Skip to main content

Lăzescu se delimitează de revocarea Rodicăi Culcer: legea m-a obligat să semnez

 

Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR, reacţionează la afirmaţiile dure făcute de Rodica Culcer, fosta şefă a ştirilor TVR, după ce a fost demisă din funcţia pe care o avea. El a declarat că se delimitează de această hotărâre, însă legea este cel care l-a obligat să semneze demiterea Rodicăi Culcer.

Publicitate

Culcer a scris pe propriul blog, rodicaculcer.ro, un mesaj usturător cu titlul Good-bye, Stalin, în care anunţa şi demisia din funcţia de realizator de emisiuni.

Reacţia lui Lăzescu, în continuare:


Alexandru Lăzescu, TVR:

"Mă delimitez de această hotărâre pe care, iată, legea mă obligă să o pun în aplicare. E vorba de o presiune juridică, nu de «cedarea la presiuni politice». Consider că este o practică periculoasă ca un consiliu de administraţie, indiferent de culoarea lui politică, să forţeze în această manieră schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice.

La şedinţa CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totuşi să voteze, pentru a doua oară* - şi în ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispoziţie  - încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer.

Pot spune nu numai Good-bye, Stalin!, ci şi I did it my way!

Fosta şefă a ştirilor a scris pe blogul personal un mesaj extreme de dur la adresa conducerii televiziunii publice:

  •  Stalin (…) este spiritus rector care bântuie astăzi prin ungherele TVR. La el te gândeşti în primul rând când asişti la o execuţie politică, sau faci obiectul ei, a scris Rodica Culcer.
  • Deoarece preşedintele-director general al SRTV a decis să pună imediat în aplicare o decizie a Consiliului de Administraţie despre care el însuşi a scris că “nu se încadrează în prevederile legale”; deoarece această decizie este o cedare în faţa presiunilor politice din partea USL, exercitate direct de liderii politici, de reprezentanţii lor în CA, de toate organizaţiile media staăpânite de Dan Voiculescu, de “sindicatele” afiliate domnului Voiculescu şi de diferite persoane cu dosare penale şi pretenţii de revoluţionari – am decis să demisionez din TVR, părăsind şi postul de realizator”, a mai notat Culcer pe blogul său.
  • Am intrat în TVR în 2005 printr-un concurs profesional, plec în 2012 în urma unei epurări politice. A fi rămas ar fi însemnat legitimarea propriei mele execuţii politice din partea unui CA în care majoritatea actuală (PSD-PNL-UDMR-minorităţi-angajaţi) este preocupată de cenzurarea politică a ştirilor, de organizarea intereselor personale ale membrilor săi şi aproape deloc de situaţia financiară a instituţiei, care a ajuns pe lista primilor 10 mari datornici ai statului.
  • Sper ca plecarea mea să-i elibereze de obsesii pe membrii noii majorităţi a CA şi să-i determine să-i lase în pace pe jurnaliştii de la Ştiri. Tare mă tem însă că nu va fi aşa. Stalin vegheaza! Pana la urma va fi mai uşor pentru mine, care – la începutul acestui annus horribilis, pot spune nu numai Good-bye, Stalin!, ci şi I did it my way!

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. După aceasta dată, Culcer a depus cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

În noiembrie, TVR a scos la concurs funcţia de Director al Direcţiei emisiuni informative şi sport, însă a fost anulat două luni mai târziu.

Demiterea Rodicăi Culcer a venit după ce Consiliul de Administraţie a votat de două ori revocarea acesteia din funcţie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    horea, iti merge mintea!
  • CARD TVR CARD TVR
    Daca doriti sa aflati ce se intampla, cu adevarat in TVR, accesati, va rog, link-ul de mai jos:

    http://ro.damov.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=415:manifest-pentru-salvarea-tvr&catid=38:tvr&Itemid=58#comments
  • Horea Horea
    Nea Gogule

    E singurul post public la care-i voie sa se faca si ceva "zgomot".
    La celelalte, PATRONUL e-n toate! Si deci e ... liniste.
  • Gogu Gogu
    E prea mult zgomot pentru un post ale carui audiente s-au prabusit. LA ce bun asa ceva?
  • Anonymus Anonymus
    ...nu intelege!
  • Horea Horea
    "puicitza",
    daca tot zici singura ca esti "cam toanta", ar fi bine sa ramâi si-n continuare pe cuibar (daca stii ce-i ăla).
    Poate, pana la urma, vei reusi un ouşor.

    Nu intelegi ca Culcer conducea TVR-ul?

    Nu pricepi ca nu era impartiala si tinea doar partea PDL-ului?
  • puicutza puicutza
    eu sunt cam toanta, nu prea inteleg care ar fidiferenta intre ce vrea ponta&antonescu si "presiunea juridica"

    mai fratilor, chiar ne luati de prosti?

    astia au latrat pe toate canalele de madam culcer
    despre ce vorbim
    eu nu pun in discutie daca trebuia sau nu

    ci modul cum a fost facuta
    executie politica cu acte in regula

Trimite un comentariu

sus