Skip to main content

Ştirile de 19.00, niciodată la fix. Cum "fură" televiziunile startul jurnalelor de ştiri

 

ACTUALIZARE: Calculul Paginademedia.ro arată că, anul trecut, Antena 1 a început ştirile mai devreme de 268 de ori. Pro "i-a luat faţa" Antenei de 93 de ori. În patru cazuri, au început în acelaşi timp dar ...nu la 19.00 fix.

Publicitate

Observatorul 19 (Antena 1), dar şi Ştirile Pro TV de la ora 19 ar trebui să-şi schimbe numele în jurnalul de la ora 18.58 sau 18.57. 

În anul 2011, niciunul dintre cele două programe de ştiri nu au început la 19 fix, potrivit monitorizărilor Paginademedia.ro.

Cele două mari posturi de televiziune, Pro TV şi Antena 1, se luptă seară de seară pe tronsonul orar al programului de ştiri pentru a atrage cea mai mare audienţă. Dar competiţia nu se rezumă doar la capitolul conţinut ci şi la startul emisiei.

Cine fură în mod constant startul şi cine dă „ora exactă” la capitolul programe de ştiri, în continuare:

Dacă în programul TV principalele ştiri de la Pro TV şi Observatorul sunt anunţate la ora 19.00, în realitatea cele două jurnale încep cu minute bune înainte de această oră. Cele mai „grosolane” devansări ajung până la aproape patru minute înainte de startul oficial al programului.

În anul 2011, niciunul dintre cele două programe de ştiri nu au început la 19 fix, potrivit monitorizărior Paginademedia.ro. Analiza Paginademedia.ro a luat în calcul fiecare zi a anului 2011. Excepţiile când programele de ştiri de la Pro şi Antena s-au apropiat de ora exactă au fost rare.

De ce este important startul ştirilor?

Înaintea ştirilor sunt difuzate programele tabloid Acces Direct (Antena 1), respectiv Happy Hour (pe Pro TV). Pe de o parte, ştirile încearcă, prin "furatul startului",  să menţină captiv un număr semnfificativ de telespectatori care s-au uitat la programul anterior. Pe de altă parte, încearcă să "îi prindă" primii pe cei care aşteaptă ştirile de la ora 19.00 şi zapează posturile TV (factori important mai ales în zile cu subiecte "fierbinţi").

Cum a arătat 2011 pentru jurnalele de ştiri la Pro TV şi Antena 1

  • Recordul de timp la "furatul startului" în 2011 îl deţine Pro TV, care, într-una dintre ediţii (pe 18 iulie), a lansat principalul program de ştiri la ora 18:56:46.
  • În prima jumătate a anului, Observatorul de la Antena 1 a început, în mod constant, înaintea Ştirilor Pro TV. Distanţa începerii celor două programe a fost, de cele mai multe ori, de până la un minut.
  • În a doua jumătate a anului, cele două jurnale şi-au „suflat în ceafă” cu rândul. Spre exemplu, pe 12 iulie, când Ştirile Pro TV începeau la 18:57:44, Observatorul 19, era la 18:58:02. În altă zi, pe 8 ianuarie, Observatorul lua startul la 18:57:58, în timp ce Ştirile Pro TV începeau la 18:59:05.

Cum se vede în audienţe?

În ciuda competiţiei continue în ceea ce priveşte startul buletinelor de ştiri, la capitolul audienţă Ştirile Pro TV au rămas la conducere seară de seară, în timp ce Observatorul a ocupat locul al doilea.

Ştirile prezentate de Andreea Esca au avut o medie de 958.000 de telespectatori pe minut pe parcursul întregului an. Observatorul 19.00 a fost urmărit, în medie, de 560.000 de persoane.

Jurnalul TVR este cel mai punctual

TVR 1 este campion la capitolul punctualitate. În majoritatea cazurilor, Telejurnalul a început la oră fixă, 20.00. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Focusului de la Prima TV şi a Telejurnalului de la ora 18.00, care au avut devansări de maximum un minut.

  • În cazul posturilor de ştiri, abaterile sunt mai rare, dar au existat şi câteva cazuri în care devansările au fost de două, trei minute.
  • Ştirile Kanal D au făcut şi ele exces de zel. De cel puţin zece ori, jurnalul Kanal D, programat la 19.00, a început în jurul orei 18.56.

Ce spune legea CNA

Potrivit articolului 81 din Codul Audiovizualului, "radiodifuzorii au obligaţia de a respecta programul anunţat; fac excepţie situaţiile de forţă majoră"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • delia delia
    in orice caz indiferent de ce ar face ANTENA 1 fata de PRO nu se vor clasa deoarece astia de la pro toti cap coada in materie de stiri sunt PROFESIONSTI ,ca sa nu mai vb de faptul ca antena ii tot copiaza mereu :::de ex la prezenare accidente cu grafica ,pupitrul de stiri ,asezarea in studio si exemplele ar putea continua
  • delia delia
    HELOOOOOOOOOO DAR IN CE DATA SUNTEM NOI ???????????????CA VAD CA AICI SUNTEM DEJA IN 19.01.2012.:))))))))))))
  • Danny Danny
    Hai parca n-am sti ca e lupta pentru audienta, ambele posturi incep cu circa doua minute mai devreme principalul buletin de stiri al zilei .
    Eu ma uit la Antena si am remarcat de mult asta, nici Pro-ul nu se putea lasa mai prejos.
    A explicat mai sus cineva ca aceia care n-au urmarit neaparat emisiunea dinaintea stirilor dau de pe un post pe altul, urmand a se uita la care incepe primul.
  • geo geo
    ba chiar este un subiect interesant si ma bucur ca a fost abordat. nu mi se pare normal ca in fiecare zi, 365 zile pe an, stirile protv si antena 1 sa inceapa cu 2 - 3 minute mai devreme decit ora anuntata. oricum, stiu la ce stiri ma uit la ora 7, poate sa se dea Antenele peste cap. mai era acu ceva vreme un serial turcesc pe Kanal D care nu incepea si nu se termina la ora trecuta in program...si emisiunea programata dupa film incepea cu 5 - 10 minute mai devreme...CNA trebuie sa intervina...
  • Andrei Andrei
    mai degraba vorbim timpul de publicitate...stim ca au ajuns la depasiri astronomice...in schimb au primit niste amenzi "de rasul curcilor"...
  • TiBi TiBi
    tara arde si noi discutam despre ora de start al stirilor!!!??? ce urmeaza? la ce ora intra filmul de prime time sau cat dureaza rubrica de meteo???
  • meteor meteor
    @Adrian C. are dreptate-si discutam de toate emisiunile- nu numai de cele de stiri. E lipsa de respect fata de public si CNA ar trebui sa sanctioneze toate posturile care nu respecta orele din program.
  • Mihail Stefano Mihail Stefano
    Aici depinde si de ce subiecte abordeaza Acces Direct/Happy Hour. Daca pe A1 e o paruiala, normal ca incep mai devreme. Daca pe PROTV e una cu tatele imense la fel, o baga pe Esca la inaintare inca de la fara 4.
  • eugen plesa eugen plesa
    Și Antena 3 fura la un moment dat startul. Nu știu dacă și acum încep la :57/58.
  • qwerty qwerty
    acum cativa ani se intampla acelasi lucru, cna a amendat cele doua posturi si apoi revenisera la normal. dar intr-adevar, de vreo doi ani si-au reluat aceasta atitudine total neprofesionista.
  • Andrei Andrei
    Se intampla si la altii, am vazut aceeasi chestie la Rai Uno, cel mai bine se observa la jurnalul de la ora 20 (21 RO).
  • alex alex
    E un lant al slabiciunilor... Telespectatorul se opreste pe postul care incepe mai devreme... Nici ProTV, nici Antena nu-si permit sa fie ei drepti si corect daca competitorii fura startul si astfel ratingul... Daca CNA-ul ar veni cu normativa peste ei, atunci ar fi obligati toti sa inceapa la fix, iar ratingul ar fi mai obiectiv.
  • Adrian C. Adrian C.
    CNA ar trebui sa oblige televiziunile sa inceapa emisiunile fix la ora la care sunt programate, asa cum se intampla in multe tari din vest.
  • pontanacu pontanacu
    La PRO TV incep stirile efective cu 4 minute sau tu vorbesti de teasing'ul care se da la 18:55?
    Pentru ca, din ce am vazut eu (recunosc ca nu ma uit prea des la stirile pro/antena), inainte de incheierea emisiunii lui Maruta, pe la 18:55 se da un teasing de 1-2 minute, apoi maruta revine si termina emisiunea si apoi incep stirile propriu-zise.
    este o smecherie ce-i drept, dar nu poti sa spui ca au inceput stirile.
    Oricum,ai uitat sa "monitorizezi" antena 3, care incepe jurnalele cu 2-3 minute inainte de ora exacta, in fiecare ora. Asta cel putin dinnoiembrie- decembrie 2011,de cand am observat eu.

Trimite un comentariu

sus