Skip to main content

Bucureştenii îşi iau ştirile politice de pe Libertatea, Antena 3 şi HotNews

 

Publicitate

Principalul ziar din care bucureştenii îşi iau informaţiile politice nu este un cotidian quality, ci un tabloid - Libertatea.

Antena 3 este principalul post de televiziune la care se uită locuitorii Capitalei când vor să fie la curent cu ştirile politice, iar HotNews este pe primul loc la capitolul site-uri de ştiri.

Toate acestea reies dintr-un sondaj CURS, comandat de Institutului Geopol, fondat de Cozmin Guşă.

Mai multe detalii din studiu, în continuare.

Ce ziare citesc bucureştenii pentru informaţii politice?

Principalul ziar pe care îl citesc bucureştenii pentru a afla ştiri politice este Libertatea (33%), tabloid editat de Ringier.

Pe locul doi se află Jurnalul Naţional, Click (tabloidul trustului Adevărul Holding) şi Adevărul, toate trei publicaţiile cu un procent de 11%. Locul trei în topul celor mai citite ziare pentru ştiri politice se află Evenimentul zilei (5%).

La ce posturi se uită bucureştenii pentru ştiri politice?

Antena 3 (39%), Realitatea TV (25%) şi România TV (10%) sunt principalele posturi la care se uită bucureştenii când vor să afle informaţii politice.

TVR Info (3%), postul public de ştiri, se află pe locul cinci în preferinţele locuitorilor din Capitală, când vorba de politică.

Distribuţia preferinţei pentru primele doua posturi de televiziune se păstrează relativ la fel ca mai sus şi în interiorul grupelor de vârstă, de venit sau de gen.

Diferenţe mai evidente apar la în distribuţia acestor opţiuni de informare TV în rândul simpatizanţilor diverselor partide: 49% dintre simpatizanţii PSD şi 47% dintre cei ai PNL urmăresc prioritar pentru informaţie politică Antena 3; peste 20% dintre simpatizanţii USL urmăresc Realitatea.

Votanţii PDL urmăresc Realitatea în proporţie de 27% şi Antena 3, circa 25%.

Relaţia votanţilor Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PPDD) cu marile televiziuni de ştiri este ambiguă: în jur de 30% se informează prioritar de la Realitatea şi 31% de la Antena 3.

În termeni de eficienţă media pentru campania electorală, analiza GeoPOL indică faptul că Realitatea şi Antena 3 furnizează simpatizanţilor PPDD informaţia pe care OTV-ul îşi construieşte strategiile „discursive nocturne”.

Care sunt cele mai accesate site-uri pentru conţinutul politic?

Când vor să citească ştiri politice, bucureştenii intră pe site-urile HotNews.ro (23%), Ziare.com (21%) şi Ziare.ro (19%).

Adevărul.ro (4%), site-ul unuia dintre cele mai cumpărate ziare generalist, se află pe locul patru în acest clasament, urmat de Realitatea.net şi Mediafax.

Radio România Actualităţi, cel mai ascultat post de radio pentru ştiri politice

Radio România Actualităţi (37%), Europa FM (8%) şi Pro FM (6%) sunt posturile de radio la care bucureşternii ascultă în principal ştirile din zona politică.

Realitatea FM, un post exclusiv de ştiri, este ascultat pentru ştirile politice de doar 5% dintre bucureşteni. Radioul trustului Realitatea Media a obţinut acelaşi procent ca Radio ZU, Kiss FM şi Radio 21.

Radio România Actualităţi este în mod constant la mare distanţă de staţiile FM pe care, la nivelul perceptiei comune, le-am vedea ca fiind mai apropiate ascultătorului bucureştean: Europa FM - 8%, Pro FM - 6%, Radio 21 - 5%, Kiss FM - 5%, Realitatea FM - 5% .

Consumul postului public de radio scade mult la populaţia sub 60 de ani, în favoarea FM-urilor, în timp ce la populaţia peste 60 de ani, procentul de ascultători ai Radio Romania e dublu aproape faţă de cifra culeasă pe întreaga populaţie a Bucureştiului.

Informaţii despre studiu

Studiul a fost realizat în perioada 1-8 mai pe un eşantion format din 1700 de respondenţi, dintre care 1227 (72%) au declarat că vor vota la alegerile locale din
Bucureşti.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • lili grama lili grama
    Catalin esti ridicol.
  • Linda Linda
    Si eu urmaresc in special Realitatea TV, pentru ca este un post mai putin partizan decat celelalte; de aici pot afla stiri pozitive si negative despre tot spectrul politic, deci ma pot informa complet si corect. Un sfat de telespectator: invatati sa va promovati! Am vazut un promo pentru ceea ce s-ar putea numi un eveniment mediatic (nu si pentru mine!): o viitoare emisiune cu Mihaela Radulescu! Iar promo-ul este facut "pe muteste"!
  • Catalin Catalin
    Romania tv nu o punem la calcul ca tv de stiri, ea intra in aceeasi categorie cu Antena 2 gen divertisment de prost gust, acum o zi sau doua am vazut niste maneliste la Romania tv. Romania tv este un balon de sapun, va fi minume mare daca nu dispare pana la alegerile prezidentiale. La b1 se uita membrii de partid ai pdl, antena 3 reuseste sa ma bage in ceata, nu-i gasesc nicio categorie parca ar fi OTV dar are si 2 stiri jumate pe zi, multa trancaneala fara esenta, multe balbe, cand Antena 3 da BREAKING NEWS, Realitatea tv il da deja in reluare a 3 a oara, deci A3 sa misca, ca un melc mort, nu stiu ce vrea a fi Antena 3. Singurul post de stiri profesionist in stiri de calitate si stiri de ultima ora este si va ramane Realitatea tv care si ea este afiliata cnn international dar nu se lauda ca nu vor sa fie ultra-penibili ca altii.
  • scorpyo scorpyo
    Teszari ,tu esti,draga? Iti faci reclama la canalul tau de stiri? :))
  • kiko kiko
    aiureli... eu ma uit pe hotnews, adevarul si pagina de media. la teve ma uit la proteve, realitatea, prima teve si tvr.
  • mad79 mad79
    Digi24 e cel mai bun post de stiri!Echidistant si la obiect!
  • Catalin Catalin
    De cand antena 3 da stiri? eu nu am vazut decat trancaneala fara esenta. Si eu urasc basismul si mafia pdl-ista dar si obsesile gretoase si neprofesioniste ale A3... prea mult!!!!!!!! . Cine vrea stiri brute de calitatea si in special cu putine balbe de clasa a 3 a sau Antena 3, campanii care sa ajute oamenii nu plansete de ''mila'' gen Antena 3 sau Otv, ceva concret, vor alege cu siguranta REALIATEA TV singurul post de stiri care da stiri nu trancaneala fara esenta.
  • Marian Marian
    Ce manipulare puerila a lui Gusa, care a trecut de partea USL! Nu spune nimic de B1 de parca nu intrece Romania TV in toate clasamentele si sta in coasta Realitatii TV pe care o depaseste de multe ori saptamanal. Atat pot comunistii, iar Gusa nu se dezminte!!!
  • Piticu21 Piticu21
    eu zic ca trebuie sa ii invatam pe astia de la geopol ce e aia SATI

Trimite un comentariu

sus