Skip to main content

Şefa tvrinfo.ro, Mona Dîrţu, şi-a dat demisia: "Mi s-a luat dreptul de a lua decizii editoriale"

 

Publicitate

Mona Dîrţu, şefa TVR Interactiv, departament care se ocupă şi de site-ul tvrinfo.ro, şi-a dat astăzi demisia.

Într-o postare pe contul de faceebook, Mona Dîrţu îşi explică gestul: "de sâmbătă, nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale."

Ce s-a întamplat sambătă? Începând de sâmbătă site-ul tvrinfo.ro a intrat sub coordonarea editorială a Monicăi Ghiurco, după cum paginademedia.ro a scris AICI

Totodată, ea povesteşte cum fostul preşedinte interimar Radu Călin Cristea a apostrofat-o pentru că a dat pe site ştirea cu acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Mona Dîrţu a venit în TVR în august 2010, după cum Paginademedia.ro a scris Aici. Înainte de TVR a fost redactor-şef al săptămânalului Money ExpressMona Dîrţu este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai fostului preşedinte al TVR Andi Lăzescu. Ea a lucrat cu actualul şef al TVR la Iaşi, în anii 90, când Lăzescu era şeful Monitorul.

Explicaţiile Monei Dîrţu:

"Am decis să plec din TVR mai repede decât anticipam: de sâmbătă nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site-uri ale TVR (adică tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro şi site-urile de eveniment) - aşa că am solicitat, începând de azi, întreruperea contractului de muncă.

Nu ştiu care sunt motivele deciziei luate în weekend de noul PDG al TVR (despre care am aflat, în paranteză fie spus, citind paginademedia.ro).

Dl. Claudiu Saftoiu n-a discutat niciodată cu mine despre conţinutul editorial al site-urilor TVR. De altfel, singura discuţie pe teme editoriale pe care am avut-o vreodată cu managementul TVR a fost cea cu dl. Radu Călin Cristea, predecesorul actualului PDG, care mi-a pus spre sfârsitul lunii trecute, într-o după amiaza de joi, două întrebări legate de site-ul construit de la zero, în doar câteva luni, de colegii mei Teodor Tiţă şi Alexandra Bădicioiu-Matei.

PRIMA: Cum a fost posibil ca tvrinfo.ro să publice ştirea privind acuzaţia de plagiat la adresa premierului Victor Ponta - "un subiect sensibil, de mare impact", după cum l-a numit dl. Cristea - înainte ca eu să mă consult cu domnia sa? (Dl. Cristea nu ştia că nu are atribuţii editoriale).

A DOUA: Care e sursa documentului ataşat ştirii - era vorba de fisierul PDF în care erau puse în oglindă, spre comparaţie, paragrafe din doctoratul premierului Victor Ponta şi paragrafe din alte lucrări? (Dl. Cristea ştia că nu se cuvine să pună o astfel de întrebare; nici n-a prea insistat, de altfel, să afle răspunsul).

Discutia - la care au asistat doi colegi - nu s-a soldat, fireste, cu nicio decizie. A doua zi dl. Cristea a dat un comunicat de presă în care arăta că postul TVR INFO şi site-ul tvrinfo.ro sunt două entităţi distincte, după care s-a referit, într-o declaraţie pentru hotnews.ro, la "autonomia editorială stranie" a jurnaliştilor din redacţia site-ului de ştiri, care "pot să scrie ce cred ei de cuviinţă".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    uite ca ma dusei pe raportul curtii de conturi din ziarul gandul.ro si ce vad?
    -datorii in legatura cu personalul, salarii, ajutoare, drepturi neridicate, garantii)-5.519.287 lei adica 0.99%
    -- datorii carte BS,BASS,FNUASS,FS,FC - 299.550.427 lei -54.08%
    intr-adevar cu 0,99% din cheltuieli distrugem tvr! asta era la 31.12.2011 acum 7 luni! sa ne fie rusine, mie si pantofilor mei cu flecuri tocite ca am saracit tvr!
  • Horea Horea
    @ astalalt

    De care "treabă" întrebi?
    Că sunt ... două!
  • ziaristiilu'peste ziaristiilu'peste
    Nu o cunosc pe aceasta duduie la fel cum nu ii cunosc nici pe multi altii din TVR. dar daca musiu Cristea a intrebat-o de ce nu s-a consulta cu el in privinta stirii despre plagiatul lui Ponta, atunci omul are o mare problema.
    Indiferent de partea cui esti, un singur lucru este evident: TVRul din Iulie 2012 incepe sa semene cu cel din 2004
    .Daca inainte mai vedeai o critica a puterii, acum nu vezi decat realizarile glorioase ale USL(ceea ce cere multa imaginatie, avand in vedere ca nu prea au cu ce sa se laude). Daca Boc era luat luat la suturi din cand in cand, dosurile lui Ponta/Antonescu beneficiaza de buze groase si pufoase.
    Sunt unii ante-comentatori care spun de oamenii lui Lazescu ca au facut si au dres.. probabil ca au dreptate in parte. Dar nu ar fi rau sa se uite pe raportul Curtii de Contur, poate asa or sa vada ca nepotismul si sindicalismul au distrus TVRul mai mult decat Lazescu si Sassu la un loc.
    Cu siguranta ca actuala situatie este buna pentru sindicalistii din TVR deoarece, in schimbul obedientei, isi vor pastra joburile bine platite. Dar pentru noi, cei care le platim salariile, asta-i un lucru rau. Nu avem nevoie de A3 pe bani publici.
  • Mircea Mircea
    Unul din cele mai sinistre personaje din jurnalismul romanesc.
  • astalalt astalalt
    @aristotel, @aidan, @horea s.c.l.
    mai baieti, voi stiti sa faceti diferenta dintre jurnalism si creativitate/facut situri?
    se pare ca nu. ma intreb cum va faceti voi treaba, pe acolo pe unde mishunati...
  • Horea Horea
    @aidan
    Nici eu n-am generalizat!
    M-am referit doar la gasca lui Lazescu care a ocupat posturi importante prin concursuri formale.

    Nutresc acelasi respect pentru "persoanele creative,care au umplut arhiva tvr cu munca lor de calitate", si tot sper la vremurile cand si ele vor primi ceea ce li se cuvine.
  • aristotel mirtu aristotel mirtu
    La revedere, Mona!!! Ai venit in TVR printr-un concurs aranjat de colonelul Lazescu asa ca plecki dupa cumatrul tau. Du-te la Iasi ca poate te ia nevasta lui Lazescu administrator de site la cabinetul ei stomatologic. Adio!!!
  • aidan aidan
    ma bucur sa-i vad mersul din spate! nu colaboratoarea lui lazescu ci colaborationista!a colaborat la uciderea institutiei! mama, ce gaura au facut astia in bugetul tvr! observ, cu maxima tristete, ca mai cunoscute sunt persoanele necreative dar clar orientate politic decat persoanele creative,care au umplut arhiva tvr cu munca lor de calitate. pentru presa actuala oamenii astia n-au existat. nu au facut politica, nu au scandaluri la activ?nu exista!
    @mona-lasa, fato,daca ai noroc si daca nu cade basescu te intorci pe cai albi sa mai bagi niste soparle,fata harnica ce esti!nimeni nu te intrece!numai tu stii sa faci site-uri! unul pe fata, unul pe dos!cand te-ai nascut,ursitoarele ti-au dat cu bagheta magica in cap si-au zic: site-uri si politica va face baiatul...aaa....fata?asta!
    @horea-eu stiu niste moldoveni sa-i pui pe rana! destepti, haiosi, creativi, corecti. nu pot generaliza. dar lazescu e clar, si-a adus gasca cu care a mai praduit in iasi diverse institutii, ca doar n-o avea dosar penal pentru ca a traversat la rapa galbena pe langa zebra!
  • Arhi Arhi
    amin
  • Horea Horea
    Inca prea mult ai stat in TVR!

    Toata echipa moldoveneasca a lui Lazescu trebuie sa plece cat mai repede!!!
  • Othello Othello
    Mona, eu vreau sa fiu in locul tau la TVR. Poti sa-mi spui unde se baga pe site anunturile despre concursuri?

Trimite un comentariu

sus