Skip to main content

EXPLICAŢII DE LA CNA. De ce să nu aibă cabliştii televiziuni. "Unii dintre colegi au pus problema că s-ar crea un monopol"

 

"Unii dintre colegi au pus problema că este un monopol. Sigur că poate nu e în regulă, dar legea nu interzice", a declarat pentru paginademedia.ro Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, cel care a pus problema ca distribuitorii de cablu să nu deţină şi posturi TV.

Publicitate

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a explicat pentru paginademedia.ro cum ar arăta acest articol de lege şi care ar fi scopul lui. Dacă ar ajunge însă în lege, cabliştii care au deja posturi de televiziune nu vor fi afectaţi.

Onisei:

“E limpede că acest articol nu poate să fie decât pentru viitor. Acesta ar putea suna astfel: “cei care fac retransmisie de programe nu au dreptul să aibă programe proprii”.

Onisei a declarat că membrii Consiliului nu au votat “să facem oficial acest demers”.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Declaraţia mea a venit pe fondul discuţiei privind schimbarea denumirii postului 10 TV şi a modificării tipului de program, din generalist în program de ştiri.

Unii dintre colegi au pus problema că este un monopol. Sigur că poate nu e în regulă, dar legea nu interzice. Iar eu le-am spus colegilor mei “vreţi să reglementăm acest lucru, atunci să solicităm modificarea legii în acest sens. “

Cum afectează piaţa faptul că există cablişti care au televiziuni?

Onisei: “Nu afectează în niciun fel. Unii consideră asta că din cauza faptului că există riscul ca un cablist puternic să aibă un monopol şi să scoată unele posturi, dar temerea este falsă atâta timp cât există must-carry (obligaţia ca posturile să fie transmise în funcţie de audienţă n. red.).”

Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA, a explicat că forul pe care îl conduce nu are drept de iniţiativă legislativă.

“Să vedem dacă un parlamentar va prelua această idee. În acest caz vom fi sesizaţi oficial pentru a ne cere o părere, iar în acel moment vom putea să formulăm un punct oficial de vedere după ce ne vom consulta cu toţi membrii CNA.“

Acesta a mai spus că va încerca să se consulte şi cu alte instituţii de reglementare a audiovizualului din Europa pe această problemă.

“Urmează să vedem dacă şi pe plan European există astfel de situaţii, unde am putea ave o consultare.

Romania este într-o situaţie atipică, avem un grad de cablare foarte mare, de peste 90%, faţa de alte ţări unde transportul este preponderent de tip DTH. Vom încerca să vedem cum au rezolvat alte ţări această problemă.“

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Cata vreme este necesar un vot exista posibilitatea de decizie, cu sau fara motive.
  • Mihai Mihai
    Daca nu sunteti multumit de ofera de canale a unui operator, va puteti muta la un altul care ofera canalele pe care le doriti. Stiu persoane care s-au abonat simultan la mai multi operatori, pentru a avea toate posturile dorite.
  • Mihai Mihai
    Sunt destule firme mici de cablu care nu-l au, din motive financiare.
  • Adrian C. Adrian C.
    Atunci cum de toate firmele mici de cablu din tara au pachetul Viacom in grila?
  • Mihai Mihai
    OFCOM ( echivalentul britanic al CNA) monitorizeaza si controleaza abuzurile de pozitie dominanta
    http://www.guardian.co.uk/media/2008/nov/04/bskyb-virginmedia
  • Mihai Mihai
    Canalele proprii respective sunt disponibile si la ceilalti distribuitori, tocmai pentru ca e ilegal sa fie folosite ca avantaj competitiv.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Sports
  • mihai mihai
    intrati pe sky.com pe sky it si canal + in spania in germania sky si o sa vedeti ca in UE exista canale proprii ale companiilor de cablu.ASA ESTE SUSTINUT SPORTUL IN EUROPA. dar domni de la cna vor sa-l vada pe becali la gsp.asta este prioritar pt ei din acest motiv e most carrey. penibili
  • cristi cristi
    Adrian C: preturile cerute de catre reprezentantul viacom in romania sunt imense( reprezentatul lor este media pro) ! Din ce stiu eu si upc o sa renunte la o parte din pachetul Viacom
  • Mihai Mihai
    Nu e nevoie de o lista speciala, posturile straine nu sunt excluse ab initio din lista de musc carry, cata vreme respecta conditiile de a fi libere la retransmisie si de audienta.
    Canalele Viacom nu sunt eligibile pentru ca nu sunt libere la retransmisie.
  • Adrian C. Adrian C.
    Ar trebui facuta o lista must-carry pentru posturile de televiziune straine. RCS-RDS a scos pachetul Viacom (MTV Hits, MTV Base, VH1 CLassic, VIVA) pentru a-si promova posturile proprii de muzica (1 Music Ro, 1 Music HU, UTV, H!T Music, Hora). De altfel are cea mai maghiarnizata grila, la ce ii trebuie unui bucurestean 11 canale unguresti?
  • Mihai Mihai
    De aceea nu conteaza atat actionariatul, cat obligatia de a oferi canalele proprii la redistributie si celorlati operatori, in conditii similare si nediscriminatorii, astfel incat sa nu poata fi folosit un monopol legal (copyrightul) pentru a forma un monopol ilegal in distributie.
    Masuri similare se impun administrativ si in alte domenii, cum ar fi obligativitatea si regularizarea costurilor de interconectare pentru telefonie sau Internet.
  • man man
    Daca vrem sa ne aflam in treaba si sa ne facem ca muncim, o putem face, dar eu cred ca rolul CNA-ului este altul si unul mult mai important, si anume de a veghea la ceea ce se transmite, la continut si nu la felul in care se transmite.
    Propunerea dezbatuta nu are nici o valoare si va fi ocolita imediat si foarte usor.
    Actionari in posturile respective vor deveni, pe hartie, oameni din afara cablului, dar in realitate, vor fi controlate tot de aceeasi oameni.
    Asa ca, lasati prostiile si faceti treaba cu cap nu cu fundu'.
  • Mihai Mihai
    Directiva 93/83/CEE a Consiliului Europei din 27 septembrie 1993 referitoare la coordonarea anumitor norme privind drepturile de autor şi drepturile conexe aplicabile difuzării de programe prin satelit şi retransmisiei prin cablu

    Article 12
    Prevention of the abuse of negotiating positions
    1. Member States shall ensure by means of civil or administrative law, as appropriate, that the parties enter and conduct negotiations regarding authorization for cable retransmission in good faith and do not prevent or hinder negotiation without valid justification.
  • Cineva Cineva
    Au votat pentru ca nu exista niciun motiv legal sa nu o faca. A explicat chiar el. Nu are puterea sa interzica acest lucru. Dar si-a exprimat parerea ca nu este in regula. Si asa mi se pare si mie ca este. Cablistul va incerca sa-si protejeze posturile prin excluderea celorlalte sau prin oferirea unor conditii mai proaste (vezi conditiile proaste inj care se prinde GSP).
  • absurd absurd
    nu inteleg deloc rostul acestor declaratii atat timp cat Onisei si Popescu si majoritatea membrilor CNA au votat transformarea licentei 10 TV in Digi 24. daca se temeau atat de tare de monopol, nu votau Digi 24 si nici acorarea licentei initiale a 10 TV si nici licentele altor cablisti. e greu de inteles fortarea acestui material si a acestor declaratii.

Trimite un comentariu

sus