Skip to main content

Către Dinu Patriciu, în ...Adevărul: "Ne-a fost foame". "Aţi mers pe contrasens cu Adevărul"

 

Publicitate

EDITORIAL. "Nu ne-a fost uşor în toată criza, ne-a fost foame". (...) "Am fost de râsul lumii, pe unde mergeam râdeau de noi ca de o categorie defavorizată. „Uite, săracii, sunt angajaţii lui Patriciu!", aşa ne ziceau.

Fragmentul de mai sus este desprins din editorialul "Domnului Dinu Patriciu" semnat chiar în Adevărul de Andrei Crăciun, şeful secţiei publicistică a ziarului.

Andrei Crăciun, în editorial:

"Domnule, sunt sigur că mulţi v-au turnat miere în ureche. Îmi imaginez scena. Intimii: Coane Dinule, eşti un vizionar! N-aţi fost, domnule Patriciu, niciun vizionar, dar aţi fost curajos, ceea ce nu este mai puţin."

Editorialul vine la câteva zile după ce Cristi Burci şi Dinu Patriciu au ajuns la un acord pentru preluarea de către Burci a Adevărul Holding. Dacă totul va merge bine, actoele finale vor fi gata în câteva zile, dar nu este exclus să apară surprize. Detalii AICI şi AICI.

Din editorialul din Adevărul, "Domnului Dinu Patriciu":

"Domnule Patriciu, aflu despre dumneavoastră că sunteţi trist. Îmi pare rău. Vă veţi despărţi sau nu de Adevărul Holding - noi, jos, la talpa ziarelor, nu ştim tot şi poate că e mai bine să nu ştim. Ce ştim însă: nu ne-a fost uşor în toată criza, ne-a fost foame."

Am fost de râsul lumii, pe unde mergeam râdeau de noi ca de o categorie defavorizată. „Uite, săracii, sunt angajaţii lui Patriciu!", aşa ne ziceau. Şi lucruri mai rele s-au spus despre domnia voastră. E drept că până şi noi, angajaţii, am dat uneori semne de nervozitate şi am mai renunţat la eleganţa stilului. Am vorbit cu păcat, e posibil să ne fi scăpat câte un „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!" pe la colţ, îngrozitor de româneşte.

"Aţi văzut, cred, festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. A fost cel mai frumos omagiu recent adus presei scrise, ba chiar tipărite. Aţi mers pe contrasens cu Adevărul Holding!"

Fapt e că aţi prelungit viaţa ziarelor din România cu câţiva ani. V-am bănuit că o faceţi din orgoliu (vanitatea de a avea nişte intelectuali la butonieră, mândria unei arhitecturi grandioase, complexul estic al unui posibil Dumnezeu?), ba chiar din dragoste (ca Gatsby!), v-am suspectat că vreţi numai să vă impuneţi ca editorialist (aţi reuşit).

Domnule, sunt sigur că mulţi v-au turnat miere în ureche. Îmi imaginez scena. Intimii: Coane Dinule, eşti un vizionar! N-aţi fost, domnule Patriciu, niciun vizionar, dar aţi fost curajos, ceea ce nu este mai puţin. Alţii vor spune, desigur, că v-aţi făcut mendrele cât să fiţi achitat în „Dosarul Rompetrol". Vorbe de vieţaşi ai părerilor mici.

Poate că sunt şi ziarişti vânduţi, dar sigur sunt pe cont propriu. Redacţia asta e onestă! Şi câţi vor spune că independenţa editorială se câştigă şi se menţine, şi că ea depinde, întotdeauna, mai mult de ziarişti decât de patron? Şi câţi vor spune că, îndeobşte, boii îşi caută singuri jugul?

Domnule Dinu Patriciu, totul va continua să ne despartă: veţi fi până la sfârşit patron, eu voi fi, tot până la sfârşit, un oarecare angajat sau nici măcar atât, sunteţi libertarian, rămân la stânga, ba chiar am insolenţa să cred că moneda unică europeană este o ficţiune necesară. Dar trebuie să ies din rând şi să spun: la „Adevărul" am fost mereu liber, parol!

Editorialul integral, în Adevărul.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dana necredincioasa dana necredincioasa
    Vai, nu ati inteles nimic din textul lui Andrei. Vai de capul vostru! N-ati prins nici macar ironia...cu asa cititori, ce sa mai zic de patroni
  • Robert Robert
    Patriciu inca este patronul Adevarul!
  • kiko kiko
    recunosc, cumpar eu carti verzi de la adevarul, sunt la reduceri acum, 3,90 de lei bucata... in curind o sa se dea la fiecare ziar cumparat 5 kile de maculatura din carti de-ale ecrivanului, compilate din articolele lui craciun si voinea despre revolutie...
  • Mircea Mircea
    Niste basisti pana-n maduva oaselor. Ma mir ca cineva mai dadea bani pe Adevarul.
  • Sandu Khan Sandu Khan
    ne plac foarte mult curajosii. asa cum ne plac filmele lui mungiu, care demasca comunismul dupa 22 de ani, asa ne place si de domnul craciun, fost salariat al domnului patriciu. sper din suflet sa fie doar o vanzare de fatada, asa cum a facut cu toate mizeriile sale, ca sa putem sa ii vedem activitatea domnului craciun. post adevarul.
  • sclav pe plantatie sclav pe plantatie
    du-te bai de-aici, craciune! acu' ai prins glas? Dupa razboi, multi viteji s-arata. Mi-e sila de pupincuristi ca tine. Kiko are dreptate, pina acum de ce nu au scris nimic in ziar?
  • kiko kiko
    si nu am inteles ce legatura e intre festivitatile de la jocurile olimpice si adevarul? le-or fi ridicat statui lui ecrivain sau lui borcan si nu m-am prins eu?
  • kiko kiko
    aiureli... pana acum de ce nu au scris nimic in ziar? dupa razboi, multi viteji se arata... cind a falimentat mic.ro si au ramas zeci de oameni neplatiti, de ce nu a scris nimic adevarul? cind dadeau tzepe la furnizori si nu ii plateau, de ce nu au scris? acum, au mirosit ca vine alt licurici si ii dau suturi politicos lui patriciu? niste lasi...
  • reporter reporter
    :)
    și dacă burci nu mai cumpără ziarul? știti ce o să-l intrebe patriciu pe imre?
    vă zic eu: "mai lucrează încă aici andrei crăciun?"
    iar replica lui imre, in timp ce se indreaptă spre ușă: "am Ințeles..."
    :)
  • Ala Ala
    Pentru a scapa de puscarie, Patriciu a schimbat sensul cumvantului ADEVAR, asa incat "Adevarul" si-a pierdut de tot intelesul. Asa e cand dai perle, magarilor !
  • Petrică Manea Petrică Manea
    Erată: încă!
  • Cătălin Brencu Cătălin Brencu
    Dar despre lingăul urât mirositor şi lipsit de orice onoare sau demnitate, ca şi chiorul pe care-l ridică în slăvi, ce părere ai? Despre ţoapa masculină (lecrivan gregoar) de ce nu scrii?! Mai e în că şeful tău?!? Adică mai ai reminiscenţe serviliste? Să înţeleg că întoarceţi armele spre şmenar şi faţa către popor? Mira-m-aş!!!

Trimite un comentariu

sus