Skip to main content

Rupert Murdoch este cosiderat inapt să mai conducă un grup mare de presă

 

Magnatul Rupert Murdoch a închis ochii în mod deliberat în privinţa interceptărilor telefonice pe care le făceau jurnaliştii de la tabloidele sale şi nu mai este apt să conducă un grup internaţional de presă, este de părere comisia de anchetă a Parlamentului britanic, potrivit unui raport publicat pe 1 mai, potrivit Le Monde.

Publicitate

Acestea sunt concluziile a nouă luni de audieri ale Comisiei de cultură, media şi sport, formată din 11 deputaţi (cinci conservatori, doi laburişti şi un democrat-liberal. Membrii acestei comisii s-au plâns de obstucţionarea anchetei din partea News Corp, imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch.

Acest raport îl afectează şi pe James Murdoch, fiul magantului de presă, acuzat de o ignoranţă deliberată asupra ceea ce se întâmpla la taboide. Grupul News Corp a regretat că raportul a fost "urmat de comentarii injuste şi partizane".

Aceste acuzaţii au venit într-un moment foarte nepotrivit, când Ofcom, jandarmul mass-media, a lansat o anchetă care ar putea conduce la retragerea licenţei de difuzare a mai multor canale prin satelit ale grupului BSkyB, grup în care Murdoch este principalul acţionar. Parlamentul trebuie să dezbată concluziile raportului, iar Guvernul are 60 de zile să dea un răspuns.

Patronul de presă s-a arătat a fi umil, pe 19 iulie 2011, dar a încercat să se eschivze în scandalul care viza publicaţia sa News of the World, acuzată că a interceptat circa 800 de persoane la începutul anului 2000 pentru a obţine informaţii în scop propriu.

Influenţa nefastă asupra vieţii politice

Suspectat de criticii săi că a exercitat o infleunţă nefastă asupra vieţii politice din Marea Britanie, Rupert Murdoach a fost acuzat că a lăsat să se răspândească o cutlură a ilegalităţii în sânul ziarului News of the World. Omul de afaceri a închis brusc săptămânalul în timp ce marele public a aflat de scandal în luna iulie 2011.

James Murdoch a demisionat în martie de la conducerea BSkyB. Echivalentul britanic al Consiliului Naţional al Audiovizualului va ţine cont de raportul parlamentar în privinţa menţinerii sau nu a licenţelor BSkyB.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    zi-i tu lui Becali,ca-i inapt sa conduca Steaua sau sa fie europarlamentar,si iti rade in fata,cu toate diplomele tale de magistrat:))

Trimite un comentariu

sus