Skip to main content

CTP: Mircea Badea este un formator de opinie puternic. Există oameni care se informează numai de la Badea şi pot ajunge să trăiască într-o lume paralelă. (...) Oamenii nu ştiu exact ce e ăla jurnalism”

 

Mircea Badea este este un formator de opinie puternic, foarte puternic în clipa de faţă. Fie că unor le place, fie că unora nu le place”, a spus Cristian Tudor Popescu la PaginademediaTV.

Publicitate

CTP: „Exista oameni acum în România care îşi formează opiniile politice şi se informează numai de la Mircea Badea. (...) Oamenii astia pot ajunge sa traiasca intr-o realitate paralela, in clipa in care se informeaza de la un entertainer care, repet, avertizeaza faptul ca nu e jurnalist. Este un discurs cu puternice componente actoricesti.”

CTP, despre Mircea Badea

Discursul lui este un limbaj de entertainment, de stand-down comedy, in cazul lui”, spune Cristian Tudor Popescu.

„Mircea Badea este un formator de opinie puternic, foarte puternic in clipa de fata. Fie ca unor le place, fie ca unora nu le place, e un fapt. Faptul ca Mircea Badea poate sa formeze opinii. Cu mijloacele lui, care nu sunt mijloacele jurnalismului. Dar, spre deosebire de altii, domnul Badea nu pretinde ca este jurnalist”.

Mircea Badea este un formator de opinie puternic

CTP: „Nu există o definiţie, acum, a jurnalismului în România. Oamenii nu ştiu exact ce e ăla jurnalism”

Nu exista o definitie, acum, a jurnalismului in Romania. Oamenii nu stiu exact ce e ala jurnalism”, spune Cristian Tudor Popescu.

CTP: „Ei nu cred ca e o mare deosebire intre Capatos, dumneavoastra, eu, Dan Diaconescu, Badea. Deci toate speciile astea sunt vazute la un loc, „domnule, sunteti aia din chestia aia, jurnalisti.”

Oamenii nu ştiu ce e ăla jurnalism

Cristian Tudor Popescu, despre Mircea Badea, Dan Diaconescu şi jurnalism

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Petrisor Obae: Chiar intreaba un cititor „ce parere aveti despre Mircea Badea ca – spune cititorul nostru – formator de opinie?”. Deci il defineste ca formator de opinie.
C.T. Popescu: Mircea Badea este un formator de opinie puternic, foarte puternic in clipa de fata. Fie ca unor le place, fie ca unora nu le place, e un fapt. Faptul ca Mircea Badea poate sa formeze opinii. Cu mijloacele lui, care nu sunt mijloacele jurnalismului. Dar, spre deosebire de altii, domnul Badea nu pretinde ca este jurnalist. Si asta este un lucru important.

Dansul foloseste niste mijloace care, fireste, incalca regulile jurnalismului, dar nu se pretinde a fi asta. Sigur ca nu am fost de acord cu unele dintre opiniile domnului Badea, cu altele am fost de acord, dar este un formator de opinie. Si el, ca si altii, practic, nu pot fi opriti. Acum nu mai pot fi opriti prin sanctiuni CNA, de pilda. Ele nu constituie altceva decat un titlu de glorie, atat. Adica „am mai luat o sanctiune, prin urmare sunt foarte tare si zic lucruri care deranjeaza, puternice, uitati-va in continuare la mine!” E o marca. Acum da glorie sa fii sanctionat de CNA. Dar Mircea Badea este un lider puternic de opinie. E un fapt.

Petrisor Obae: Iar in ce priveste discursul lui? Ca limbaj, ca retorica?
C.T. Popescu: Discursul lui este un limbaj de entertainment, de stand-down comedy, in cazul lui, nu stand-up comedy, mai exista in lume asa ceva. Daca el ar fi interpretat in acest registru, nu cred ca ar fi o problema. Din pacate, se ia ce spune in registru jurnalistic. In registrul factual, in registrul probei veritatii, daca vreti, care caracterizeaza jurnalismul. Un entertainer poate sa spuna enormitati, poate sa spuna minciuni...

Petrisor Obae: Poate sa spuna „cutare e un bou!”?
C.T. Popescu: Da. Poate sa spuna. Pai sunt in America show-uri de stand-up comedy unde sunt glume porno, insulte pe muchie, chiar la adresa oamenilor politici, s.a.m.d. Dar cadrul lor e foarte bine precizat. Lumea nu isi ia de acolo informatia si nu-si formeaza opinia numai pe baza show-ului respectiv. Or, exista oameni acum in Romania care isi formeaza opiniile politice si se informeaza numai de la Mircea Badea. Numai de la Mircea Badea.

Petrisor Obae: Si ce efect poate avea o astfel de atitudine?
C.T. Popescu: Foarte grav, pentru ca oamenii astia pot ajunge sa traiasca intr-o realitate paralela, in clipa in care se informeaza de la un entertainer care, repet, avertizeaza faptul ca nu e jurnalist. Este un discurs cu puternice componente actoricesti. Atat gestuale, cat si ca mimica. Si clovnerii. Face de toate pe acolo. A aparut si in maieu, a stat si in cap, si pe scaune. Le face toate acestea ca un entertainer. Dar, pentru ca de ani de zile, aceasta este persistenta confuzie in legatura cu ceea ce inseamna jurnalismul. De fapt, despre asta vorbim, domnule Obae.

Petrisor Obae: E un interes in a mentine aceasta confuzie?
C.T.Popescu: Sigur ca da. Sigur ca da.

Petrisor Obae: Si cine are acest interes?
C.T. Popescu: Cei care vor sa impinga aceasta licitatie a desantarii sub masca jurnalismului, sub pretextul jurnalismului s-o impinga pana la limita. Despre asta este vorba. Au nevoie de aceasta justificare. Dan Diaconescu nu spune ca e jurnalist? Ce legatura are ce face la OTV cu jurnalismul? Are vreo legatura? La acel post-tomberon, care acum a devenit si partid. Nicio legatura. Dar, e important sa pastreze aceasta eticheta: „Domnule, eu sunt jurnalist.” Aceasta confuzie a fost ani si ani de zile mentinuta, e convenabila multora, jurnalistii autentici din breasla nu au facut nimic, nu au simtit nevoia sa faca nimic pentru a se delimita, pentru a stabili o definitie – nu exista o definitie, acum, a jurnalismului in Romania.

Oamenii nu stiu exact ce e ala jurnalism. Ei nu cred ca e o mare deosebire intre Capatos, dumneavoastra, eu, Dan Diaconescu, Badea. Deci toate speciile astea sunt vazute la un loc, „domnule, sunteti aia din chestia aia, jurnalisti.”

Vezi interviul integral, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Anca Vasile Anca Vasile
    CTP-ul a intrat intr-un con de umbra si s-a decis sa intre in familia portocalie. Va sfarsi precum Cristoiu..un mare ratat.
  • aidan aidan
    am o varsta. stiu ce vreau. nu m-a mai pacalit nimeni de peste 20 de ani.prin urmare imi permit sa cred ca gandesc cu propriul creier.imi plac, pentru ca sunt destepti si CTP si Mircea Badea.ii urmaresc cu placere si interes pe amandoi.am aceleasi pareri despre politicienii actuali ca Badea dar nu schimb canalul cand vorbeste CTP.chiar daca prefateaza, cu palaria pe cap, un film. ce nu inteleg e de ce il uraste dl. C.T.Popescu pe Badea? pentru ca dumnealui a inceput.de mult timp.si la cat e de dotat nu avea nevoie sa urasca pe nimeni.singura explicatie este...politica.
  • Mishu Mishu
    Hai atunci sa lasam totul la liber...droguri, prostitutie, crime, orice...ca doar fiecare poate sa le refuze. Nu? Cam asta e povestea si cu telecomanda.

    Ar trebui ca un organism sa reglementeze ceea ce se intampla mai ales in televiziuni. Depravarea celor care apar pe ecrane a ajuns mult mult prea exagerata. Parca e taramul nimanui. Cum bine zicea CTP...CNA-ul a devenit mai degraba o institutie care prin amenzile ei promoveaza diverse emisiuni ca fiind "tari".

    Poate ar trebui si mai mult curaj din partea celor care sunt injurati la TV sa ii dea in judecata pe cei care o fac. Nici institutiile nu ar trebui sa se uite ca vitelul la poarta noua cand se dezinformeaza cu buna stiinta pe TV. Ar trebui fiecare nesimtire sa fie taxata rapid si pe masura.
  • vasileostreata vasileostreata
    Asta suna ca si vulpea la strugurii care sunt acrii
    Oricum domnule CTP exista intotdeauna telecomanda pentru toti cei care apar sub o forma sau alta la TV chiar si pentru Dvs......

Trimite un comentariu

sus