Skip to main content

OTV, campionul absolut al greşelilor, depăşit, în iulie, de Antena 3

 

Publicitate

OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu, a fost detronată la capitolul greşeli de gramatică. Antena 3 a avut, potrivit unui raport întocmit de Academia Română împreună cu CNA,  49 de greşeli în luna iunie, dublu faţă de luna mai şi cu trei mai multe decât OTV.

Chiar şi TVR Cultural a avut mai multe greşeli în luna iulie. Postul de televiziune a avut 25 de greşeli faţă de 7 în mai.

Potrivit reprezentanţilor Academiei Române, televiziunile de ştiri au avut mai multe scăpări şi din cauza evenimentelor de pe scena politică, ce obligă posturile să lucreze în timp real.

Cu toate acestea, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarata că s-a înregistrat o scădere a greşelilor făcute de televiziuni. Dacă în anii trecuţi o televiziune avea peste 100 de greşeli, acum, toate au ajuns sub 50.

Cristina Trepcea, membru CNA: Eu, personal, chiar cred că dacă s-ar vorbi mai corect la televizor şi rezultatele la bacalaureat ar fi mai bune.

Topul greşelilor în IULIE 

  1. Antena 3 – 49
  2. OTV – 46
  3. Realitatea TV – 41
  4. Kanal D – 41
  5. Prima TV – 36
  6. România TV – 35
  7. Antena 1 – 31
  8. Digi 24 – 26
  9. Pro TV - 25
  10. B1 TV - 25
  11. TVR Info – 24
  12. TVR Cultural – 23
  13. TVR 1 – 16
  14. Radio România Actualităţi – 6

Topul greşelilor în luna MAI

  1. OTV – 48
  2. Kanal D – 42
  3. TVR Info – 33
  4. Pro TV – 30
  5. TVR 1 – 26
  6. Prima TV – 26
  7. Digi 24 – 25
  8. B1 TV – 23
  9. Antena 3 – 23
  10. România TV – 23
  11. Antena 1 – 22
  12. Realitatea TV – 21
  13. TVR Cultural – 7

Principalele greşeli 

  • „Suntem mândrii de ambele flote”, „Suntem mândrii de orice navă” (Antena 3) - Corect - „mândri”.
  • litigiii profesioniste” (TVR Info) - Corect: „litigii”.
  • „unde se v-a întâlni cu preşedintele” (România TV). Corect: „va”
  • Pronunţia greşită a unor cuvinte uzuale. „vine omul de servici şi dă cu...” (OTV); „troleibuzul care ne duce la servici(OTV)„Tânăra era îmbrăcată de servici” (Realitatea TV); „femeie de servici” (OTV), „dacă nu se prezintă luni la servici” (OTV) – Corect: „serviciu”. 
Monitorizarea spoturilor publicitare este o noutate a studiului din acest an. În acest caz a fost identificată, în special, lipsa diacriticelor, dar şi câteva greşeli de morfologie.
  • Spot Billa - „Cumpără de minim 50 de lei”. Corect: „minimum”
  • Spotul Radler - „au mai rămas 298 de mii (...) de doze gratis”. Corect:„gratuite”
  • Spotul Catena - „apoi vine împlinirea, podiumul, medialiile”. Corect: „apoi vin împlinirea, podiumul, medialiile”
Găsiţi rapoartele integrale AICI.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kiko kiko
    am salvat pe computer lista comentariilor la un articol din adevarul cu un istoric dus cu pluta care considera ca stramosii romanilor sunt celtii. ma rog, articolul ca articolul, dar comentariile sunt exceptionale, mai ceva ca divertis si vacanta mare in vremurile lor bune :)
  • Radu Radu
    Articolul e ok, dar comentariile sunt savuroase!

    Mi-ar placea sa apara o revista/pagina de net care sa prezinte comentariile asupra diverselor articole din mass-media. Ar fi extraordinar de senzational si socant de amuzant :))))
  • Petrică Manea Petrică Manea
    Catalin = semianalfabet!!! Realitatea tv. a fost mult timp plasată după Otv din punct de vedere al „agramaticalităţii" :) Dar pe ei îi înţelegi, dar şi ei pe tine, pentru că le semeni! Corect: „cu nervii întinşi" şi „dintotdeauna"; A3 se găseşte „între" Otv şi Kanal D! Te-ai molipsit de la chiulul practicat în clasele primare!! E greu, de altfel, să scrii toate literele din cuvânt sau să scrii într-un cuvânt ... :) un cuvânt! Exact ca la Otv!
  • Catalin Catalin
    ''Realitatea este pentru prima oara''. il uitasem pe OARA la comentariul de mai sus. M-am molipsit de la antena 3
  • Catalin Catalin
    Cand ziceam ca Antena 3 este o copie fidela a otv-ului, ma injurau pe aici la comentarii, acum sa va vad!
    Normal ca sunt greseli gramaticale, Antena 3 nu este si nu va fi niciodata o televiziune de stiri, ea este o televiziune cu multe balciuri, mai exact telespectatorii OTV-lui s-au mutat la antena 3 fiindca este acelasi lucru dar cu alti oameni. Vad ca Realitatea este pentru prima oara printre primele tv care au greseli gramaticale, pe ei ii inteleg ca sunt nu nervii intins mult peste maxim. Dar antena 3 din totdeauna se gaseste printre otv si kanal d.
  • aidan aidan
    cu asa ceva ar trebui sa se ocupe cna-ul. sunt atatea aberatii pe posturile tv incat ,cei fara prea multa carte, ajung sa creada ca ei vorbesc corect pentru ca cei care apar in video sunt asimilati cu ce-i mai bun!ajungi sa fii "corectat" cand spui serviciu! majoritatea crede ca se spune servici! si asta e un exemplu marunt.
  • Alex.D Alex.D
    Medalii= Shaorma de aur, argint si bronz. Trepcea o persoana care crede ca stie dar de fapt ea stie ce a uitat majoritatea...adica ciuciuplicikkt.
  • Icar Icar
    ...apoi vine pagina de media, cu "medialiile":)
  • kiko kiko
    si medialiile, ce sunt?
  • Filme Online 2012 Filme Online 2012
    Imi place articolul.
  • Radu Radu
    LOL. Cristina Trepcea ar trebui sa stie ca nu este corect "mai corect" pentru ca acesta nu are grade de comparatie. Ce poate fi mai penibil decat sa faci o greseala gramaticala intr-o fraza care "instiga" la corectitudine?
  • gigi gigi
    Ne respectam limba asa cum ne respectam si tara. Bani pentru shaorme sa fie!

Trimite un comentariu

sus