Skip to main content

Mirela, dublu rol într-un reportaj Antena 1: bugetară şi vânzătoare în piaţă

 

ACTUALIZARE 2: Am găsit-o pe Mirela Bugetara! Vedeţi un interviu în exclusivitate cu "Mirela" (pe care o cheamă de fapt, Mirabela!), vânzătoare în Piaţa Crângaşi. AICI. Un material realizat de Înpanamea şi montat de Paginademedia.ro.

Publicitate

ACTUALIZARE 1. Reprezentanta Antena 1, responsabila de imagine a Observatorului, Dorothea Ionescu Vânău, comentează situaţia pe Facebook: „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. Poziţia integrală a reprezentantei Antena1, ca răspuns la un text al Kamikaze (care a semnalat greşeala), în articol.

Ea este Mirela. “Este bugetară şi câştigă salariul minim pe economie”, arată un reportaj al Antenei 1. Mirela este filmată cumpărând două roşii. “Atâţia bani am”, explică ea, în materialul care vrea să demonstreze că românii au ajuns să cumpere legume la bucată.

Câteva secunde mai târziu, Mirela apare undeva în fundal, în plan îndepărtat, ca vânzătoare la o tarabă.

Capturile foto Paginademedia.ro au fost făcute de pe site-ul Antenei 1. Ulterior, filmul cu înregistrare ştirii a dispărut de pe site, de la acest link.

Până la ora redactării articolului, oficialii Antenei 1 nu au formulat un răspuns legat de dublul rol al bugetarei Mirela şi de motivul pentru care reportajul a fost scos de pe site.

Gafa reporterilor de la Antena 1 a fost semnalată iniţial de cei de la revista Kamikaze.

Mirela cumpără roşii

Bugetara Mirela explică

Bugetara Mirela vinde la tarabă

Cum comentează reprezentanţii Antenei 1 situaţia

Într-o scrisoare publicată pe Facebook, responsabila de imagine a Observatorului, Dorothea Ionescu Vânău, nu neagă greşeala reporterului, dar nici nu o confirmă, ea face un apel către esenţa ştirii, lăsând la o parte felul nefericit în care a fost realizat reportajul.

  • Am citit cu stupoare mica piesă de mare manipulare proletară pe care au zămislit-o colegii de la Kamikaze în legătură cu o ştire de la Observator, în care interlocutorul dintr-un sincron apare câteva minute mai târziu într-un alt rol decât cel pe care şi-l asumă mai devreme.
  • „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. În cazul nostru, miza erau, însă, nişte cifre care prezentau scăderea drastică a consumului, nicidecum cine şi cum impersonează. Şi Mirela..., draga de ea, Mirela... dacă Mirela e bugetară şi vinde roşii în piaţă ca să-şi poată cumpăra roşii, la rândul ei? E de investigat.
  • Nu mai vorbim de ce şi cum fac televiziuni aparent respectabile, când fac să curgă apa pe sub picioarele reporterului, să se vadă că vine viitura, de te ia cu tot cu televizor.

Poziţia integrală, de pe Facebook, în continuare:

Am citit cu stupoare mica piesă de mare manipulare proletară pe care au zămislit-o colegii de la Kamikaze în legătură cu o ştire de la Observator, în care interlocutorul dintr-un sincron apare câteva minute mai târziu într-un alt rol decât cel pe care şi-l asumă mai devreme. E spaţiul mic şi ora întârziată ca să fac deconstrucţie de mesaj aici şi acum, aşa cum ar merita frumuseţe de comunicare care-ţi dă la cheie o oră de curs. Şi zic:

Dragi tovarăşi, să ne păstrăm raţiunea trează şi să învăţăm să gândim cu mintea noastră, că de-aia ne-a dat partidu’ minte:

1. Avem de-a face cu o ştire care vorbeşte despre cât de prohibitive  au ajuns legumele, în condiţiile în care Guvernul nostru, cum ar veni el însuşi, umple spaţiul public cu mărirea salariilor (în primul rând) pentru creşterea consumului. Asta înseamnă că veniturile populaţiei nu fac faţă cu inflaţiunea şi că puterea de cumpărare a scăzut. Şi se bazează pe indicele preţului de consum, despre care INS zice că a crescut, în februarie, cu 100%.

2. Avem de-a face cu o ştire în care un producător de cartofi care ar vinde cartofii româneşti se plânge că e gâtuit de importatori, care dau cartofii străini pe bani mai puţini, ceea ce e jenant pentru economia noastră şi e o problemă reală, vorbită şi răsvorbită pe toate gardurile, de la televizor până la Comisia Europeană, doar, doar aude cineva.

3.  Avem de-a face cu o ştire făcută după exact aceeaşi reţetă după care toate televiziunile prezintă un aspect social din spaţiul vital al oamenilor, al românilor, n’est ce pas, care este, el, spaţiul, asigurarea hranei şi o minimă decenţă de trai. Să vă spun cum se face o astfel de ştire: se ia un interlocutor care impersonează românul de rând, în acest caz bugetarul, şi se aduce la sincron, pentru a ilustra cazul. „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. În cazul nostru, miza erau, însă, nişte cifre care prezentau scăderea drastică a consumului, nicidecum cine şi cum impersonează. Şi Mirela..., draga de ea, Mirela... dacă Mirela e bugetară şi vinde roşii în piaţă ca să-şi poată cumpăra roşii, la rândul ei? E de investigat.

4. ...Şi încheiem apoteotic cu frumuseţe de diatribă. S-o mai ascultăm o dată: „Cum se măsluieşte un reportaj ca să iasa Băsescu prost”, de parcă Basescu e broker la preţuri. Ceci n’est pas une pipe. Sau, bine, poftim: objects in the mirror are closer than they appear.  Hate-speech-ul ăsta mă face să mă întreb: chiar aşa, cum se poate manipula o ştire ca asta, ca să iasă Preşedintele prost? De unde până unde? Încă o dată: ceci n’est pas une pipe. Dacă Mirela într-adevăr nu e bugetară, iese Băsescu prost? Sau bine?

5. Pentru că nu mi-a amorţit sarcasmul, cum ar fi spus domnul Eliade, voi sfârşi printr-o amintire de kopilărie proletară, ka să fiu în acelaşi ton cu diatribele şi ku kritica raţiunii impure, cu minciuni şi mikşunele, de kând se scria muska pe perete, mai mincinos cine nu krede:

Tata este pe traktor

Mama kozonaci ne face

Iar noi învăţăm cu spor

Kând e pace.

*Acest text a fost şi este un pamflet, desigur.

PS: (3.a.  Nu mai vorbim de ce şi cum fac televiziuni aparent respectabile, când fac să curgă apa pe sub picioarele reporterului, să se vadă că vine viitura, de te ia cu tot cu televizor. Dau exemple în particoler.)

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eu eu
    nu pot fi mai tolerant atata timp cat antena unu se poate nu-mi formator de opinie, si prezentant unele stiri (false) care au menirea sa lezeze, in cazul de fata basescu. nu mi se pare corect.
  • Emilian Emilian
    Bre, daca asta e regula cand se fac reportaje, n-ar trebui sa-i oblige CNA sa aiba un mic avertisment "materialul este fictional" daca tot se poate sa fie asa, dar se poate sa nu fie asa. Adica na, stiri stiri, dar daca tot se face...
  • bb bb
    eu sunt de parere ca au vrut sa demonstreze adevarul printr-o facatura. adevarul este ca sunt oameni care nu isi permit nici macar acele 2 rosii, am vazut de nenumarate ori oameni care cumparau 1 ardei, 1 morcov, o capatana de usturoi, dar mai nou cel mai penibil lucru a fost cand intr-un magazin a intrat o fetita de aproape 7 ani pe care o trimisese maicasa sa cumpere 1 ou. nu pot sa zic ca nu am vazut si situatii in care am vazut copii trimisi de parinti sa cumpere o paine , 2 crenvusti si o sticla de bere care era dublu decat painea si cei doi crenvusti. vad in fiecare zi astfel de faze si imi pare rau ca nu pot sa-i ajut pe toti, zilnic vizitez aproximativ 30 de magazine si astfel de situatii se intalnesc mai mult in zona urbana mai ales in orasele din fostele zone miniere.
  • Geoana Geoana
    Nici voi nu mai stiti cati sunteti!
  • seba seba
    Mami draga, calmeaza-te, am zis eu sa nu criticati puterea, am zis eu sa criticati opozitia? Eu am spus doar ca voi sunteti niste jurnalisti de "cacao" care nu sunteti capabili de nimic. Nu faceti o investigatie ca lumea, nu demonstrati nimic, va legati de posetele blondei fatale si faceti teatru ieftin in piata, doar-doar o sa va creada ai' mai putin scoliti. Asta-i presa, asta-i televiziune? Aduceti si voi neste docomente, ceva acolo, de netagaduit, sa fie valabile si-n justitie si-atunci...jos palaria! Da' nu asa. Ce faceti voi acum se cheama "Muppets in Baneasa", s-avem pardon.
  • pt you pt you
    Nu pot sa te contrazic. Tu stii mai bine ca poti fi platit pentru exprimarea unor opinii dictate!...
  • Dan Dan
    Asa cum a platit-o pe "bugetara" Mirela, tot asa ii plateste Felix si pe pierde-vara aia din Piata Universitatii. Probabil ii plateste si din banii pe care ii ia de-a moaca de la senat.
  • Dan Dan
    Filmuletzul poate fi vazut pa Youtube: FAKE a la ANTENA 1 cu Mirela Bugetara
  • geo geo
    Ati scos postarea asta, apoi ati pus-o pe cea cu Bear Grylls si acum ati repus-o, dar filmuletul nu mai e disponibil. E ceva putred in Danemarca?
  • Anca Vasile Anca Vasile
    hahaha :)) Audientele vorbesc de la sine!
  • ketchup imparat ketchup imparat
    De fapt, Mirela vindea asa scump la taraba ei incat nici ea nu isi permitea sa cumpere. Asa ca s-a dus sa se targuiasca la o vecina pentru doua rosii.
  • marius marius
    Sunt din constanta si mi-am luat antena de satelit, deconectandu-ma de la operatorul de cablu upc din vaste motive (nu vreau saspun de ce ca as scrie 2 saptamani si tot nu as termina cu nemultumirile) am constatat ca antena mea satelit nu poate sa se conecteze la posturile principale cum ar fi pro tv, antena 1, prima tv, kanal D. Acum constat ca aceste posturi tv se numara printre cele aflate in “must carry”. Am citit in legea audiovizualului ca pentru a fi in aceasta lista trebuie sa fi codat. Oare de ce ele imi apar ca fiind codate daca sunt “must carry”. este o jmecherie la mijloc sau este o pacaleala MADE IN ROMANIA? Stie cineva care este treaba sau este secret de stat?? Oare am apasat pe un buton gresit?este un lucru despre care nu trebuie vorbit? Este cineva care ma poate ajuta cu un raspuns?
  • mirela bugetara mirela bugetara
    Apreciez fierbinte reportajul Antena 1 care m-a facut cunoscuta la domnul Voiculescu care a trimis special inca o rosie pentru mine si care daca il votez a promis ca imi da chiar un kil.
  • adryana adryana
    Sunteti multi?
  • Mirela Mirela
    ...nu se face

Trimite un comentariu

sus