Skip to main content

Cătălin Tolontan: Fenomenul postacilor atinge cote ridicole. Câteva exemple de "colecţie" selectate de Paginademedia

 

Ce efect poate avea o părere “la comandă”. Cătălin Tolontan abordează direct una dintre anomaliile exprimării pe net: postacii. “Închiderea ediţiilor de print ale săptămînalului Săptămîna Financiară şi revistei Felicia, deţinute de trustul Intact, a stîrnit pe siteurile şi blogurile de media binecunoscuta năvală a postacilor”, scrie Cătălin Tolontan.

Publicitate

E un fenomen întîlnit de mai multă vreme, dar care deja atinge cote ridicole”, observă jurnalistul.

Dintre postaci, se remarcă cei ai Intactului. “Ăştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!”, spune jurnalistul.

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare o selecţie de comentarii (unele amuzante prin formularea forţată) postate pe site (dar neaprobate, din cauza suspiciunii de “postac”):

Discursul este identic, diferă doar formularea. Sunt câteva IP-uri care se rulează, la fel nickname-urile cu care încearcă să posteze mesajele. De multe ori, au acelaşi tipar, după cum se va vedea în cele ce urmează.

Înainte de comentarii, ce spune Tolontan:

"Firme sau oameni plătiţi special, de partide, trusturi de media sau companii diverse, de la fmcg-uri la tehnologie, reacţionează la orice ştire unde li se pare lor că angajatorul poate să obţină avantaj de imagine."

"Efectul? O luptă a sloganelor, un duel al stereotipurilor, imaginat de aceşti ”netrăiţi cu opinii despre orice(Andrei Pleşu), pe care un scriitor american îi descria ca fiind ”omologii digitali ai lui Pol Pot, care postează comentarii anonime din pivniţe neaerisite”.

"Ele se derulează cam aşa. Postacii favorabili grupului Intact scriu, indiferent de temă, că ”trustul Intact este o organizaţie profesionistă” (aştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!), afirmaţie pe care şi-o copiază probabil dintr-un caiet de sarcini şi pe care o vor adăuga probabil şi topicului despre sfîrşitul lumii. Cei complezenţi cu Pro-ul exclamă, decerebraţi!, ”foarte bine că s-a închis Gândul pe print”, dar sînt monumente de exigenţă cînd e vorba de tăierea costurilor rivalilor de pe piaţă. La fel se întîmplă între Realitatea TV şi RTV, care-şi vestesc ritmic dispariţia reciprocă. Sau, de ce nu, arestarea."

Comentarii “încercate” pe Paginademedia.ro

Ăştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!” scrie Tolontan despre postacii Intactului. De altfel, sunt cei mai uşor de identificat (după IP, nickname şi, mai ales, conţinut), după cum se observă în comentariile de mai jos.

Când Intact a închis Săptămâna financiară:

  • "Adevarul este ca orice trust media care se respecta, trebuie sa tina pasul cu timpurile. Intact a inteles asta cel mai bine."
  • "In curand toata presa se va muta in online! Trebuie sa tinem pasul cu tehnologia! Foarte buna decizia celor din Intact!"
  • "Eu cred ca e o idee buna fiindca 90% din populatie citeste presa pe internet. Saptamana financiara este una dintre putinele publicatii serioase, corecte, destepte, iar Felicia e o revista pentru femei, nu cred ca nu va fi la mare cautare. Si nu inteleg cum vine asta cu “hai sa vad cum da faliment intact-ul”? On-line-ul este mult mai profitabil decat varianta tiparita."

Bătălia X Factor a încins spiritele. Câteva comentarii ale “necredincioşilor” care contestau audienţele TV (remarcaţi numărul exclamaţiilor):

  • "Am chemat cativa prieteni aseara pe la mine si ne-am uitat impreuna la x factor. Inainte nu era chiar foarte buna emisiunea, dar acum, de cand o difuzeaza si ei live, e foarte tare si concurentii sunt pe masura!"
  • "Nu cred in audientele voastre. X Factor este no.1!!!!"
  • "Am ramas pe Antena 1….show-urile pro-ului sunt expirate!!!"
  • "Eu prefer X Factor. Trebuie sa recunoastem ca cei de la Antena 1 macar au curaj sa faca un show live!"
  • "Cei de la Vocea Romaniei nici macar nu sunt capabili sa faca un show live! X Factor este cel mai bun show! Are toate ingredientele."
  • "Sincer, nu cred in audientele voastre. X Factor este un format mult prea bun ca sa fie pe pozitia a doua!"
  • "Antena 1 este no. 1!!!!!"

Într-unul din cazuri, acelaşi comentator intra în dialog (sub nume diferite) cu …el însuşi:

"))) nu cunosc bine metodele de calculare a audientelor, dar e penibil sa spui ca jackie chan ar fi peste x factor. ori se fac manevre dintre cele mai urate, ori ati inceput sa vedeti incrucisat", spune el.

Tot el revine (cu un al nickname):

"Buna emisiunea de aseara! Mi-a placut foarte mult, pacat de incidentul petrecut. Foarte tari concurentii ramasi, imi place mult de tot Alin Vaduva!"

Dialogul cu el însuşi continuă, evident cu alt nume:

"Mai bun este Ovidiu, de mii de ori mai bun."

Categoria “cifrele vorbeşte”. Şablonul “o dovedeşte audienţa”

Remarcaţi vreo asemănare între comentariile de mai jos?

  • "Gadea este un profesionist in adevaratul sens al cuvantului, un om de televiziune care stie cum sa iti retina atentia. Audientele pe care le realizeaza stau marturie in acest sens."
  • "Imi place Gadea! Audientele emisiunii lui sunt uriase, nu degeaba, acesta fiind un profesionist."
  • "Gadea si Badea au evoluat frumos, in timp remarcandu-se ca fiind niste profesionisti desavarsiti!"
  • "Antena 1 este lider incontestabil de audienta de cand au inceput galele live! Cifrele vorbesc de la sine!"
  • "Cei care profeseaza in Intact sunt jurnalisti cu o experienta vasta si avand totodata foarte multe premii in domeniu. Profesionalismul acestora se reflecta zilnic in vanzari sau in rating-ul urias. Faptul ca CNN-ul s-a asociat cu cei din Intact spune totul despre calitatea acestui trust."
  • "Ce se intampla in trustul Intact? Telespectatorii fideli acestui trust cresc la numar de la o zi la alta si evident audientele urmeaza aceeasi traiectorie. Asta este tot ce conteaza."
  • "Antena 1 este mereu in topul audientelor! Calitatea si profesionalismul emisiunilor de pe Antene isi spun cuvantul"
  • "Antena 1 este in topul audientelor. Kanal D nu va avea niciodata vreo sansa in fata profesionalismului celor din Antena 1."
  • X Factor a fost un show cu adevarat incendiar! Audientele vorbesc de la sine!

Şi cireaşa de pe tort:

Astia” de la Intact sunt niste profesionisti. Se aliniaza standardelor Uniunii Europene.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ovidiu Ovidiu
    Fake forum comments are 'eroding' trust in the web

    Trust in information on the web is being damaged by the huge numbers of people paid by companies to post comments online, say researchers.

    http://www.bbc.co.uk/news/technology-15869683

    Nu suntem primii nici macar la prostit alti oameni.
  • Horea Horea
    @mad (nascut in '79)
    Daca si la acest articol ai ras, inseamna ca tu razi continuu!
  • mad79 mad79
    am ras una buna,cand am citit acest articol :D
  • zosolica zosolica
    Un comentariu ok ar trebui sa arate ca fiind scris de un om obisnuit, intr0un limbaj colocvial, nu insirind sabloane notate la sedinta de instruire:"Oameni rai si invidiosi vor sa defaimeze aceasta ultima fortareata numita Intact, ultima fabrica de profesionisti, de adevarati jurnalisti, care iau premii si bat la audienta multe posturi de televiziune(vezi JimJam)"
    Ce om normal care isi da parerea pe forumuri vorbeste asa?
    Nu zic, sunt convins ca are si PRoO-ul postaci, ca orice firma care se respecta si traieste din imagine: dar, ori ii plateste mai mult ca sa isi dea interesul sa fie mai creativi sau instructajul este facut de profesionisti ai continutului de net, dovada ca PRO-ul nu face nimic amatoristic!
  • Razvan Razvan
    Ce am inteles eu din articolul asta este ca cei ce nu sunt de acord cu un anumit articol inseamna ca sunt "postaci". Cam cum ar trebui sa arate un comentariu ok? Exista un tipar care trebuie luat in calcul?
  • Postmodern Postmodern
    Excelent material semnat de Petrisor Obae. Se vede ca este un jurnalist cu vasta experienta in domeniu, care are fler pentru subiecte. Petrisor a inteles cel mai bine adevarurile spuse de Tolontan si ca un adevarat profesionist a venit cu exemple.Tiberiu Lovin nu va putea niciodata decat sa fie numarul doi!
  • alex alex
    Eu ma indoiesc ca o face cineva pentru bani. Vad ca cel putin pe forumuri fanatismul dintre Pro TV si Antena ajunge imediat la cota dintre Steaua si Dinamo. Ca de, suntem romani, nu putem respecta alegerile altora. E pur si simplu vorba de educatie si de cat de penibil poti deveni in incercarea de a forta o societate sa gandeasca asa cum vrei tu.
    Pe de alta parte, daca intr-adevar posturile TV au postaci de genul pe statul de plata, mi se pare cel putin jenant felul in care acestia isi fac treaba. Nu angajezi un suporter fanatic de fotbal sa-ti promoveze emisiunea/postul pe forumuri, ci recurgi la un om inteligent, care cunoaste psihologia omului. De exemplu "X Factor e cel mai tare" este egal cu zero, pe cand "Mie mi-a placut, nu neaparat ca e quality, ci pentru ca am ras la o bere cu prietenii in fata TVului" e mult mai putin agresiv dar mult mai imbietor... Dar revin - ma indoiesc ca asta este cazul si presupun ca e vorba doar de angajati fanatici.
  • Adrian Adrian
    Absolut orice comentariu poate fi considerat opera unui ”postac” ... Nu există obiectivitate 100% într-o țară în care 90% din presă este una slugarnică, limbistă și cu o deontologie ”0”.
  • Horea Horea
    @ mircea badea (fara ... spagat)
    Un "a-ti" sau un "cea" sau ... nu sunt chiar semne ale analfabetismului!
    Un "s" (mic) dupa punct sau un "basel", carei limbi ii apartin?
  • Horea Horea
    @ Alex
    Curioase intrebari!
    Raspunsul, la ele, chiar ca m-ar interesa si pe mine.
    Se apropie sezonul rece, si n-ar prinde rau un ban in plus castigat in fata calculatorului.
    Banuiesc totusi ca-i nevoie de carnet: rosu sau portocaliu sau galben sau ...
  • nevermore nevermore
    Draga Petrisor, tot ce constat este ca vi se pare normal sa existe postaci ai Pro TV. Insa nu va revolta decat cei care posteaza (bine sau prost) in favoarea Antenelor. Si pana la urma care-i problema ta si-a lui tolo? Profesionistul Tolontan, cand a postat pe blog-ul lui fotografia lui Steve JObs in ultimele zile de viata, i-am spus ca nu-i nimic mai presus decat paparazzii care i-au facut-o. N-a aprobat comment-ul si nu l-a publicat. Sfatul meu este sa va vedeti de viata, sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit, ca tine si Tolontan.
  • Horea Horea
    @Mihaela
    1."Ciupercuţe"? O, nu! Sunt chiar niste bureţi.
    2. Nu prea au ei "stomacul gol". Deocamdata "motanul" lor le asigura suficientă ... papa.
    3. Mulţi nici nu "s-au mai imbracat". Alţii, au plecat chiar fara a se "trezi".
  • Alexander Alexander
    Obae uiti cand v-a scos badea din anonimat. Nu stia nici Google-ul ca existati.
  • Alex Alex
    S-a umplut net-ul de postaci. La inceput au fost doar postacii de partid, acum a ajuns aceasta moda si in cazul marilor companii din diferite domenii.

    Intrebare: cum sunt angajati postacii? Se dau undeva anunturi de angajare? Sunt posturi scoase la concurs? Exista firme de recrutare a postacilor?
  • kool mogul kool mogul
    Daca Tolontan nu se simte atat de bine la Intact de ce nu se duce la Evenimentul Zilei si B1? Cred ca i-ar sta mult mai bine acolo! Bine, e nasol ca acolo nu te baga nimeni in seama dar vad ca Turcescu s-a acomodat destul de bine cu anonimatul!

Trimite un comentariu

sus