Skip to main content

Ghici, ghicitoarea mea: cine-i "insul" descris plastic de Pleşu în editorialul de rămas bun din Adevărul?

 

Îmi trebuie o pauză. Şi vreau să ofer o pauză şi altora”, îşi începe Andrei Pleşu editorialul din Adevărul prin care anunţă că nu mai scrie la ziar.

Publicitate

Finalul însă oferă o descriere memorabilă a unui “anumit personaj”. Oare cine este?

Iată descrierea:

“Nu mai suport să am de-a face, vrând-nevrând, cu un anumit personaj din „Holdingul Adevărul", când sentimental ca o telenovelă, când ţâfnos ca un fost şef de sală, bucuros să se tragă în poză cu felurite VIP-uri pentru o ţâră de notorietate, haotic administrativ şi cu veleităţi culturale pendulând între Paulo Coelho şi Dan Diaconescu.”

Pleşu continuă:

“Regret că mă despart de cititori, dar am măcar satisfacţia de a scăpa de vecinătatea unui asemenea ins.”

Alte fragmente din editorialul Pe altă dată:

"Scriu acest text pentru a-mi lua la revedere de la cititorii editorialelor mele din „Adevărul". Am hotărât să mă opresc. Sunt obosit."

"Îmi e tot mai clar că mă mişc într-o lume străină, pentru care nu sunt pregătit şi pe care nu pot şi nu vreau să o asum. E, poate, şi o problemă de vârstă. Vine o vreme când trebuie să faci un pas înapoi. Când trebuie să accepţi, cu luciditate, bărbăteşte, că galaxia ta a trecut dincolo de linia orizontului, că deasupra ta sunt alte stele şi alt cer. Mie, cerul care se întinde acum deasupra mea mi se pare supărător de roşu. Roşu de nostalgii prosteşti, de mânii şi obrăznicii pubertare, de impostură zgomotoasă, de violenţă, de grosolănie ofensivă."

"Îmi trebuie o pauză. Şi vreau să ofer o pauză şi altora. Forumiştilor mei, de pildă, care, cu excepţia unei minorităţi de condeie cuviincioase, se întrec, săptămână de săptămână, să mă tăvălească prin micile lor nevroze şi frustrări, să mă îngroape în obscenităţi, agramatisme, ameninţări, invitaţii la spânzurătoare şi cimitir."

"Da, recunosc, am atins o anumită limită şi prin concursul unor împrejurări imediate. Mi se pare exasperant ca, în gazeta la care scriu, câţiva băieţi încă nenăscuţi să se răfuiască nărăvaş cu Mircea Dinescu. La vârsta lor eram în faza „primim marfă": mă străduiam să învăţ, să pricep, să găsesc modele. Dânşii ştiu, au aplomb, au trecut peste noapte de la grădiniţă la procuratură. Am mai multe motive decât ei să mă cert cu Dinescu, să fiu întristat sau scos din minţi de o anumită evoluţie a lui, de excesele nonşalanţei sale. Dar, până una alta, omul a scris o pagină de neînlocuit în literatura română şi a avut, înainte de 1989, un curaj care nu poate fi terfelit zglobiu prin ipoteze „ştiinţifice" de doi bani."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dady dady
    CARTIANU este .... acel COIELIO, acel SHELOCHOLMES al Romaniei prost dacembriste! .... hahahahahahahahahahah ... nea cartiene sau cartiere, cind unii ca Basu, sau ilie stoian, sau florian bichir faceau adevarate anchete pe la Trustul Expres tu te cartiai pe ici pe colo ... si
    apropo s de cartuliile acelea pe care le-ai scris, sunt multe cestii care nu se pupa intre ele ... Iti recomand o carte scrisa de Ilie Stoian pe undeva prin anii 94 - 96. Cartiere, cartiere ... faci Gorjul de rusine citeodata .... pe nenea Plesu trebuia sa-l ti pe palme, sa inveti BUNUL SIMT de la Domnia Sa... si sa-ti dai tu demisia pentru o idee, un principiu, un gind .... Ia aminte la un alt nene ... Nenea Brincusi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Va pupa tata!!!
    PS - de la o sursa din interior! ...
  • razwan razwan
    Ce dreptate ai omule. a pupat in fund si acum pleaca...deontologul. si ca el sunt multi, toti intelectuali de vaza...
  • Petre Bumbui Petre Bumbui
    E clar, este forba despre un sfertodoct transpirat si gretos, al carui nume incepe cu ~Cart~ si se termina cu ~ianu~. Cum se poate alatura Plesu unui asemenea exemplar de oportunism si tupeu? Cum poate judeca Cartianu (la el merge si cacofonia, el insusi este o cacofonie)pe Dinescu, de exemplu, oricate bube ar avea Dinescu? Daca a ajuns Cartianu sa dea autografe pe carti scrise din informatii compilate de pe net, nu este de mirare ca Moraru isi face televiziune, ca Piedone este sef de campanie al PDL pe Bucuresti, ca Vanghelie a fost decorat, ca Dan Diaconescu si-a facut partid din televiziune si ca doamna Culcer si-a facut din televiziune partid. Hai sa ne hahaim!
  • fiona fiona
    De aberat, aberezi matale pentru toata lumea. Lucrezi in media, probabil, ca de-aia intri pe site-ul asta. Speram, spre binele presei, ca esti vreun amarat de sofer. Dar daca te crezi jurnalist sau prin cine stie ce somn al sortii te-a uns cineva cu functia de reporter, atunci sa nu se mai intrebe careva de ce moare presa scrisa. Petrescule, tu esti caz de studiu! Repejor, la clasele I-IV, pana nu incep sa rada si copiii de cum scrii!
  • cornel cornel
    e Pter Imre, nu e cine vrei tu si altii
  • Mirel Adumitrei Mirel Adumitrei
    @petres-cu: cavitatea ta craniana e micuta ca o nuca. Te exprimi ca un oligofren. Pe langa prostie (cum adica cine suntem noi sa-i judecam?) vii si cu tampenii gen "sa nu fim rai in suflet ca sa fim buni"sau "sa venim cu idei nu doar cu pareri". Cat despre cum stii tu sa scrii in romana, ba baiete, du-te la scoala! "spune-ti", "crede-ti", "haide-ti". Gura, sa nu te mai prind pe net cu prostiile tale ca ma enervez!
  • petrescu petrescu
    Oameni buni, va inteleg nemultumirile,dar nu crede-ti ca deja am inceput sa aberam?
    Cine suntem noi sa-i judecam?Vor fi judecati de cine trebuie ( daca acel cineva se va trezii din somnul indus) de rapoarte false date de preasfintiile mai sus mentionate.
    Trecem prin vremuri grele, nu numai presa are de suferit,haide-ti sa venim cu idei , ca doar de asta avem cavitatea craniana atat de dezvoltata ( poate iese ceva mai bun decat simple pareri) care nu aduc altceva decat rautate in suflet, si sincer numai de asta mai avem nevoie.
    Daca am jignit cumva pe cineva va rog sa va spune-ti pasul, nu a fost cu intentie.
  • sache sache
    dl. pelesu, va rog io nu mai dezinformati...citez: "ca sunt omul lui patriciu,sau dimpotriva intelectualul lui basescu"...pai nu exista niciun DIMPOTRIVA aici ,cele doua situatii sunt intr-o simbioza perfecta , patricianu' e mogulu' cel bun al lui base , asa ca lasati dizidenta asta falsa deoparte ca nu suntem chiar asa naivi...
    Pe de alta parte va felicit pt. decizie si pt. descrierea celor doi...gregordinar si peterimBRE...a fost chiar buna!
    In rest va doresc numai bine,sanatate multa,sarbatori fericite si multa inspiratie (chiar daca e in slujba stiti mai bine cui...) !
    Sache alu' zapacitu'
  • Philip Morris Philip Morris
    Dupa ce a pus tabloul mogulului la intrarea in AH (cum de nu ti-e jena de asta, coane Dinule?), mai nou Imre vine cu cainele la serviciu. De regula, animalul (cainele, adica) e alintat si ingrijit de Andra Lascu. Care stie tot Philip Morris-ul cine a fost si tot AH-ul cine este!
  • Adrian Adrian
    Prietene articolul asta este peste masura ta de intelegere.
    Spui de dl. Plesu ca ar fi un lingau? Pe ce te bazezi? Dupa 3 ani de AH iti pot spune exact contrariul, la fel o poate face oricine din trust. Dl. Plesu a fost mereu demn, vertical si mereu cu o puternica argumentatie asupra a ceea ce a spus, facut si scris.
    Inainte de a terfeli un asemenea om, mai bine ia o carte si citeste...poate inveti ceva!
  • Ospatarul cu fata de tigan mongol Ospatarul cu fata de tigan mongol
    Si Plesu e un lingau, si lui i-au placut banii unsurosi incasati din mainile grase ale ospatarului cu fata de tigan mongol. Problema este de ce nu a facut pasul inapoi din start. Pentru ca i-au placut banii unsurosi luati din mainele grase ale ospatarului cu fata de tigan mongol. Acu, dupa ce ospatarul cu fata de tigan mongol l-a mai inghesuit ca doar produce paguba si vrea sa-i inchida jucaria, pleaca. Du-te, bre, asa cum te-ai dus si in seara aia de l-ai vazut pe "Mon Dieu" la Cotroceni!
    PS-tot din gasca Plesu, intelectuali carora le pute cand vor ei, sunt si amicii Patapievici si Cartarescu. Ei de ce stau in slujba unui samsar fara scoala? De ce se prostitueaza negand evidente si falsificand realitati? Pentru primesc bani si pentru ca inca "nu le pute".
  • Observator Observator
    Mai stii?
    Ca asta-i razbunator, nici nu te astepti cand te paleste.
  • Horea Horea
    @Mahorcu

    Ce idee i-ai dat lui Petrisor!
    Nu stiu daca va accepta Plesu, dar chiar va fi un INTERVIU de inalta tinuta!
  • Mahorcu Mahorcu
    Eu din prima m-am gandit la Cartianu, mai ales ca acum vreo cateva zile a iesit el sa justifice de unde i se trage porecla "Gregoire ecrivain", spunand ca i-a spus lu Coelho "entre nous, les ecrivains..." . Plus ca a fost prezent si pe la DD in emisiuni. Nici nu m-as fi gandit la altcineva decat Cartianu, acuma cu varianta asta cu Imre, nu mai stiu ce sa cred :) .

    Deci ? Cine-i ? :)

    Petrisor, cheama-l la paginademediaTV pe Plesu, mai mult ca sigur ca ar iesi un interviu bun !
  • Eugen Eugen
    Cand intr-un cotidian ca Adevarul un scriitoras face un articol pe baza unei surse numite Catalin, in care se bate campii ca cei din MAPN au fost obligati sa se imbrace in civil si sa vina de Ziua Unirii la parada, ce mai poti sa faci? Doar sa spui pa si pusi!
    Patriciu, ca si Vantu, pe ce-a pus mana prin furt, a falimentat. Ziarul Adevarul e doar o alta confirmare.

Trimite un comentariu

sus