Skip to main content

Manifestul Jurnalul. Un ziar îşi asumă un manifest cu cereri politice. Jurnalism sau activism politic?

 

Jurnalul Naţional a publicat săptămâna trecută, pe întreaga primă pagină, un Manifest al ziarului, cu multe cereri de natură politică.

Publicitate

Este normal ca un ziar să îşi asume cereri politice? Cât este jurnalism şi cât este activism politic?

Paginademedia.ro a cerut opinia Ioanei Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent şi lui Mircea Toma (Agenţia de Monitorizare a Presei).

Răspunsurile, în continuare:

Manifestul este semnat Jurnalul Naţional, iar printre cereri se numără: alegerile parlamentare să nu poată fi organizate niciodată în aceeaşi zi cu alegerile localepartidul sau alianţa care obţine cel mai mare număr de parlamentari să desemneze automat premierul.

Ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului”, spune Mircea Toma (ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei).

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut”, este de părere Ioana Avădani, dar “nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu”.

Până la ora redactării materialului, Paginademedia.ro nu a primit un răspuns la întrebările trimise Jurnalului Naţional.

Mircea Toma: „ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului”

Preţul acestui gen de aventuri este scăderea numărului de cititori”, este de părere Mircea Toma. „Nu suntem la primul eveniment politico-editorial de acest gen: la începutul anilor ’90, România Mare s-a transformat din publicaţie în partid. În cazul Jurnalului, partidul pare să existe deja”, spune el.

Mircea Toma, pentru Paginademedia.ro:

"Ideea de a face dintr-un cotidian, un manifest politic, este o formă curajoasă de a înţelege libertatea de exprimare în general şi libertatea presei în particular. Românii s-au obişnuit să ignore menţiunile de sub titlul publicaţiilor prin care li se garantează „independenţa” editorială a acestora.

Jurnalul Naţional are o lungă şi chinuitoare istorie a efortului de a lăsa aparenţa unei publicaţii independente de activitatea politică a propriului patron. Pentru consumatori, cel mai periculos lucru care se poate întâmpla ar fi să nu ştie cine este patronul şi care este agenda politică a acestuia. De aceea, încă de acum câţiva ani, pentru presa audiovizuală, la insistenţele organizaţiilor neguvernamentale, a s-a impus radio-operatorilor să-şi publice pe site-uri identitatea proprietarilor.

Azi ne întâlnim, însă, cu un exces de zel în acest tip de transparenţă: ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului, că nu toţi ziariştii candidează.

În ciuda surprizei, nu suntem la primul eveniment politico-editorial de acest gen: la începutul anilor ’90, România Mare s-a transformat din publicaţie în partid. În cazul Jurnalului, partidul pare să existe deja.

Consumatorii sunt – cred eu – preveniţi deja, aşa că nu cred că sunt mulţi cei care să rişte să preia necritic acest manifest şi să vrea să se înscrie ca redactori de partid.

Preţul acestui gen de aventuri este scăderea numărului de cititori. Acesta este, cel puţin, comportamentul uzual identificat în alte ţări: presa de partid se vinde mult mai greu decât cea independentă. Posibil ca acest tip de daune să nu mai conteze în cazul Jurnalului Naţional."

Ioana Avădani: Nu este un lucru nemaivăzut

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut. Există ziare de partid, care susţin linia ideologică sau programul de guvernare al unei formaţiuni anume”, spune Ioana Avădani, dar “nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu”.

Ioana Avădani, pentru Paginademedia.ro:

“Manifestul” publicat de Jurnalul Naţional are, cu claritate, revendicări de natură politică.

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut. Există ziare de partid, care susţin linia ideologică sau programul de guvernare al unei formaţiuni anume, există ziare care se simt apropiate ideologic de o orientare sau alta. Dar nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu, chiar dacă acesta este o împachetare a cerinţelor exprimate public de grupuri de protestatari.

Am văzut din campania electorală din 2008-2009 că mass media s-a transformat din observator, din agent al interesului public în – pe rând – câmp de confruntare, suporter şi chiar agent electoral. Mă tem că alegerile din 2012-2013 nu vor fi cu mult diferite din acest punct de vedere. Şi suntem deja în campanie electorala...

Drept este, trăim momente extraordinare (în sensul de “care se abat de la normă) care cer, probabil, măsuri extraordinare. După două săptămâni de proteste, nu a răsărit niciun factor de coagulare a dialogului social.

Poate că demersul Jurnalului (care şi-a invitat cititorii să contribuie la redactarea materialului) asta încearcă să compenseze. Chiar şi în detrimentul practicii jurnalistice – care cere obiectivitate, reflectare a opiniei tuturor părţilor, spaţiu de abrodare critică.

Din Manifestul Jurnalului Naţional:

  • alegerile parlamentare să nu poată fi organizate niciodată în aceeaşi zi cu alegerile locale;
  • mandatul Preşedintelui României să fie de 4 ani;
  • partidul sau alianţa care obţine cel mai mare număr de parlamentari să desemneze automat premierul;
  • decizia de numire şi cea de revocare a unui membru al Guvernului să aparţină exclusiv premierului;
  • limitarea strictă a guvernării prin ordonanţe de urgenţă, prin definirea clară a domeniilor şi a perioadelor în care aceste ordonanţe pot fi emise;
  • limitarea asumării răspunderii guvernamentale în Parlament la o singură dată într-o sesiune Parlamentară;
  • reducerea numărului de servicii secrete/de informaţii.

Manifestul integral, aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • BRAZCO BRAZCO
    Sa ai un punct de vedere, sa il argumentezi si sa ti-l asumi este un drept pe care un ziar/televiziune/post de radio il are. Sa ai o opinie politica sau economica sau orice fel de ideologie nu este o noutate vand in vedere ca in state sunt publicatii care sustin asumat republicanii sau democratii. Singurul lucru nedeontologic pe care l-au facut pana acum publicatiile de la noi este faptul ca s-au pretins obiective si nepartinitoare in conditiile in care articolele lor erau o propaganda politica vadita. N-ar fi rau daca EVZ si-ar asuma public sustinerea PDL-ului. In felul asta am putea sa avem un fel de dezbatere civilizata in care diverse argumente sunt prezentate intr-o publicatie sau alta pe aceeasi tema.
  • naivu naivu
    mai paul s, deontologia profesiei de jurnalist n-a inventat-o nici obae si nici mircea toma. cred ca ar trebui sa te puna pe ganduri ca esti mai "destept" decat toti jurnalistii universali recunoscuti ca repere. ma rog, recunoscuti cu exceptia ta. decat sa insiri sofisme, mai bine sa spunem ca adevarul este simplu: exista publicatii care-si asuma public sustinerea pentru o idee, curent de opinie, partid, candidat, etc, dar separa clar stirile propriu-zise de opniile lor, in care-si argumenteaza simpatia declarata. din acest punct de vedere, ce a facut jurnalul national mi se pare corect. incorect a fost ceea ce a facut pana acum, pretinzandu-se independenti in timp ce ...
  • paul S paul S
    Au mai avut un manifest cei de la JN, impotriva unor idei cu care mircea toma incearca sa influenteze societatea. Am putea sa-l numim pe toma, la modul abstract, agent de influenta.

    Au avut un manifest pentru folosirea numelui de tigan in loc de tampenia "rom" pe care toma si altii, folosindu-se de prostia, ignoranta si lisa de reprere a "jurnalistilor" o imprastie peste tot.
    Si le preiei si tu, Petrisor... din plin!

    Petrisor, TE-AU MINTIT aia la facultatea de jurnalism si la oengeuri.
    In primul rand, un ziarist, trebuie sa aiba constiinta si patriotism! Deontologiile cu care v-au spalat creierul alde Toma si colegii lui, agenti de influenta, apar abia pe urma!

    Tu, cu deontologia ta, dar fara elementele mentionate mai sus, esti un robotel mort.

    Manifestul de la jurnalul reprezinta constiinta lor.
    Asa cred ei. Si o spun.
    Combate cu idei, ideile lor!
    Combate cu argumente, argumentele lor!

    In schimb, tu si cu perversul ala propovaduiti faptul ca... n-ar avea voie sa-si spuna ideile!
    Nu e voie!

    Ca asa ai citit tu la deontologii!
    Ca asa au creat unii deontologii pentru cei ca tine!

    Tu ai dovedit mereu ca esti foarte deontolog, unul dintre cei mai puternic inlantuiti in deontologii, dar niciodata n-am vazut constiinta, vreo idee profunda(dincolo de "redare a informatiei") si curajul de a o spune.

    Uite, de exemplu, Doru Buscu are idei si le spune.
    Tot in JN.

    Intelegi? Nu existi ca voce, pentru ca te-au inchis astia in "deontologie" si nici nu mai poti concepe ca mai poate exista libertatea de gandire (sau gandire in general)in afara acestor tampenii.
  • ADEL ADEL
    Nu cred ca Mircea Toma isi poata da cu parerea, in fond ONG -ul lui primeste bani frumosi de la Udrea. Asa ca mai incet cu acuzatiile
  • infantilism infantilism
    Petrisor,
    Nu inteleg rostul articolului. JN a functionat si inca functioneaza ca un organ de propaganda al PC/PSD si mai nou USL, ca atare acest "manifest" nu ar trebui sa mire pe nimeni si nici nu ar fi nimic de comentat dpdv al deontologiei.
    eventua se pot mira cei care NU pun semnul de egalitate intre cererile de modificare a constitutiei (cam asta implica cel 7 cerinte din articolul tau) si "manifest" . Cat priveste continutul acestor revendicari, dor atat pot sa spun: actualele prevederi sunt legiferate in constitutie lui Iorgovan dupa dorinta lui Iliescu. Acum ca a venit Basescu si se foloseste de ele iar viitorul presedinte nu mai poate fi Iliescu ci poate Antonescu, brusc nu mai sunt bune si ne trebuie republica parlamentara. Ok, le schimbam, dar ce se face JN daca va ajunge Basescu prim ministru? ne intoarcem la constitutia lui Iorgovan?

Trimite un comentariu

sus