Skip to main content

CTP: Mircea Badea este un formator de opinie puternic. Există oameni care se informează numai de la Badea şi pot ajunge să trăiască într-o lume paralelă. (...) Oamenii nu ştiu exact ce e ăla jurnalism”

 

Mircea Badea este este un formator de opinie puternic, foarte puternic în clipa de faţă. Fie că unor le place, fie că unora nu le place”, a spus Cristian Tudor Popescu la PaginademediaTV.

Publicitate

CTP: „Exista oameni acum în România care îşi formează opiniile politice şi se informează numai de la Mircea Badea. (...) Oamenii astia pot ajunge sa traiasca intr-o realitate paralela, in clipa in care se informeaza de la un entertainer care, repet, avertizeaza faptul ca nu e jurnalist. Este un discurs cu puternice componente actoricesti.”

CTP, despre Mircea Badea

Discursul lui este un limbaj de entertainment, de stand-down comedy, in cazul lui”, spune Cristian Tudor Popescu.

„Mircea Badea este un formator de opinie puternic, foarte puternic in clipa de fata. Fie ca unor le place, fie ca unora nu le place, e un fapt. Faptul ca Mircea Badea poate sa formeze opinii. Cu mijloacele lui, care nu sunt mijloacele jurnalismului. Dar, spre deosebire de altii, domnul Badea nu pretinde ca este jurnalist”.

Mircea Badea este un formator de opinie puternic

CTP: „Nu există o definiţie, acum, a jurnalismului în România. Oamenii nu ştiu exact ce e ăla jurnalism”

Nu exista o definitie, acum, a jurnalismului in Romania. Oamenii nu stiu exact ce e ala jurnalism”, spune Cristian Tudor Popescu.

CTP: „Ei nu cred ca e o mare deosebire intre Capatos, dumneavoastra, eu, Dan Diaconescu, Badea. Deci toate speciile astea sunt vazute la un loc, „domnule, sunteti aia din chestia aia, jurnalisti.”

Oamenii nu ştiu ce e ăla jurnalism

Cristian Tudor Popescu, despre Mircea Badea, Dan Diaconescu şi jurnalism

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Petrisor Obae: Chiar intreaba un cititor „ce parere aveti despre Mircea Badea ca – spune cititorul nostru – formator de opinie?”. Deci il defineste ca formator de opinie.
C.T. Popescu: Mircea Badea este un formator de opinie puternic, foarte puternic in clipa de fata. Fie ca unor le place, fie ca unora nu le place, e un fapt. Faptul ca Mircea Badea poate sa formeze opinii. Cu mijloacele lui, care nu sunt mijloacele jurnalismului. Dar, spre deosebire de altii, domnul Badea nu pretinde ca este jurnalist. Si asta este un lucru important.

Dansul foloseste niste mijloace care, fireste, incalca regulile jurnalismului, dar nu se pretinde a fi asta. Sigur ca nu am fost de acord cu unele dintre opiniile domnului Badea, cu altele am fost de acord, dar este un formator de opinie. Si el, ca si altii, practic, nu pot fi opriti. Acum nu mai pot fi opriti prin sanctiuni CNA, de pilda. Ele nu constituie altceva decat un titlu de glorie, atat. Adica „am mai luat o sanctiune, prin urmare sunt foarte tare si zic lucruri care deranjeaza, puternice, uitati-va in continuare la mine!” E o marca. Acum da glorie sa fii sanctionat de CNA. Dar Mircea Badea este un lider puternic de opinie. E un fapt.

Petrisor Obae: Iar in ce priveste discursul lui? Ca limbaj, ca retorica?
C.T. Popescu: Discursul lui este un limbaj de entertainment, de stand-down comedy, in cazul lui, nu stand-up comedy, mai exista in lume asa ceva. Daca el ar fi interpretat in acest registru, nu cred ca ar fi o problema. Din pacate, se ia ce spune in registru jurnalistic. In registrul factual, in registrul probei veritatii, daca vreti, care caracterizeaza jurnalismul. Un entertainer poate sa spuna enormitati, poate sa spuna minciuni...

Petrisor Obae: Poate sa spuna „cutare e un bou!”?
C.T. Popescu: Da. Poate sa spuna. Pai sunt in America show-uri de stand-up comedy unde sunt glume porno, insulte pe muchie, chiar la adresa oamenilor politici, s.a.m.d. Dar cadrul lor e foarte bine precizat. Lumea nu isi ia de acolo informatia si nu-si formeaza opinia numai pe baza show-ului respectiv. Or, exista oameni acum in Romania care isi formeaza opiniile politice si se informeaza numai de la Mircea Badea. Numai de la Mircea Badea.

Petrisor Obae: Si ce efect poate avea o astfel de atitudine?
C.T. Popescu: Foarte grav, pentru ca oamenii astia pot ajunge sa traiasca intr-o realitate paralela, in clipa in care se informeaza de la un entertainer care, repet, avertizeaza faptul ca nu e jurnalist. Este un discurs cu puternice componente actoricesti. Atat gestuale, cat si ca mimica. Si clovnerii. Face de toate pe acolo. A aparut si in maieu, a stat si in cap, si pe scaune. Le face toate acestea ca un entertainer. Dar, pentru ca de ani de zile, aceasta este persistenta confuzie in legatura cu ceea ce inseamna jurnalismul. De fapt, despre asta vorbim, domnule Obae.

Petrisor Obae: E un interes in a mentine aceasta confuzie?
C.T.Popescu: Sigur ca da. Sigur ca da.

Petrisor Obae: Si cine are acest interes?
C.T. Popescu: Cei care vor sa impinga aceasta licitatie a desantarii sub masca jurnalismului, sub pretextul jurnalismului s-o impinga pana la limita. Despre asta este vorba. Au nevoie de aceasta justificare. Dan Diaconescu nu spune ca e jurnalist? Ce legatura are ce face la OTV cu jurnalismul? Are vreo legatura? La acel post-tomberon, care acum a devenit si partid. Nicio legatura. Dar, e important sa pastreze aceasta eticheta: „Domnule, eu sunt jurnalist.” Aceasta confuzie a fost ani si ani de zile mentinuta, e convenabila multora, jurnalistii autentici din breasla nu au facut nimic, nu au simtit nevoia sa faca nimic pentru a se delimita, pentru a stabili o definitie – nu exista o definitie, acum, a jurnalismului in Romania.

Oamenii nu stiu exact ce e ala jurnalism. Ei nu cred ca e o mare deosebire intre Capatos, dumneavoastra, eu, Dan Diaconescu, Badea. Deci toate speciile astea sunt vazute la un loc, „domnule, sunteti aia din chestia aia, jurnalisti.”

Vezi interviul integral, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ziare offline Ziare offline
    Uite un om cu 2-3 neuroni! Daca te uiti la Banciu nu inseamna ca ai mai multi neuroni, ca sa il intelegi trebuie sa ai mai multi. E valabil si invers, te poti uita la Badea si daca ai mai multi neuroni, pur si simplu din curiozitate. Cei pentru care Badea este un idol si il urmeaza doar pe el au un neuron, hai sa zicem maxim 2 acolo! Si se pare ca si tu esti unul dintre ei, fiind foarte inversunat si folosind un limbaj nu foarte adecvat si civilizat in comentariul tau!
  • kool mogul kool mogul
    Domnul CTP ar trebui sa o lase putin mai moale cu jurnalismul si maretele sale realizari ca daca te uiti pe Gandul.info, 3 sferturi din articole sunt numai directionari catre click, libertatea, cancan si sport.ro. Adica, jurnalism la cele mai inalte standarde!!! NE LESHI BRE???
  • Alex.D Alex.D
    Da intr-adevar daca te uiti la banciu inseamna ca ai muuuulti neuroni.(hahahhhahahhahhahahhahahahahhahahahahahhahahahahha) Hai sa nu mai fim atat de ipocriti,daca pe tine te satisface banciu n-ai decat sa il urmaresti (fiecare se uita la ABSOLUT ce vrea) dar nu te mai da tu mare rahat turcesc elevat care esti tu pt ca nu-i cazul.
  • Anca vasile Anca vasile
    Din moment ce mare parte din timpul alocat il foloseste vorbind despre un personaj pe care il considera ca fiind doar un tip cu talente actoricesti, inseamna ca el este cu mult sub acel actor.
  • Ziare offline Ziare offline
    Doar ca in tara asta din ce in mai multi au DOAR un neuron. E simplu: lumea cu unul, doi neuroni se uita la badea Mircea pentru ca e de-al lor, are cu 2-3 neuroni mai multi decat majoritatea din lumea lor si astfel oamenii il inteleg si il urmeaza. Daca ar avea mai multi neuroni nu s-ar prostitua pentru banii lui Felix si si-ar gasi oricand altceva de lucru. Oamenii cu mult mai multi neuroni sunt in stare sa schimbe canalul la telecomanda si se uita la cu totul altceva: de exemplu la Banciu sau, si mai adecvat, se uita la un film pe net, la un documentar, fac sex, citesc o carte sau dorm. De aceea a ajuns badea Mircea un formator de opinie. Si mentionez ca e UNA DIN FOARTE PUTINELE CHESTII LA CARE SUNT DE ACORD CU CTP, pentru nu-l suport! Dar acum omul chiar a zis-o corect!
  • Alex.D Alex.D
    Unde dracu ai vazut matale instigare la violenta in reactia la discursul lui ponta nu stiu.Vehementa? Da. Instigare la violenta? Mai baga o fisa.
    Iti sugerez sa ii urmezi sfatul lui marika + sfat si de la mine: ia o carbamazepina+un xanax cu niste J.B -> poate iti trece.
  • marika marika
    domnului potanescu alias probasescu...
    te recunoastem sirecunoastem parerile lui basescu-udrea!
    mai bine comentezi la evenimentul zilei acolo iti gasesti fratii!
  • pontanescu pontanescu
    CTP is respecta "marca". Altfel spus, se contrazice de la o saptamana la alta, de la un interviu la altul. probabil el considera "consecventa" ca fiind un atribut al non-jurnalistilor.
    Vis a vis de Badea-jurnalist-formator. CTP ne dovedeste ca nu are proprietatea termenilor pe care ii foloseste. De aceea poate nu ar strica sa mai puna mana pe un dictionar. O sa vina sa ne spuna ca el, dupa propriile lui pareri, nu il considera pe Badea jurnalist. Ok, atunci sa publice propriul Dictionar explicativ, ca sa'i traducem spusele. Badea se incadreaza, ca realizator de emisiune TV, in categoria jurnalistilor.
    Dar a spune ca Mircea Badea este un formator de opinii puternic este insa o exagerare grosolana. Si am sa argumentez.
    In primul rand ca badea nu are decat rareori propriile opinii. Asa cum el insusi recunoaste, nu ar fi corect sa muste mana care ii da salariul, deci in emisiunile sale reflecta opiniile dictate de cabinetul 1&2.Asta nu il califica drept formator de opinie ci cel mult ca propagandist.
    In al doilea rand, atunci cand are totusi prorpiile lui opinii, Badea se rezuma la capete in gura, pumni si picoare date celor care au alte idei decat ale sefilor lui (vezi exemplul recent cu Ponta, dupa doiscursul din parlament). Asta iarasi nu inseamna ca formeaza opinii, ci ca instiga oamenii la violenta.

    In esenta, ceea ce ii aseamana pe cei 2 este ipocrizia si frustrarile adunate de-a lungul vietii. CTP mai are o scuza medicala pentru acest comportament dar totusi omul are propriile opinii pe care l esustine (ca apoi se schimba, asta-i caracterul). Badea in schimb este doar un propagandist isteric. Succesul la o anumita categorie de public nu-i schimba incadrarea si nici nu-l fac mai bun decat este in realitate.
  • aidan aidan
    avem mai multe televiziuni decat bunastare pe cap de locuitor,cine ii impiedica sa vizioneze alte canale pe telespectatori acolo, in casa lor?
    Mircea Badea citeste intai CEEA CE SCRIE IN ZIARE, apoi comenteaza in felul lui consacrat!informatia nu-i apartine, interpretarea da! si asta il face,pana una alta, unic in peisaj.formator de opinii? oameni buni, cine are un neuron nu intelege oricum nimic poate doar punga electorala si cine are ceva in cap are propriile pareri! dl. C.T.Popescu stie fooarte bine ca intr-o Romanie mai degraba verbala decat scrisa, cel care apare pe sticla este mai cunoscut decat cel care scrie exceptional!asa ca nu avea de ce sa se supere in 2009.
  • Alex.D Alex.D
    Da mai Robert insa eu nu inteleg ce il face pe CTP sa creada ca lumea sta sa se uite DOAR in gura lui Badea neavand si alte surse de informare. AAA stie dansul cativa prin propiul cerc de cunostinte? Bun, asta nu inseamna nimic reprezentativ.
    Tocmai pentru asta am mai zis si ma repet: nu trebuie luat de bun nimic direct de la o sursa si trebuie sa ne creem singuri propriile pareri.
    Dar daca CTP-ul vede el si are senzatii ca oamenii ar fi cam batuti in cap si nu pot face asta, ce ramane de facut?
  • DSJ DSJ
    Daca va uitati si la interviul cu Ion Cristoiul, va dadeati seama ca batetzi campii.Daca la pui cap la ca, poti oarecum sa intelegi anumite lucruri. Daca nu...Felicitari...Oricum, oamenii astia sunt Greuceanu...Mircea Badea,Ion Cristoiu, domnul Popescu, nu suporta comentarii asha, doar de dragului datului cu parere..Ti se pare ca s-ar putea sa ti se para ca lui Popescu i se parea ca lui Badea i se parea ca lui Ion Cristoiu i se parea ca lui CTP i se parea ca ....

    Felicitari...Eu cred in discutiile libere, impersonal..
  • Robert Robert
    CTP spune doar ca lumea ar trebui sa aiba mai multe surse de informare, nu doar emisiunea lui Badea - care este un lider de opinie de necontestat.
    De ce?
    Pentru ca Badea este si el un om, care are o parere subiectiva despre o situatie, iar ca sa iti formezi o parere proprie ar fi bine sa consulti msi multe surse, nu sa te multumesti cu una, altfel vei trai intr-o lume paralela, lumea lui Badea, vei vedea lumea prin ochii lui Badea ai nu prin ochii tai.
  • Robert Robert
    Nu il uraste, nu-l poate uri pe tinarul pe care il numeste un foarte bun formator de opinie, chiar daca acest formator de opinie este gurnalist (foloseste mai mult gura decat pixul) si nu jurnalist.
    Conflictul dintre cei doi a pornit tocmai de la termenul de mai sus, folosit pentru prima oara de CTP atunci cand Badea a castigat pentru prima oara titlul de "Cel mai bun jurnalist al anului 2009" oferit in gala "10 pentru Romania" organizata de Realitatea TV.
    Desi era un termen anecdotic, nascut mai mult din regretul lui CTP ca premiul nu a fost castigat de un om condeiului ci de un prezentator de televiziune, in specia de gurnalisti fiind introdusa si Andreea Esca nu numai Badea, Mircea Badea s-a simtit jignit si i-a raspuns lui CTP prin mai multe atacuri la persoana.

    In ultima vreme insa Badea isi reconsiderase pozitia fata de CTP comentand pozitiv multe din editorialele acestuia si fiind placut impresionat de activitatea sportiva a lui CTP (multiplu campion de tenis la categoria 55+).

    Din pacate dupa interviul dat de CTP sitului "Pagina de media" Mirciulica Badea s-a grabit sa comenteze spusele lui CTP fara sa le asculte paba la capat, fara sa inteleaga ca CTP vorbea de mai multe specii acolo, nu l-a pus pe Badea langa Dan Diaconescu decat intr-o enumerare, nu a spus nicaieri ca sunt la fel, primul e gurnalist, al doilea e curnalist :)

    Nu ar fi existat niciodata un conflict intre CTP si Badea daca Badea nu ar fi fost o persoana "grabnic de sange varsatoariu".
  • touretul touretul
    CTP se înșeală cu privire la categoria lui Mircea Badea. În SUA, nume ca Jon Steward sau Bill Maher vin din registrul comediei, al entertaining-ului, al actoriei, dar ambii sunt mari formatori de opinie, absolut respectabili, în ciuda limbajului pitoresc și al abordărilor teatrale.
    Cât despre stand up comedy, CTP ar trebui să vizioneze niște materiale cu Bill Hicks sau George Carlin, ale căror monologuri critice la adresa autorității și ordinii sociale instituite sunt reale materiale de arhivă.
    Nu e vinovat badea Mircea pentru zoaia din presa românească, coruptă și lipsită de credibilitate, care determină omul obișnuit să-și îndrepte atenția către alte surse.
    Presa nu e totul, și jurnalismul nu e etalonul în materie de informare, nici aici, nici în Europa, nici peste ocean. Priviți doar niște materiale pe You Tube privitoare la modul în care presa americană, în bloc, se străduiește din răsputeri să îngroape singurul politician american cu consistență din ultimii... nu știu... 100 de ani?
  • Robpescu Robpescu
    De unde tragi concluzia asta?

Trimite un comentariu

sus