Skip to main content

“Lucian Mândruță spunea, în 1992, că el vrea să fie un nume în presa românească“. Se descurca mai bine la scris, decât pe ecran

 

Publicitate

În urmă cu 20 de ani, Lucian Mândruță era foarte hotărât să facă televiziune, a povestit în interviul prezentat în exclusivitate de PaginademediaTV luni, 14 noiembrie, Virgil Popescu, unul dintre fondatorii SOTI - primul post de televizune independent din România.

Și în urmă cu 20 de ani, Mândruță făcea bâlbe. "Se descurca mai bine la scris, decât pe ecran", a spus elegant Virgil Popescu despre cunoscutul jurnalist.

Ce a povestit despre începuturile carierei de jurnalist a lui Lucian Mândruță, în continuare:

În 1991, Lucian Mândruță era în al treilea an de facultate, se pricepea foarte bine la calculatoare și își dorea să facă presă, a povestit Virgil Popescu.

“La el a fost o dorință, pur și simplu, de a face televiziune. Mi-aduc aminte că el a spus, la greva studențească din 1992, seara, când am plecat, în tramvaiul 16, că vrea să fie un nume în presa românească. Noi ne-am uitat al el și l-am întrebat: chiar crezi? Și el a zis da. Era în anul al treilea de facultate”, spune Virgil Popescu.

Lucian Mândruță a venit la SOTI în primăvara lui 1992, pe vremea aceea lucra la agenția de presă A.M. Press și era purtătorul de cuvânt al Ligii Studenților din Facultatea de Construcții.

Virgil Popescu a mai povestit, pentru PaginademediaTV, că Mândruță prezenta știri, era foarte activ în ședințele de redacție, ca și Andreea Esca, dar se descurca mai bine în scris, decât pe ecran. Pentru că în direct se grăbea și făcea greșeli – de unde și porecla dată, ulterior, de Cârcotași: Lucian Bâlbuță.

 

Vezi interviul video cu Virgil Popescu, AICI.

Din interviu:

Petrișor Obae: Lucian Mândruță când a apărut în peisajul SOTI?
Virgil Popescu: El a venit în martie sau aprilie 1992. Era la A.M. Press și era purtător de cuvând la Liga Studenților din Universitatea de Construcții.

 

Și cum a ajuns la SOTI?
La el a fost o dorință, pur și simplu, de a face televiziune. Mi-aduc aminte că el a spus, la greva studențească din 1991, seara, când am plecat, în tramvaiul 16, că el vrea să fie un nume în presa românească. Noi ne-am uitat al el și l-am întrebat chiar crezi? Și el a zis da. Era în anul al treilea de facultate.

 

Deci era foarte hotărât să facă televiziune.
Da.

 

Și când a venit la SOTI ce a făcut?
Prezenta știri.

 

Cum era la începuturi Lucian Mândruță?
În primul rând, el cunoștea foarte bine calculatorul. Întotdeauna Lucian a fost un om care, din punctul meu de vedere, s-a exprimat mai bine în scris, decât pe ecran. Pentru el - și nu numai pentru el – a fost un stres când am trecut la direct. Noi emiteam înregistrat.

 

De ce se exprima mai bine în scris?
Pentru că el pe direct se grăbește și automat face greșeli. De aici probabil și nick name-ul lui.

 

Da. Lucian Bâlbuță, numele dat de Cârcotași lui Lucian, din cauza acestor greșeli.
Da. E greu să faci direct. Gândiți-vă că TVR-ul nu avea direct până în 1989, decât la Telejurnal.

 

Și SOTI când a trecut la direct, în ce an?
1993. (...)

 

Cine era cel mai activ în sedințele de redacție?

Lucian și cu Andreea.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com

Comentarii

  • Si, intr-adevar, Lucian Mandruta a ajuns un adevarat om de televiziune! Il apreciez pentru faptul ca, desi a fost criticat pentru greselile comise, niciodata nu si-a plecat capul, a continuat sa afiseze aceeasi postura de barbat serios, destept si amuzant.

Trimite un comentariu