şi cele care nu sunt libere la retransmisie, ajunge pe pozitia 13.

Cred că trebuie să atenţionăm societăţile care înca nu s-au conformat să respecte art. 82. Dacă nu sunt obiectii. În acest fel avem şi raspunsul către cei care au făcut plângeri către CNA şi cred că din aproape în aproape această problemă se va rezolva".

Răsvan Popescu a spus că pe lângă reclamaţiile cu privire la RCS&RDS au existat plângeri şi cu privire şi la alte companii de cablu mai mici, din ţară.

Pe de altă parte, acesta a precizat că CNA-ul a primit şi solicitări de difuzare a postului GSP TV din partea unor operatori de cablu care nu sunt obligaţi de "must carry".

"Vom trimite această atenţionare către toate companiile de cablu, dar în primul rand către RCS, pentru că acolo sunt cele mai multe plângeri. Am făcut un calcul la nivelul biroului licenţe din care a rezultat că postul GSP TV ar trebui inclus în ofertă de toţi cabliştii care au un număr de cel puţin 52 de canale în oferta de bază", a spus Răsvan Popescu.

Întrebat dacă există un termen limită până la care cabliştii trebuie să preia un post care s-a declarat liber la retransmisie, Popescu a spus: “Legea nu prevede un termen, dar ne aşteptăm ca RCS-ul să respecte legislaţia”.

Reporter: Dacă legea nu prevede un termen, atunci cum puteţi să amendaţi RCS&RDS?

Răsvan Popescu, preşedinte CNA: "Gândiţi-vă că există şi această presiune a publicului, care este, în primul rând, pe ei. Contăm pe faptul că, pe de o parte, vor respecta atenţionarea CNA, pe de altă parte, vor încerca să dea şi satisfacţie acestor oameni, care sunt beneficiarii lor".

Cum este descris principiul must carry în legea audiovizualului?

Art. 81
1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eu eu
    N-ai inteles nimic.
    Antena 1 si Antena 3 sunt posturi LIBERE la retransmisie, pe baza principiului must-carry.
    Pe intelesul tuturor, libere la retransmisie inseamna fara conditionari tehnice sau de pret.
    RCS a incasat bani de la abonati pentru ceva ce ei primesc in mod absolut GRATUIT si care trebuie dat mai departe in acelasi fel, GRATUIT.
    Din banii pe care i-a incasat RCS pentru difuzarea Antena 1 si Antena 3, acestea isi cer doar partea.
  • zuzu zuzu
    ca de obicei...la voi nu se respecta nicio lege, nicio decizie. Sa va manance ungurii de la rcs.
  • George Predoi George Predoi
    A cata oara sa-ti spun ca esti dobitoc?
  • voiKulescu voiKulescu
    Intact a declarat liber la retransmisie GSP, dar nu asa a facut si cu Antena 3? Dupa care a cerut daune de jde milioane de euro de la RCS ca difuzeaza Antena 3 fara sa plateasca!
  • lilly lilly
    Dan Voiculescu traieste inca, din trecut. Personajul inca nu a inteles cum functioneaza adevarata economie de piata, capitalista.
  • ibrail ibrail
    Sunt mare amator de emisiuni sportive dar,ma lipsesc cu mare placere de un post tv.al unui nenorocit de turnator la securitate {felix} si care ,numai Dumnezeu stie, cate destine si familii a nenorocit pana acum.
  • virgil virgil
    desigur că nu este corect ceea ce fac cei de la RCS, dar este foarte sănătos.Nimeni nu poate deplânge un post tv unde familia bacali este linsă în cur zi de zi,oră de oră...
  • Cristian Cristian
    Pe mine ma deranjeaza lipsa posturilor britanice si franceze, in special documentare, in Romania ! De aroganta tipic germana - multi-suntem satui ;altfel posturile germane distribuite in Romania erau mediocre(pro 7, sat 1, rtl,rtl 2, vox,samd ) Posturile de calitate germane :3sat, zdf, dsf sau premiere nu ajung in Romania !
  • Roberto Roberto
    Iar pe mine ma deranjeaza numarul imens de canale de sport, pardon! fotbal. As dori mai degraba sa am canale in limba germana, care au disparut aproape complet.
  • Red Dog Red Dog
    E o mizerie ce face RCS-RDS. Daca toate companiile si-ar respecta clientii ar trebui sa includa fiecare TOATE posturile de sport in grile. Ca abonat Dolce ma deranjeaza f tare ca, de pilda, in grila mea nu exista Digi Sport.

Trimite un comentariu

sus