Skip to main content

El Pais: Povestea lui Ciocăzanu, fostul şef de la Adevărul, ajuns ospătar

 
Ciocazanu
Ciocazanu

 

Publicitate

 

Fostul redactor-şef de la Adevărul Holding, Laurenţiu Ciocăzanu, a ajuns subiect de articol în El Pais într-un articol intitulat De la jurnalist, la ospătar. Jurnalistul a povestit cotidianului El pais despre cum i-a fost prezentată o listă cu trei politicieni de care să nu se atingă. El a mai povestit cum Adevărul a ajuns pe mâinile unui CEO fără experienţă în presă.

Laurenţiu Ciocăzanu şi-a lansat propria afacere în urmă cu un an şi de atunci munceşte cu soţia sa pentru a pune barul pe picioare şi chiar lucrează pe post de chelner.

Paginademedia.ro vă prezintă traducerea integrală a articolului publicat în El Pais.

Pe scurt din articolul spaniol:

  • Schimbarea de la conducerea ziarului "Adevarul", care a trecut in mainile unui director general "fara experienţă în presa" şi criza globală a presei scrise l-au făcut să părăsească ziarul în 2010.
  • "Se apropiau tăierile de costuri şi am preferat să nu trec prin ele", afirmă acesta. Vânzările au scazut şi compania a concediat 150 de angajati.
  • Salariul lui "nu era mai mic de 12.000 de euro pe lună".
  • A publicat “ştiri incomode” şi a dezvăluit informaţii exclusive. Cu informaţiile sale a determinat demisia unui Ministru de Externe “care nu a evitat moartea” unui nevinovat la ambasada din Polonia.
  • Ultimul său şef i-a dat trei nume de politicieni de neatins. “Nu credeam ce mi se întâmpla”.

Laurenţiu Ciocăzanu a demisionat din funcţia de director editorial la Adevărul pe 1 aprilie 2010, după plecarea lui Răzvan Corneţeanu, directorul general al trustului. La momentul respectiv, Dinu Patriciu, patronul trustului, a decis înlocuirea lui Corneţeanu cu Peter Imre, după cum paginademedia.ro a scris aici.

La momentul respectiv, Ciocăzanu declara: “Nu am nicio problemă cu Peter ImreAndrei Ştefan (fiul vitreg al lui Dinu Patriciu n.r.) şi Claudiu Constantinescu, dar nici ei n-au nicio treabă cu presa. Adevărul nu e o fabrică de ţigări şi nici o pompă de petrol”, a mai spus Laurenţiu Ciocăzanu. Interviul integral acordat în exclusivitate pentru paginademedia.ro, aici.

Articolul integral din El Pais, în continuare:

De la ziarist la ospătar

Laurenţiu Ciocăzanu a trecut de la conducerea unui ziar cu 220 de redactori în Bucureşti la servirea de cafele într-un bar din Valencia

Avea zile când lucra în continuu. Unul dintre articole a lăsat serviciul român de informaţii descoperit. Ştirea a fost publicată şi reacţia a fost imediată. Atotputernicul şef al spionilor şi-a dat demisia. Ziaristul Laurenţiu Ciocazanu (Târgu Jiu, România) îşi aminteşte anecdota ca pe un exemplu de independenţă în faţa puterii. O muncă pe o traiectorie de succes de 20 de ani, pe care a început-o în calitate de redactor la BBC Radio şi a culminat în conducerea editorială a ziarului liberal din Bucureşti, "Adevărul", care a ajuns la un tiraj de 150.000 exemplare. Ciocazanu, 45 de ani, coordona în ţara sa 220 de redactori, lupta cu politicieni şi oameni de afaceri şi frecventa grupuri de discuţii. Salariul său nu era mai mic de 12.000 Euro pe lună (echivalent în moneda naţională).

Astăzi serveşte cafele, gustări de omletă şi chiftele în barul pe care îl conduce de un an de pe strada Ángel Guimerá din Valencia. Acoperă cheltuielile "cu ore de muncă şi cu sudoare" (la propriu). “Începem”, admite împreună cu soţia sa, fostă graficiană a ziarului, care îl însoţeşte la bar.

Schimbarea în conducerea ziarului "Adevărul", care a trecut în mâinile unui director general “fără experienţă în presă”, şi criza globală a presei scrise au dus la plecarea sa de la ziar în 2010. Afirmă că “Se apropiau reduceri de personal şi am preferat să nu le trăiesc”.

Vânzările au scăzut şi au dat afară până şi femeile de serviciu

Vânzările au scăzut şi compania a concediat 150 angajaţi. Îşi aminteşte că “Au dat afară până şi femeile de serviciu”.

Ciocazanu şi-a luat un an sabatic. S-a decis să părăsească România şi să-şi încerce soarta în Valencia, zonă pe care o cunoştea printr-un frate.

Ciocăzanu a fost în stradă în ultimile zile de viaţă ale dictatorului  comunist Ceauşescu. La sfârşitul lunii decembrie 1989, când în Bucureşti creştea numărul de cadavre, un tânăr student la Chimie se reconvertea în ziarist pentru a denunţa excesele de putere. A colaborat cu trei ziare, a fost redactor al oficiului de corespondenţă al postului BBC Radio din Budapesta — azi închis —, şi a fost ziarist de investigaţii la ziarul "Evenimentul Zilei".

După ce a deschis un ziar gratuit, fiind încurajat de grupul elveţian Ringier, a ajuns în una din funcţiile cu cea mai mare responsabilitate din cadrul ziarului "Adevărul". A publicat “ştiri incomode” şi a dezvăluit informaţii exclusive. Cu informaţiile sale a determinat demisia unui Ministru de Externe “care nu a evitat moartea” unui nevinovat la ambasada din Polonia.

Iar la finalul carierei sale, a primit în schimb rezultate ce l-au descumpănit. Ultimul său şef i-a dat trei nume de politicieni de neatins. “Nu credeam ce mi se întâmpla”.

Ciocăzanu este sceptic în privinţa viitorului profesiei. Se îndoieşte de faptul că ar putea supravieţui jurnalismul de investigaţii. Susţine dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii, ca instrument de propagare a subiectelor reduse la tăcere şi consideră că presa spaniolă duce lipsă de poveşti umane. Se plânge că este "Prea multă politică şi economie".

Ospătarul nu uită de presă şi nici de ştirile exclusive. Mediul îl trădează. Deasupra barului se află în fiecare zi cinci ziare, iar când încasările îi permit chiar şi opt sau nouă ziare, le face reduceri ziariştilor pentru meniuri şi are de gând să redacteze o gazetă cotidiană cu poveştile auzite la bar.

Traducerea a fost realizată de www.codess.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • fane fane
    un individ fara caracter!
  • di di
    trecand "pe diagonala" peste unele comentarii (ca m-am enervat pe parcurs) nu inteleg ceva : cat de idiot tre' sa fii (ca sa nu spun alte cuvinte dure...gen "retardat" sau "infantil") sa consideri ca e o rusine sa-ti castigi CINSTIT si ONORABIL banii fie si doar ca si chelner/ospatar...In plus iti mai dai si cu "cioaca"-n cap - singur ! - recunoscand prin propriile comentarii ca ..... e rusinos sa muncesti cinstit......
  • di di
    stimati domni (Corneteanu si Ciocazanu) respect presa din prisma unui om care a lucrat in presa 17 ani (din '92), de la "facere" pana la vanzare, va respect pentru ca va cunosc munca .....Dar.... am o intrebare pt Dvs: daca ati avea azi, iulie 2012, un copil absolvent cu medie MARE la bac (putin sub 10), ce i-ati spune daca acesta vrea sa faca jurnalism in conditiile de astazi? Mi-e mila de ea dar eu ca parinte nu ma lasa inima sa accept "prostitutia" morala la care s-ar obliga .......Gresesc?
  • simona simona
    transpiratul asta a castigat foarte multi bani pentru nimic
  • sile sile
    bre oameni buni cine era nevasta lui cioca la adev , ca sa mor daca stiu,, luminati/ma!
  • unul care stie unul care stie
    @Razvan Corneteanu, care mai e viata ta? Sa stii ca lumea te regreta prin AH, chiar daca erai un tiran! Erai un tiran serios, totusi, foarte apreciat ca in ciuda exceselor tale si a multelor ticalosii iti tineai cuvantul. Pana la urma, asta e cel mai important. Ai respectul nostru, dar asta nu inseamna ca esti perfect, din moment ce ai tinut pe langa tine cu bani grei de tot nulitati precum Ciocazanu, Orcan, Cartianu sau Halpertii. Sa fii sanatos, dle Razvan, si poate mai faci vreun ziar de succes. Nu-i mai scoate in fata pe toti turnatorii si pupincuristii, ca adevarat valoros erai tu si alti cativa din linia a doua.
  • reporter reporter
    are dreptate cornete, el știe bine ce salariu i-a dat lui cioca... un asa mare caracter doar a mintit ca a avut 12000 de euro!
    sau nu?
    :)
  • oarecare oarecare
    asta era mirarea cu traducerea:
    “Începem”, admite împreună cu soţia sa, fostă graficiană a ziarului, care îl însoţeşte la bar.
  • oarecare oarecare
    bravo lui laurentiu - cati dintre cei de fata nu ar prefera sa aiba carciuma lor intr'o tara civilizata in loc sa incerce sa se fofileze printre presiunile sefilor si piaristelor de tot felul? vedeti, nu zic nimic de cei care inghit cu placere...

    dupe cum se vede, corneteanu zis cornete a pus punctul pe i. un sincer bravo si lui.

    dar bre, astia cu traducerea! ce ziceti voi acolo?

    ha?
  • Dora Vulcan Dora Vulcan
    O singură nelămurire: de ce scrie în articol că a lucrat la BBC...Budapesta? Doar pentru că Budapesta e capitala României? :)
  • paul S paul S
    Ou sont les hivers d'antant?
    Dar era unul, Nedelcu... asta era turnator?
  • razvan corneteanu razvan corneteanu
    Laurentiu a fost, este si va fi in primul rand un mare caracter. Chestie esentiala care multora le lipseste in meseria noastra. Nu turna pe nimeni ba din contra, proteja pana la exagerare greselile colegilor. Si-a meritat pozitia si nu a avut niciodata 12000 de euro, nici macar pe aproape. Nu este nicio intamplare ca a fost parte din echipa care vindea 146000 exemplare medie pe zi de Adevarul. Numai abonamentele crescusera la aproape 40000. Un ziarist serios, un om pozitiv pana la naivitate cateodata si un foarte bun coleg si sef. Cand cei care isi dau in petec cu criticile pe aici vor fi in situatia sa-si faca echipa la nivelul respectiv (nu cred ca se va intampla asta) le doresc sa isi aleaga oameni mai buni ca Laurentiu Ciocazanu sau Adrian Halpert. Restaurantul in Spania este al lui si binenteles ca face multe eforturi pentru ca mica lui afacere sa mearga. Iar in povestea cu Compactul Laurentiu a fost victima emotiilor unor elvetieni (Marco Staedtler si Thomas Landolt se numeau) care erau mai "latini" (in sensul rau) in gandire decat majoritatea latinilor.Probabil cei mai latini elvetieni in viata. Rezultatul? A fost schimbat din functie pentru ca refuza compromisuri editoriale. Asta se intampla exact cand Compactul era pe val, crestea. E lunga povestea dar asta e rezumatul. De la unul care chiar stie. Una peste alta, Laurentiu nu este un sfant, are defectele lui asa cum le avem noi toti. Dar are o calitate pe care care putini o mai avem astazi: stie sa fie OM.
  • fost coleg fost coleg
    @unul care stie: nu, nu sunt Laurentiu, sunt cum spuneam un fost coleg. Cred ca laurentiu, daca vroia sa se laude singur, putea sa fie mai inventiv. Iti rapund la doar doua puncte: 5) Total de acord. Acum, punand in balanta Cartianu & Borcan, pe un taler, si Ciocazanu, pe celalalt, mie imi inclina pe partea lui Ciocazanu. Turnator spui? Poate....dar Borcan e doctorand (cu patalama) la asta. Punctul 6); mancatori vor fi multi. Cum spuneam si despre Gregoire, aceeasi tipologie de sluga care sta toata ziua cu paiul in gura, e hot si obraznic dar se plange ca moniseurul e asupritor. Bolsevism in stare pura. Evident, nu e rupt din soare omul, o avea pete si el, dar nu m-as uita prea mult in gura forumistilor.
  • paul S paul S
    Cu cine votezi la referendum?
    Acum 10-15 ani, ziaristii visau sa se faca piaristi.
    Dupa o cura de 12.000 de euro pe luna la Patriciu, poti ca-n bancul ala cu miliardarul si pescarul, sa te retragi in liniste, la carciumioara ta.
    Ciocazanu, ca sa-ti mearga bine, trebuie sa dai o bere gratis oricarui ziarist roman care iti calca pragul. Bafta!
  • unul care stie unul care stie
    Povestea lui Ciocazanu ori e mult exagerata de El Pais, ori e plina de minciuni lansate de el.
    1. Ziarul Compact, "lansat" de marele nimeni ajuns ospatar, a fost o rusine cel putin de nivelul AdS. Zero idei, zero dezvaluiri, o foaie obosita cu programe TV de la care, de altfel, dl Ciocazanu a abdicat rapid dupa ce se remarcase doar ca pupincurist al lui Marco Stettler, un elvetian ratat ajuns director.
    2. Demisia ministrului de externe, despre Adrian Cioroianu e vorba, si-o aroga si Ciocazanu, care n-are absolut niciun merit. La fel si pe cea a "atotputernicului sef la spionilor", adica Mihai Razvan Ungureanu, care era tot min de externe atunci. E vorba despre niste articole din EvZ (Ciocazanu, nesimtit cum e, amesteca lucrurile) publicate de Cristian Vasilcoiu, respectiv Liviu Iolu.
    3. "Meritele" lui Laurentiu Ciocazanu la Adevarul Holding nu le-au remarcat decat Corneteanu si Halpert. Laurentiu era un turnator, compensand prin linguseli fata de sefi lipsa oricaror calitati profesionale. Alaturi de Halpert, Orcan si Cartianu scria cele mai proaste editoriale, demne de un elev de scoala primara, avea zero idei si vreo doi ani s-a fofilat impecabil de la munca alaturi de Orcan pt a deschide filiale AdS. Rezultatul: zeci de redactii locale populate cu mediocri (au fost si putine exceptii, ce-i drept), platiti in bataie de joc si cu rezultate pe masura.
    4. Partea cu tirajele e adevarata, dar s-a ajuns la ele vanzand la pachet si carti la preturi de dumping. Adevarul, daca era vandut singur in epoca de glorie, cu pretul sau mic si cu 64 de pagini (alt dumping), tot nu dadea mai mult de 18.000 ex la tarabe.
    5. Totusi, Ciocazanu a dovedit si ceva moralitate, demisionand odata cu plecarea protectorului sau, Corneteanu. A mai facut-o atunci Cartianu, dar argintii lui Imre l-au intors dupa ce i s-a marit leafa la 10.000 euro si a fost pus sa nenoroceasca si Divizia Carte. Orcan si Halpert s-au dat cu noua stapanire dupa ce si-au batut joc de multi oameni. Dintre toti profitorii, Cartianu si Orcan rezista si acum, dupa principul "niciun dezastru fara noi", Halpert a plecat exact inainte sa fie dat afara cu tot cu nevasta-sa, iar Imre, "cel care nu se pricepea la presa", isi conduce Ferrari-ul bine-mersi si are bodyguarzi la usa.
    6. Pentru ca unii il considera pe aici baiat bun (probabil, sunt postari proprii ale lui Laur), ar face bine sa arunce un ochi pe forumurile blogurilor de presa si al siteului adevarul.ro, sa observe "urarile de bine" cu care a plecat din presa acest impostor. Decat sa pacaleasca viata atatia ani, Ciocazanu era, in mod clar, mai util planetei din actuala postura, care i se potriveste minunat.

Trimite un comentariu

sus