Skip to main content

TVR HD a primit licenţă de la CNA

 

TVR HD se lansează şi pe satelit. Până acum postul public funcţiona experimental.

Publicitate

Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat solicitarea de licenţă prin satelit pentru TVR HD formulată de Societatea Română de Televiziune.

Solicitarea TVR a fost votată în unanimitate.

Pentru obţinerea acestei licenţe Televiziunea Română a creat o grilă de programe, a cumpărat drepturile de difuzarea ale unor producţii, şi-a format o echipă pentru TVR HD şi se pregăteşte să difuzeze şi publicitate pe acest post.

"Noi nu producem programe speciale numai pentru canalul HD", au spus reprezentanţii TVR.

Din discuţiile de la CNA

Directorul canalului Cornel Calotă a precizat că Olimpiada de la Londra va putea fi vizionată pe TVR HD.

"Dorim ca în 5-6 ani 70% din producia TVR să fie HD", au mai completat reprezentanţii Televiziunii Române.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA: Ce statut va avea acest canal în privinţa regimului must-carry?

"Cabliştii care au capacitatea să transmită HD vor prelua gratuit acest canal HD. Toţi operatorii de cablu care au reţea digitală difuzează şi TVR HD."

Serviciul de programe:

  • 73% producţie proprie
  • 14% producţii audiovizuale ale altor producători
  • 13% programe preluate (Eurovision, Champions League, Campionatul European s.a.)

Câteva exemple de producţii din grila TVR HD:

  • România turistică
  • Aventura urbană – prezentarea unor oraşe mici ale României. Un jurnalist petrece 24 de ore într-un oraş, iar invitatul emisiunii comentează “aventurile urbane”.

  • Zon@IT – program consacrat domeniului IT&C

  • La porţile ceriului – o poveste despre identitatea românească, despre satul tradiţional s.a.

  • ARTA.RO – magazin cultural

  • Champions League
  • Secretele de la palat – serial coreean

Despre TVR HD

TVR HD a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008. S-a constituit ca structură de sine stătătoare în decembrie 2009.
Aflat încă în faza de canal experimental, TVR HD a transmis din iunie 2008 până în prezent o serie de programe produse în format HD pentru celelate canale ale TVR, precum documentare, reportaje, emisiuni-magazin, concerte etc., dar şi programe achiziţionate, în special documentare tv, filme artistice, show-uri diverse.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Biro Andrei Biro
    Diferenta este ca TVR HD este un program 100% HD. Cât din programul celorlalte canale e HD si cat e upscaling? Crezi ca e o strategie buna să pui o sigla de HD dar la stiri imaginea HD să fie cea din studio și eventual a câtorva știri filmate în București? Crezi că e ok să ai o televiziune HD pe care difuzezi filme 4:3 upscaling? Crezi că toate telenovele sun HD? Îmi pare rău că Mediapro nu a trecut în HD Pro Cinema, singurul canal din grup care chiar mi-l doream HD. TVR HD și TVR1 sau TVR 2 au program comun doar când există programe HD cum ar fi Champions Leagule, Eurovision sau altele. În rest publicul are o opțiune în plus. Cred că e mai bine așa decât să difuzezi programe SD pe post de HD.
  • electrosat electrosat
    @Dragos sper ca nu vrei sa vezi programe HD in spectrul CATV analogic(cablu obisnuit) caci, nu este posibil .Un program HD poate fi receptionat numai in format digital DVB C/T/S datorita volumului mare de informatie pe care il cuprinde o astfel de transmisie.
  • Robert Robert
    @Dragos, te inseli!
    La RCS-RDS avem 10 posturi HD in pachetul de baza, insa pentru a le receptiona ai nevoie de un televizor de generatie noua care sa suporte codec MPEG4 si receptie DVB-C sau sa cumperi un tunner extern digital HD.
    Cele 10 sunt: Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi 24, Pro TV, Acasa, Sport.ro, UTV, TVR HD, National Geographic si NG Wild.

    Inafara de cele 10 incluse in abonamentul baza mai exista inca vreo 4 canale HD pentru care trebuie sa platesti suplimentar: Digi Film, Digi Film Extra, HBO si Super One HD.
  • Dragos Dragos
    “Cabliştii care au capacitatea să transmită HD vor prelua gratuit acest canal HD. Toţi operatorii de cablu care au reţea digitală difuzează şi TVR HD.” Daca tot e preluat gratuit, sunt curios sa vad daca se va oferi gratuit in pachetele de baza ale societatilor de cablu, pentru ca in momentul de fata nu exista niciun program HD inclus in aceste pachete.
  • Robert Robert
    Este mai buna abordarea aleasa de PRO, PRO TV HD, Acasa HD chiar si Sport.ro HD transmit aceleasi programe cu variantele lor SD.
    Nu cred ca e nevoie de o grila aparte pentru TVR HD, ar fi fost de preferat sa aiba acceasi grila cu TVR 1.

Trimite un comentariu

sus