Skip to main content

Lăzescu la TVR: Cum a ajuns TVR la datorii de 100 de milioane de euro. Restructurări? Suntem cumva cu mâinile legate

 

Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR, a explicat la Tema zilei, pe postul pe care îl conduce cum a ajuns instituţia publică la datorii de peste 100 de milioane de euro şi despre reforma prin care va trece instituţia publică începând cu luna ianuarie.

Publicitate

Ce a spus Lăzescu pe TVR, în continuare:

Şeful televiziunii publice a precizat că instituţia a acumulat în perioada 2004 – 2009 datorii de 40 de milioane de euro din filme, seriale TV şi drepturi sportive cu scandenţa în 2010.

La aceasta se adaugă şi pierderile cumulate de 61 de milioane de euro. Taxa publică, cea mai mică din Uniunea Europeană, şi care nu a mai fost majorată de zece ani a dus, de asemenea, la adâncirea pierderilor.

Alexandru Lăzescu, la Tema zilei:

"Avem multe constrângeri din cauza contractului colectiv de muncă. Suntem cumva cu mâinile legate şi putem acţiona doar la 15% din costuri, restul sunt fie chestiuni bătute în cuie din contractul colectiv de muncă, fie aceste contracte ce nu pot fi denunţate."

"Televiziunea publică este în pierdere începând din 2006, iar aceste pierderi se cumulează. Când am preluat mandatul, a fost în următorul context. Am avut 61 de milioane de euro, pierderi cumulate până la acel moment. Mai puţin de 5% din aceste costuri pot fi acoperite din publicitate."

"Mai este un reproş de făcut fostei administraţii. Suntem în plină criză, în condiţiile în care colegi din presă au avut scăderi de salarii de 20% - 30% sau şi-au pierdut locurile de muncă, în aprilie 2010, la televiziunea publică (în timpul mandatului lui Alexandru Sassu – n.r.) se semna un contract colectiv de muncă în care, printre altele, prevedea prime de vacanţă de 85% dintr-un salariu. Această primă era obligatorie indiferent de situaţia financiară a instituţiei. Suntem cu mâinile legate pentru că avem nişte contracte în derulare ce nu pot fi denunţate."

Planul de reformă aprobat de Consiliul de Administraţie:

  • Reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul.
  • Reforma salarială.
  • Reducerea producţiei TV cu 30%.
  • Flexibilizarea instituţiei.

Ce va însemna reducerea cu 25% a cheltuielilor cu angajaţii?

  • Renunţarea la sporuri.
  • Reducerea cheltuielilor cu orele suplimentare odată cu scăderea producţiei TV.
  • Reducerea cu 10% a numărului de angajaţi.

Declaraţiile lui Lăzescu pe larg:

"În ultima perioadă este o campanie concertată împotriva televiziunii publice."

"Am vorbit de situaţia financiară a instituţiei încă din septembrie anul trecut."

"Sunt uşor mirat cum unii dintre colegii noştri foarte vehemenţi luau cu câţiva ani în urmă până la 1.000 de euro pe ediţie de la TVR."

"Taxa TV din România este cea mai mică din România. Nu vreau să crească taxa TV, dar dacă aceasta rămâne constantă şi nu este indexată măcar, şi veniturile noastre anuale scad."

"Avem multe constrângeri din cauza contractului colectiv de muncă. Suntem cumva cu mâinile legate şi putem acţiona doar la 15% din costuri, restul sunt fie chestiuni bătute în cuie din contractul colectiv de muncă, fie aceste contracte ce nu pot fi denunţate."

"Televiziunea publică este în pierdere începând din 2006, iar aceste pierderi se cumulează. Când am preluat mandatul, a fost în următorul context. Am avut 61 de milioane de euro, pierderi cumulate până la acel moment. Mai puţin de 5% din aceste costuri pot fi acoperite din publicitate."

"Mai este un reproş de făcut fostei administraţii. Suntem în plină criză, în condiţiile în care colegi din presă au avut scăderi de salarii de 20% - 30% sau şi-au pierdut locurile de muncă, în aprilie 2010, la televiziunea publică (în timpul mandatului lui Alexandru Sassu – n.r.) se semna un contract colectiv de muncă în care, printre altele, prevedea prime de vacanţă de 85% dintr-un salariu. Această primă era obligatorie indiferent de situaţia financiară a instituţiei. Suntem cu mâinilelegate pentru că avem nişte contracte în derulare ce nu pot fi denunţate."

"Sunt multe frustrări în televiziune. Sunt oameni care câştigă prea puţin faţă de ceea ce fac, iar alţii câştigă prea mult. Acest lucru trebuie reglat."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cutarescu Cutarescu
    Buna ziua! Credeti ca ati putea da niste lamuriri privind viitoarele restructurari ale studiourilor teritoriale TVR? Conform unei circulare sosite la sfarsitul acestei saptamani, redactiile vor fi pur si simplu decimate, urmand sa ramana la stiri si la programe mai putin de jumatate din angajati, si nici aceia nu se stie daca cei actuali. Prin schimbarea organigramei, redactorii, reporterii, realizatorii etc devin "jurnalisti de televiziue", clasati dupa nivelul de studii si experienta (seniori). Se vor da examene in fata unei comisii, dupa ce acesti angajati au mai fost o data examinati, la angajare. Sa inteleg ca acum, dupa ani de experienta si munca, redactorii si reporterii si realizatorii trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt si JURNALISTI?
  • aidan aidan
    horea,abia de curand am descoperit pagina de media. latru si musc pe blogul lui damov unde ma mai racoresc ca nu sunt singur.stiu ca suna derizoriu dar e o supapa si la ce se intampla in tvr daca nu ai o supapa poti face accident cerebral.mai nou pe astia vechi si prost platiti ne incoloneaza si ne duc le doctor sa vada cum stam cu psihicul, cu inima si cu ochii. pe urma ne evalueaza seful direct si apoi o comisie formata din diverse persoane. la sfarsit ne schimba salariul, nu nu ne da in plus ci in minus,un minus la 1500-3000? si ne schimba contractul pe determinat.oamenii lui culcer si ultimii angajati aia 400 in total nu merg la doctor nu sunt evaluati. o sa fie multe procese.fac parte din gasca celor care au facut si fac emisiuni pertinente,curate si vioaie care plac publicului.cand noi faceam 2,5 rating la primele ore ale diminetii trofin nu facea nici 1,2 in prime time. in grila de toamna am fost mutati in alta zi la alta ora. sa ne ivatam minte!e foarte trist in tvr si mai trist e ca suntem luati la gramada.e nedrept sa fim confundati cu gasca lui culcer sau a lui lazescu. chiar ne gsndim sa facem publica dezicerea noastra de ei.fie ce o fi!de cate ori poti muri?o singura data.
    mi-a facut bine sa citesc ce a scris asociatia profesionala tvrart.
  • asociatia professionala tvrart asociatia professionala tvrart
    criteriile de evaluare profesionala din srtv sunt dominate de subiectivitaea sefilor organizati ierarhic in sistem , in grupuri de influenta si grade, fiecare sef are subordonati mai mult fideli decat profesionisti, nu esti cu sate acoperit, mai bine pleci, listele de evaluare ar putea fi realizate de comisii externe prin teste directe cuantificate pe computer , altfel jalea continua si este traditionala in tvr, nepotismul este enorm, traficul de influente subtil, smecheria si lipsa se management calificat continua de la 1990,sefii se aleg intre ei pe baza managementului de amator, improvizeaza organizarea,coordonarea,refuza oricefel de forme de colaborae cu societatea civila din Romania. O institutie opaca, o reduta rosie, fiecare schimbare se consiliu si de presedinte aduce doar valuri care nu rezista, doar machiaza pilele gasite si mai aduc , campion Dl Academician peste 1000, apoi fiecare dinastie a adus zeci, sute, cu sau fara examene disimulate. Talentul in tvr si posturile se transmit ereditar, politic, erotic,TVR nu cauta sefi de promotii, nu angazeaza asa ceva, ar putea sa complexeze sefii/directorii din tvr de obicei persoane mediocre prin tot ce au facut sau fac. TVR o institutie trista cu posibilitati tehnice extraordinare care ne cvorbeste mereu despre ieri...
  • marin marin
    Aaaa... Sa traiesti, dom' Loazescu, dar cam tarziu !
  • marin marin
    Pai, ati facut si voi ce fac guvernantii cand au in mana painea si cutitul, adica v-ati facut castigurile cat mai mari, ca-n targul lui Cremene
  • Horea Horea
    @ aidan

    Esti foarte aproape de ADEVAR cu expunerea din comentariul tau.
    De ce doar acum ai avut replica? Acest articol a aparut de mult pe Pagina de MEDIA?!
  • aidan aidan
    al dreacului,lazescu asta! salariile celor care muncesc in tvr de peste 20-30 de ani sunt de la 1500 la 3000 de roni maximum! salariile sefilor si a celor peste 400 de noi angajati ai lui lazescu si culcer sunt de la 9000 la 12000 roni. ia faceti o socotela,cum au crescut astronomic,datoriile tvr! adaugati pierderile cu productii de 40000 de euro per editie saptamanala care abia de salta in audiente strict pe tvr nu in raport cu alte televiziuni si avem o imagine destul de clara a pierderilor tvr. si ce face lazescu? da afara angajatii vechi cu salarii mici si pastreaza jigodiile preferate cu salarii astronomice si performante indoielnice. dar asa se intampla in romania.
  • gheorghe gheorghe
    Esti oaie prietene, ai ochelari de cal si citesti cancan. Cu cat o sa-si piarda statul influenta asupra tuturor domeniilor de activitate, cu atat mai repede o sa se termine cu tot sistemul democatic si o sa vina unul draconic, in care o sa fi sclav pe plantatie fara macar sa-ti dai seama.
  • cornel cornel
    Badea "uita" ca PSD a condus TVR din 2007 pana in iunie 2010
  • Observator Observator
    "eu unu daca ma uit cateva minute pe luna la tvr si sunt obligat sa platesc."

    Poti sa nu te uiti nici un minut!. trebuie sa platesti ca asa e legea. Nu-ti convine? Fa greva foamei.
  • cornel cornel
    deja e cam tarziu pt ca Alexandru Sassu a semnat deja contracte colective de munca pt angajati (2009)

    nu se pot incalca actualele contracte de munca semnate pe vremea fostului director
  • steven steven
    Orice tara europeana ,si nu numai, are o televiziune publica.Faptul ca a noastra nu are indepententa politica nu este singular,dar pentru asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe,iar noi trebuie sa ii tragem mereu de maneca si le aratam derapajele.
  • yoyo yoyo
    sa-l vanda sau daca nu sa-l desfiinteze
    nu inteleg de ce se tine asa tare de televiziunea asta?
    am vandut curentul, petrolul, romtelecomul etc...
    dar la televiziunea asta nu renunta niciodatala la care platim vrem, nu vrem suntem obligati, pana la urma incep sa cred ce spune badea ca e televiziunea pdl-ului, dar eu spun ca e televiziunea puteri cine ajunge la putere aia odorna ce sa fie la tv.
    eu unu daca ma uit cateva minute pe luna la tvr si sunt obligat sa platesc.
  • geo geo
    nea lazescu, de ce nu publici salariile sefilor din TVR, a realizatorilor de emisiuni din TVR...pune si tu clauze contractuale, daca atinge un numar de puncte de audienta productia e platita cit scrie in contract, nu atinge audienta scontata se taie la juma' finantarea. asa si cu salariile cele mari si nejustificate prin performantele de audienta obtinute.

Trimite un comentariu

sus