Skip to main content

O “vizită prietenească” din China şi un articol pe măsură. Ironii, “şopârle” sau pur şi simplu o relatare “altfel”?

 

Ziariştii de la Adevărul au marcat printr-un articol memorabil vizita la redacţie a unor chinezi de la "Ziarului Poporului, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez."

Publicitate

Într-un savuros limbaj de lemn, articolul trece în revistă “vizita prietenească”. Aflăm că “Peter L. Imre s-a ridicat la înălţimea oaspeţilor chinezi” şi, dintr-un titlu că sunt “Probleme cu fabrica de conţinut”. În toate cele cinci poze apare Imre.

Ce a vrut autorul? Să relateze altfel? Să fie ironic? Să marcheze într-un fel ziua vizitei, care a coincis cu anunţul companiei că nu mai sunt bani de salarii?

Delegaţia ziarului din China a vizitat redacţia Adevărul joi, în aceeaşi zi în care conducerea a anunţat că nu sunt suficienţi bani de salarii. Pe 10 noiembrie, doar angajaţii cu salarii mici şi medii au primit bani: 5 milioane de lei fiecare.

Din articol:

Oaspeţii au fost primiţi călduros de însuşi directorul general de la Adevărul Holding, Peter L. Imre, care s-a ridicat la înălţimea oaspeţilor chinezi, deşi a deschis dialogul cu această modestă remarcă: „Este prima dată de când sunt director general al acestei companii când mă simt foarte mic".

Delegaţia „Ziarului Poporului“, principalul cotidian din China, a fost condusă de Wu Hengquan, editorul-şef al publicaţiei care tipăreşte 2.800.000 de exemplare în fiecare zi.

Tovarăşul Wu are şi rang de ministru. Acesta a vizitat Adevărul Holding alături de colegii săi Gong Dafa, director al departamentului de artă şi literatură al cotidianului (…) şi tânăra tovarăşă Chen Xingxing, editor la departamentul de editare generală.

Un intertitlu atrage atenţia: “Probleme cu fabrica de conţinut"

Un intertitlu al articolului despre vizita prietenească atrage atenţia: “Probleme cu „fabrica de conţinut". Despre ce este vorba? Despre situaţia din trust? Nicidecum.

Din articol:

În cadrul convorbirilor care au avut loc în biroul directorului general s-au schimbat viziuni despre presă şi chiar a existat un moment delicat privind traducerea în mandarină a modernului concept „fabrică de conţinut", dezvoltat în ultimii ani în cadrul Adevărul Holding, cel mai mare grup de media integrat din ţara noastră.

S-au prezentat cifre, s-au creat premise excelente pentru o colaborare rodnică între presa din România şi cea din China, s-au creionat perspective frumoase de dezvoltare.

Un participant chinez a remarcat, în biroul directorial, o inscripţie în limba engleză care anunţa că „dacă banii nu aduc fericirea, înseamnă că nu ştii de unde să cumperi".

“Vizita a continuat cu prezentarea principalelor canale media oferite de Adevărul Holding, a condiţiilor de muncă în cadrul companiei şi s-a încheiat cu un schimb de impresii pe linie editorială, discuţii de la care nu au lipsit Răzvan Ionescu, directorul editorial al Adevărul Holding, şi Grigore Cartianu, redactor-şef la „Adevărul".”

Ce înseamă şe-fu în mandarină? Aflăm din articol.

“Discutându-se imaginea lui Dinu Patriciu în paginile revistei „Forbes", la remarca „şefu'", oaspeţii chinezi s-au amuzat, căci un grup asemănător de sunete înseamnă în mandarină „cel mai bogat". O coincidenţă.”

Câteva aspecte din cadrul vizitei prieteneşti

Peter L. Imre s-a arătat invidios pe tirajul chinezilor, iar aceştia au vorbit cu admiraţie despre salariul directorului nostru general, deşi acesta este (şi a rămas) confidenţial. Concluzia unanimă a fost că soluţia ideală nu poate fi decât combinaţia dintre tirajul chinezesc şi salariul de top-manager român.

Pentru oaspeţii noştri, un moment plăcut a fost reprezentat de răsfoirea tabloidului „Click!", care abunda de nuduri, la vederea cărora, ce să mai, chinezii au făcut ochii mari!

Vizita s-a finalizat cu Grigore Cartianu exprimându-şi dorinţa că va fi, cândva, ridicat şi el la rang de ministru, precum omologul său chinez.

Articolul integral, în Adevărul

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • david david
    si a trecut si ziua de 15 si nimic in pls la salariu
  • david david
    si a trecut si ziua de 15 si nimic in plus la salariu
  • reporter reporter
    a, ăsta e nărav vechi, se scapă greu de el...
    și apoi, trebuie să facă omul ceva să fie observat, pantalonii fistichii și basca nu sunt de ajuns :P
  • reporter reporter
    păi ce, ăla-i salariu?...
    :P
  • meme meme
    ”sa fii” se scrie...mi-ar fi jena sa fiu in locul tau.

    @hahaha

    ma lasi, bre, cu construitul ziarului? mie-mi chitaie matele de foame si tie-ti arde de construit ziare...
  • stagiar stagiar
    peter nici nu stii ce mic ai inceput sa fi
  • zoom zoom
    cica se baga banii, asa mi-a zis peter pan :))
  • sile sile
    amice, bati campii, tu ai idee ce salariu are cracuin?
  • gabi gabi
    Piticule, le mai trimiti, mai, link-uri colegilor cu articolele tale ca sa para ca sunt citite :))? Vorba astora: maturizeaza-te si lasa nasu' ala mai jos ca n-ai motive sa-l tii asa sus!
  • Duncan Duncan
    Despre asta de ce nu scrieti?
    http://www.azir.ro/
  • madam I madam I
    cel intelept va intelege:))))))) genial
  • Baiat bun Baiat bun
    @lelia, hahaha - Andrei Craciun nu e chiar asa cum spuneti voi. E talentat, e un fin observator a ceea ce-i in jur, iar articolul e in regula, doar ca trebuie inteles. Pana la urma, e si el un sclav pe plantatia moguliana, are sefi care o freaca, isi vad interesele si, in definiv, sunt mai prosti decat trei sferturi din redactie. Pozele cu Imre sunt normale la nesimtirea fostului tractorist care se baga in seama peste tot, dar alea i-au fost bagate pe gat lui Craciun de moralistii demolatori de ziare Cartianu si Ionescu. Ce mi se pare penibil e ideea de baza: aceea de a-i lua la misto pe chinezi, cand ar fi trebuit tratati cu ospitalitate si-n paginile obosite ale Adevarului. Romania ar trebui sa ia lectii de la acesti tovarasi, iar "top-managerul" Imre si gasculita lui de falimentatori demni de exemple ale rusinii in orice manual de business sa fie mai modesti.
  • hahaha hahaha
    articolul - desi se doreste subtil si ironic - e de fapt o mare adunatura de pupaturi in fund. a vrut el sa fie mai sugubat, dar a reusit sa fie penibil. andrei craciun se imbata ca de fiecare data cu propria imagine. narcisist? egocentrist? paranoic? dracu stie - si nici nu conteaza - atata vreme cat micutul ziarist isi este doar lui suficient. ce cred altii despre el il lasa rece, isi pune sapca pe cap si putin ii pasa. cei din jur rad de „talentele“ pe care acesta le afiseaza plin de emfaza dar el merge mai departe spunandu-si ca e cel mai bun, cel mai talentat, cel mai jurnalist. si e caraghios definitiv :) macar asemenea personaje sa avem printre noi: daca bani nu primim, macar sa avem de ce/cine rade. maruntelul poet-ziarist a devenit o unealta: cartianu isi scrie cartile folosindu-l ca pix, imre isi face pr folosindu-l ca lipitor de afise si purtator de microfon. o sluga cu dictionarul la indemana ce poate fi folosita, cam asta e baietasul asta care a pierdut trenul maturizarii. jenant. lelia, a pierdut el mai multe sanse, dar sa i le arati ar fi pierdere de timp. e atat de plin de el ca uneori ti-e frica sa nu inceapa sa fâsâie pe la balamale. un scrib marunt, si la propriu si la figurat. cat despre adv, s-a cam ales praful. ne lingem ranile gândindu-ne ca am ratat cu totii sansa de a construi cel mai bun ziar.
  • lelia lelia
    Draga Andrei,

    Este rusinos modul in care un ziarist bun ca tine s-a transformat in ultima periopada. Ai ajuns atat de "chinez" in gandire ca ti se par normale anumite fraze desprinse din ziaristica de partid care se facea pana sa te nasti tu. Unii ziaristi din trecut chiar ar fi invidiosi citind osanale si fraze frumoase despre jalnicul conducator. Desi stiu ca nu e responsabilitatea ta dar fiind numele tau care apare acolo iti fac observatia de bun simt ca ati ajuns de rusinea Romaniei fie ea si semicomuniste sa ii puneti atatea poze unui mediocru director care inafara de cultul personalitatii a mai "rezolvat" doar performanta in trustul ala. In incheiere imi aduc aminte de o fraza celebra a lui Jacques Chirac care ti se potriveste perfect in momentul asta: "ai pierdut o mare sansa sa taci ". Sa fii iubit! Ca respectat nu ai cum!
  • publicitarul publicitarul
    la inceputul lunii am fost anuntati printr-un mail (trimis de simona david, director Corporate Affairs, de ce ea?!?!?!) ca vom primi salariile ESALONAT intre 2-12 nov. Iete ca se facu jumatatea lunii aproape si am primit fabuloasa suma de 500 lei!!!!! poate nu stim sensul cuvintului ESALONAT... ei, poate ne cumpara chinezii si ne platesc in boabe de orez.

Trimite un comentariu

sus