Skip to main content

VEDERE DIN CULISE: Asemănări şi deosebiri între X Factor şi Vocea României

 

Publicitate

Cum se văd Vocea României şi X Factor din culise? După ce, în urmă cu câteva săptămâni, a fost în publicul de la Vocea României, reporterul Paginademedia.ro Cristiana Constantinescu s-a aflat, sâmbătă, între spectatorii de la X Factor.

Paginademedia.ro vă prezintă asemănări şi deosebirile dintre cele două emisiuni, aşa cum s-au văzut din public, dar şi un reportaj de la X Factor de sâmbătă.

Cum este publicul celor două emisiuni, ce fac membrii juriului în pauze, cum sunt mobilizaţi spectatorii, în continuare:

  • Ambele studiouri par mult mai mari la televizor decât sunt în realitate. Ca dimensiuni sunt comparabile, însă scena de la X Factor este (sau pare) mai mare decât cea de la Vocea României.
  • La ambele emisiuni asistă susţinători reali ai concurenţilor, care reacţionează spontan. Totuşi, la X Factor se simte "impulsul" maestrului de ceremonii, un pic mai zelos decât la Vocea României. Şi tot la X Factor există mereu public plătit, pregătit doar pentru cazurile în care este nevoie.
  • Atmosfera din platoul de la Pro TV este mult mai destinsă decât la emisiunea concurentă. Oamenii par mult mai relaxaţi, se râde, se glumeşte mult, deşi este un public ceva mai numeros decât la X Factor.
  • Membrii juriului şi prezentatorul vorbesc mult mai mult între ei la Vocea României, decât la X Factor. În pauzele publicitare, Pavel Bartoş, Horia Brenciu, Loredana, Smiley şi Moga se tachinează, se amuză unii pe seama altora, fac chiar glume cu X Factor. Pe când Răzvan şi Dani, Paula, Mihai şi Adi sunt mai concetraţi, mai serioşi, atenţi la ce urmează. Par mai emoţionaţi.
  • Dacă Pavel Bartoş şi Roxana Ionescu citesc textele de pe prompter, Răzvan şi Dani nu au nimic scris, vorbesc liber. Pe de altă parte, Bartoş este mult mai spontan atunci când discută cu concurenţii sau membrii juriului. Răzvan şi Dani rareori se abat de la ce trebuie să spună, sunt mai încordaţi şi glumele le ies mai greu.

Ce n-au văzut românii la X Factor-ul de sâmbătă

Am ajuns la studioul din comuna Ştefăneşti la 19.30. Până la startul filmărilor, am aflat câteva detalii din culise.

Concurenţii stau în comuna Tunari, din apropierea Bucureştiului, într-un complex rezidenţial, într-un duplex (fetele într-o casă, iar băieţii în alta), ca într-un cantonament. Nu au la dispoziţie telefoane mobile prin care să poată păstra legătura cu familia sau prietenii.

Pentru show-ul pe care îl vedem sâmbăta şi duminica live se munceşte zilnic între 10 şi 12 ore. Lunea, marţea şi miercurea concurenţii stau de la ora 9 până la 21 fie la studioul Crinei Mardare, unde iau lecţii de canto şi repetă piesele, fie la studioul coregrafului Tonkins Anderson, unde exersează coregrafia pentru concurs.

Joia şi vinerea concurenţii sunt la studioul de filmări. Vin dimineaţa şi pleacă seara. Joia şi vinerea petrec, de asemenea, mult timp şi cu mentorii, fie la studioul Crinei Mardare, fie cu coregraful Tonkins Anderson.

Sâmbăta şi duminica, în zilele în care se filmează în direct, toţi concurenţii vin la ora 11-12 la platou. Dimineaţa are loc o repetiţie generală, apoi, în jurul orei 15, sunt la machiaj, coafură şi costume. Sunt mai multe persoane care asigură machiajul şi coafura, aşa că nu durează foarte mult.

După aceste pregătiri au loc nişte interviuri. Emisiunea are nişte researcheri, care stau de vorbă cu fiecare concurent în parte, le iau interviuri pentru a afla astfel dacă au ceva de comentat, nemulţumiri sau doleanţe.

Mentorii (Paula Seling, Mihai Morar şi Adrian Sână) petrec joia şi vinerea mult timp cu concurenţii, la studiouri. Sâmbăta şi duminica vin în jurul prânzului la platoul de filmare. Stau de vorbă cu concurenţii, apoi cu echipa de producţie, pentru a pune la punct ultimele detalii. Se machiază, se coafează şi sunt gata cu 30 de minute înainte de debutul filmărilor.

Răzvan şi Dani au repetiţii joia şi vinerea. În zilele de filmări (sâmbăta şi duminica) vin la studio după prânz.

Regizorul principal al X Factor este Sergio Lazarov, regizor artistic Santiago Garcia, iar regizori secunzi Letiţia Roşculeţ şi Mircea Haţeganu. Aceştia stau, în timpul transmisiei, fie într-un car, în exteriorul platoului, fie în regie.

Ce se întâmplă în seara show-ului

La 19.30, studioul era aproape plin cu susţinători ai concurenţilor şi câştigătorii concursului de pe Facebook. Nu e un studio foarte mare, sau pare mic pentru că scena ocupă foarte mult loc - mai mult de jumătate din suprafaţa studioului care poate primi aproximativ 400 de persoane.

La 19.45 îl aud pe cel pe care toată lumea îl strigă Soso (îl cheamă Adrian Aron, este MC şi nu are nico legătură cu Soso de la Big Brother!). El este cel care se ocupă de atmosfera din tribune. Ne spune să rezolvăm acum orice urgenţe, pentru că până la sfârşitul emisiunii, adică în jurul orei 22.30, nu vom putea ieşi din sală.

La 19.50 Soso face prezenţa şi testează volumul aplauzelor şi încurajărilor vocale pentru concurenţi. Alin Văduva (foto) pare să aibă cel mai sonor grup de susţinători. Printre cei care asistă sunt şi câteva prezentatoare de ştiri sportive ale trustului: Crina Abrudan (Antena 1), Cristina Dochianu (Antena 1) şi Bianca Voicu (Gsp TV). Cristina şi Bianca îl încurajează pe Andrei Leonte, iar Crina Abrudan îl susţine, ca şi actriţa Crina Matei, pe Alin Văduva (foto).

Am întrebat dacă există şi public plătit şi am aflat că întotdeauna sunt pregătiţi oameni pentru a ocupa locurile în acest scop, dar de obicei sunt destui susţinători ai concurenţilor de la X Factor.

Cu 15 minute înainte de show se simt emoţiile

La ora 20.00 apare din culise Adi Sână, dă un ocol scenei, butonează telefonul, scrutează audienţa şi se retrage.

MC Soso mai ia pulsul spectatorilor, ne explică felul în care au fost alese melodiile din seara aceasta, printr-un sondaj pe Facebook, ne întreabă dacă am votat vreo piesă şi ne spune să ne aşezăm, pentru că a mai rămas puţin timp până la startul filmărilor live.

La 20.10 s-au făcut probe la maşinăriile de fum, aflate la un metru în faţa noastră, care fac un zgomot infernal.

Cu cinci minute înainte de start, se face linişte. Toţi spectatorii s-au aşezat şi a mai rămas doar forfota cameramanilor, a scenografilor şi a altor membri ai staff-ului. Cam 100 de persoane lucrează acum, cu aproximaţie, pentru buna desfăşurare a show-ului.

Răzvan şi Dani nu citesc de pe prompter. Juriul nu vorbeşte în pauze.

La 20.20, imediat după generic, au apărut pe scenă Răzvan şi Dani. Par emoţionaţi, chiar un pic tensionaţi. Nu citesc nimic de pe prompter; atât ei, cât şi mentorii, vorbesc liber pe tot parcursul show-ului. Apoi apar Paula Seling, Mihai Morar şi Adrian Sână. Şi ei par destul de emoţionaţi, salută publicul şi se aşează la masa juriului.

Primul concurent este Andrei Leonte, apoi se succed ceilalţi. În timp ce la televizor se difuzează filmuleţele de prezentare ale concurenţilor, pe scenă e mare agitaţie: se schimbă decorul, se fac din nou probe la maşinăriile infernale de scos fum. Juriul stă cuminte la masă, Mihai îşi verifică telefonul, Paula se uită pe nişte foi, iar Adi navighează pe tabletă.

La fel decurg şi pauzele mai lungi de publicitate (de câte trei sau cinci minute). Paula îşi retuşează machiajul şi coafura, Mihai se plimbă sau dispare în culise cu telefonul în mână, Adi la fel. Sunt serioşi şi mă mir că nu fac schimb de impresii, nu glumesc, nu stau de vorbă între ei.

Într-una dintre pauze, Răzvan a venit să ne salute. El e cel mai jovial, cel mai haios şi pus mereu pe glume. Dani păstrează distanţa, culmea, mi se pare mai emoţionat decât toţi ceilalţi. Răzvan glumeşte pe seama fracului lui Adi Sână, l-a botezat “greieraşul”. Şi în timpul show-ului Răzvan face glume legate de ţinuta “de dirijor” a lui Adi, admirându-i fracul şi bretelele. Mihai şi Adi încearcă şi ei să fie spumoşi, dar nu prea le iese. Paula e rezervată, ca întotdeauna. În ultima pauză de publicitate, la 22.15, a venit şi Paula să stea de vorbă cu noi, a dat mâna cu fiecare şi ne-a întrebat dacă ne place show-ul. Nu mi s-a mai părut rece, ca la început.

Înainte ca T&L să înceapă să cânte, regizorul de platou vine la noi, cei din primele rânduri, şi ne spune ca la primul refren să ne ridicăm în picioare, să aplaudăm şi să rămânem în aceeaşi stare până la finalul melodiei. T&L cântă When Love Takes Over a lui David Guetta, care, întâmplător, îmi place, aşa că nu trebuie să mimez "starea".

La finalul show-ului curg multe lacrimi

Cred că partea cu adevărat interesantă a X Factor-ului este după oprirea filmărilor. Este momentul în care concurenţii îşi revăd familiile, după mai multe zile în care nici măcar nu au vorbit la telefon. Se vede că sunt cu toţii emoţionaţi şi se descarcă de tot stresul acumulat peste săptămână. Fetele primesc flori, părinţii plâng, concurenţii îi întreabă: “cum am fost, am fost bine?”.

În cealaltă parte a studioului, Mihai, Paula şi Adi dau interviuri şi autografe. Mihai Morar e cel mai solicitat.

Treptat, luminile se sting, se strâng scaunele, juriul pleacă, începe curăţenia, dar concurenţii, familiile şi prietenii lor rămân împreună. Primii se răsfaţă, ceilalţi îi încureajează. Se fac multe fotografii. Ar sta mai mult împreună, dar e deja aproape ora 23.00 Noi plecăm, dar concurenţii şi susţinătorii lor sunt încă acolo, nu se mai satură să povestească.

Citeşte şi:

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com
viewscnt

Comentarii

  • nelu nelu
    400 spectatori x factor rromania, 10 000 spectatori x factor uk
  • mari mari
    Din ce citesc aici imi dau seama ca x-factor este mult mai bine pus la punct din moment ce nu se citeste de pe prompter si faptul ca juratii nu prea vorbesc in pauze si ca se concentreaza pt direct denotat faptul ca ei chiar se implica in adevaratul sens al cuvantului... Nu ma mira sa aflu asta, chiar mi se parea mult prea regizat vocea romaniei
  • Daniel Daniel
    Eu am impresia ca e tare frig unde repeta. Toti stau imbracat gros, dar tot racesc. Cred ca nu le-au pus la dispozitie niste conditii optime si saracii concurenti racesc usor, pe fondul stresului, solicitarii nervoase si a frigului crancen din salile unde repeta.
  • matei matei
    Eu ma intreb de ce in RO e singura editie din lume (conform spuselor lor) unde concurentii au probleme grave cu vocea si apar situatii care nu sunt descrise in regulament. Cred ca nici mentorii, nici madam Crina nu se pricep suficient cat sa nu faca praf concurentii. In stilul asta nu ajunge nimeni sanatos in finala si o sa cante prost.

    Si apropo de Razvan si Dani, ati observat cum merg sincronizat de fiecare data? Apar pe scena in mijloc, spun 2 cuvinte din lista de propozitii predefinite ("n-as vrea sa fiu in pielea ta", "ai dormit bine Paula?", "saptamana viitoare ne canta...", "mentorii au mentorizat" etc) dupa care pleaca brusc spre partea stanga a scenei ca telecomandatii.

Trimite un comentariu

sus