Skip to main content

ANCHETĂ BOMBĂ. Realitatea TV s-a întors la Vîntu

 
Ioana si Ionut Vintu
Ioana si Ionut Vintu

Publicitate

Postul Realitatea TV se află din nou în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu, după ce, timp de aproape un an, patronul oficial al televiziunii de ştiri a fost afaceristul Elan Schwartzenberg.

Centrul de investigaţii Rise Project publică în parteneriat cu Paginademedia.ro ancheta care arată clar că Realitatea TV a revenit în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu. Documentele arată că cei doi copii ai lui SOV, Ioana şi Ionuţ, apar ca proprietari ai staţiei şi că Elan Schwartzenberg, acţionar majoritar până în aprilie, este acum minoritar.

Ancheta, în parteneriat cu Paginademedia.ro, in continuare:

RISE Project a obţinut din Cipru documentele firmei offshore Bluelink Comunicazione Ltd –acţionarul majoritar (86,5%) al staţiei TV din România. În prezent, fiica şi fiul lui Vîntu (Ioana şi Ionuţ Codrin) deţin împreună 82% din compania cipriotă şi, implicit, controlul asupra Realitatea TV. În acelaşi timp, Ioana Vîntu este directorul Bluelink Comunicazioni, fiind numită în această calitate pe 10 aprilie a.c.

Elan Schwartzenberg (Emilian Schwartzenberg, în acte), cel care a pretins în ultimul an că stăpâneşte postul de televizune, are acum doar 9 procente din offshore-ul înregistrat în Nicosia, Cipru.

Filmul unei tranzacţii de faţadă

România. 29 aprilie 2011. Sorin Ovidiu Vîntu este arestat preventiv pentru 29 de zile. Mogulul este acuzat de şantaj, după ce în perioada martie – aprilie 2011, Vîntu i-a cerut afaceristului Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro ca să denunţe un contract de management. Procurorii au constatat şi că SOV l-ar fi ameninţat cu moartea pe Ghiţă. Cu o oră înainte de a fi încarcerat, SOV declară că i-a pregătit “o surpriză preşedintelui Traian Băsescu”, pe care-l consideră “duşmanul său”.

România. 30 aprilie 2011. “Surpriza” anunţată de Vîntu presupune vânzarea postului Realitatea TV către omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Tranzacţia declarată public se face la nivelul companiei offshore Bluelink Comunicazione Ltd din Cipru care deţine 86,5 % din acţiunile televiziunii româneşti de ştiri. Presa de la Bucureşti preia şi dezvoltă ştirea. Contactat chiar de Realitatea TV, Elan Schwartzenberg susţine că a devenit proprietarul televiziunii.

România. 2 mai 2011. Într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti, Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, susţine: "Eu şi fratele meu am vândut toate acţiunile pe care le deţineam în Realitatea Media. Noul proprietar este Elan Schwartzenberg, iar din acest moment, tatăl meu nu mai e asociat în niciun fel în această afacere".

Potrivit documentelor obţinute de RISE Project, până în acel moment, atât Ioana Vîntu, cât şi fratele ei, Ionuţ Codrin, nu au figurat ca acţionari în Bluelink Comunicazione. În acte, a apărut întotdeauna doar moldoveanul Vitalie Dobândă, vechi angajat al lui SOV.

La aceeaşi conferinţă de presă, Elan Schwartzenberg afirmă că a cumpărat 90% din pachetul de acţiuni al Realitatea TV prin intermediul offshore-ului cipriot.

Documentele din Cipru îl confirmă pe Schwartzenberg: el figurează drept posesorul a aproape 91% din Bluelink Comunicazioni, începând cu 29 aprilie 2011 – ziua arestării lui Vîntu.

Cipru. 21 mai 2011. Elan Schwartzenberg devine directorul Bluelink Comunicazione. Mandatul său este limitat până în aprilie 2012. Numirea lui Schwartzenberg este înregistrata formal în documentele firmei offshore - certificate de Ministerul Industriilor din Nicosia. Simultan, mandatul de director al lui Vitalie Dobândă, omul lui Vîntu, se termină.

România. 23 mai 2011. Aflat încă în arest, Sorin Ovidiu Vîntu este trimis în judecată pentru şantaj.

România. 16 iunie 2011. Vîntu este eliberat condiţionat de o instanţă a Tribunalului Bucureşti şi judecat în stare de libertate.

România. 3 februarie 2012. Judecătoria Sectorului 1 îl condamnă pe Vîntu la şase luni de închisoare cu executare.

Cipru. 10 aprilie 2012. Ioana Vîntu este numită director al Bluelink Comunicazione (Cipru). Tot atunci, cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu intră în acţionariatul Bluelink Comunicazioni, preluând împreună 82% din compania cipriotă care controlează Realitatea TV. Lui Elan Schwartenberg îi mai rămân doar 9% din acţiunile firmei offshore. Cu acelaşi procent se alege şi Vitalie Dobândă, locotenentul lui SOV.

Cipru. 20 aprilie 2012. Elan Schwartzenberg îşi sfârşeşte mandatul de director al Bluelink Comunicazioni Ltd – potrivit documentelor companiei offshore.

România. 22 iunie 2012. Sorin Ovidiu Vîntu este condamnat definitiv în dosarul de şantaj. El va executa un an de închisoare din care se vor scădea cele 43 de zile petrecute în arest preventiv. Mogulul este transportat de poliţişti la penitenciarului Rahova unde îşi va ispăşi pedeapsa.

România. 3 iulie 2012. Firma offshore Bluelink Comunicazione (Cipru) controlată de Ioana şi Ionuţ Codrin Vîntu deţine, la rândul ei, 86,5 % din acţiunile Realitatea Media SA (România) – firma pe care funcţionează postul de ştiri Realitatea TV.
Această schimbare nu este consemnată pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului care îl listează şi astăzi tot pe Schwartzenberg drept acţionar principal al Realitatea TV.
În fapt, acum, televiziunea Realitatea TV se află din nou în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu.

CE SPUNE ELAN SCHWARTZENBERG

Iniţial, Elan Schwartzenberg s-a arătat interesat de unde provine informaţia despre cedarea acţiunilor sale din Bluelink Comunicazione către copiii lui Vîntu. După ce a înţeles că documentele din Cipru sunt în posesia RISE Project, Schwartzenberg a comentat:

"Întrebaţi-o pe Ioana Vîntu, nu pe mine. Altceva, n-am ce să vă spun. Întrebaţi-o pe Ioana. Eu îmi amintesc că acum un an, ea a spus în faţa unei ţări întregi că mi-a vândut televizunea definitiv si irevocabil. Da, am fost si eu acolo. N-am ce să comentez, asta-i o problemă secundară. Ţara asta are probleme mai mari."

Un material realizat de Raluca Dan, Mihai Munteanu, Paul Radu

DOCUMENTELE CARE ATESTĂ FAPTUL CĂ FAMILIA VÎNTU DEŢINE REALITATEA TV POT FI ACCESATE AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cris cris
    ce dragut e baiatul si ce sperietoare de ciori e sor-sa...
  • Sandu Iura Sandu Iura
    Foarte bun articol!!! E bine de stiut ca detinutul de la Rahova ne vinde stiri la kilogram. Din nou.
  • Enash Enash
    Este penibil ca noi, angajatii Realitatea TV, sa aflam despre toate schimbarile importante de pe paginademedia. Asta se intampla de ani de zile. Vestea asta e cu adevarat socanta. Ce credibilitate mai poate avea postul? PACAT ca odata cu revenirea lui Vantu vor fi mentinuti ca sefi persoane compromise total gen Sorin Enache si Sergiu Toader, care si-au batut joc de meseria de jurnalist. Drama e ca, daca vrei sa fii un reporter onest la o tv de stiri, n-ai unde merge sa-ti faci meseria 100% corect. La A3 esti sluga lui Felix, la B1 iei leafa de la NiRo, la Digi 24 ii faci combinatiile lui Teszari, la RTV dai de mogulasul Ghita. Vai de noi!
  • Florin Iaru Florin Iaru
    :) De dat mai departe și de deschis ochii.
  • Reporter Reporter
    Deci, acum patron e Vantu. Elan e un golan bagat in "orgii financiare" pana in gat, dupa cum insasi dna Mihaela Radulescu spunea, care era, probabil, de fatada. Dar ce treaba are Cozmin Gusa, care l-a numit administrator pe Florin Bercea? Puscariabilul Liviu Luca mai e bagat si el, cumva prin Gusa? Poate ii intrebati pe fiecare in parte ce si cum.
  • Niccolò Machiavelli Niccolò Machiavelli
    Nu e nicio bomba. Pentru cine n-a stiut afla acum: Realitatea TV n-a scapat nicio clipa de sub controlul lui Vintu. TREBUIA doar sa se creada asta pana ASTAZI!

Trimite un comentariu

sus