Skip to main content

Ioan Onisei: „Este vorba de încălcarea flagrantă a legii privind transparența publică”

 

Publicitate

Ioan Onisei, vicepreședinte CNA, a vorbit pentru paginademedia.ro despre aprobarea „pe tăcute” a proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea Legii Audiovizualului. Onisei a explicat că CNA-ul nu a știut nimic oficial despre documentul aprobat astăzi de Guvern, deși acesta ar fi trebuit să fie supus dezbaterii publice.

 

Onisei s-a arătat intrigat de faptul că proiectul a fost aprobat de către Guvern în ciuda faptului că „opinia publică, ONG-uri, asociația cabliștilor, asociația profesioniștilor în materie de publicitate, CNA au avut opinii foarte ferme în legătură cu proiectul inițial”, publicat de paginademedia.ro AICI

Iulia Bunea: Cum vedeți trecerea acestei ordonanțe de urgență așa brusc?

Ioan Onisei: În primul rând, este vorba de încălcarea flagrantă a legii privind transparența publică în domeniul autorităților administrației publice locale.

Orice proiect de act normativ, fie și o ordonanță de urgență ar trebuie întâi publicat să intre în dezbatere publică, să se facă dezbateri cu cei care au opinii poate diferite față de inițiatorul proiectului, ori procedura aceasta nu a fost respectată nici în cazul primei variante de proiect de ordonanță de urgență și nici în cazul acesteia care, din câte înțelegem, este deja adoptată de guvern.

Un alt lucru care mă intrigă este acela că după ce opinia publică, ONG-uri, asociația cabliștilor, asociația profesioniștilor în materie de publicitate, CNA au avut opinii foarte ferme în legătură cu proiectul inițial, după ce premierul Victor Ponta a declarat că nu va modifica legea audiovizualului decât atunci când legislația în materie se va modifica, iată că interesele electorale și cred interesele politice pe termen lung au făcut ca până la urmă un proiect care este aproape identic cu cel inițial să fie adoptat de către guvern.

Iulia Bunea: CNA nu știa nimic despre faptul că proiectul de ordonanță va fi discutat astăzi de guvern.

Ioan Onisei: Nici vorbă. Erați de față când ați văzut că ne-am interesat și în fine, pe surse, am reușit să obținem proiectul sau, în fine, ceea ce la ora asta este deja ordonanță de urgență și ați văzut că eram contrariați, ați văzut că am și suspendat lucrărilesă discutam între noi încercând să analizăm textul. CNA-ul nu a știut nimic în mod oficial despre acest proiect.

Iulia Bunea: Dar în acest moment, știm sigur că a trecut această ordonanță? 

Ioan Onisei: Nu știm sigur, oficial (n.r. - interviul a fost realizat la ora 14.00). Eu sunt obișnuit să discut foarte concret. Nu știm sigur dacă a trecut. Sigur că acesta este rostul media. Ar trebui sunat la secretariatul general al Guvernului. La urma urmei, măcar după ce a fost adoptată, opinia ar trebui și mai ales cei interesați ar trebui să cunoască forma acesteia. S-ar putea ca până mâine dimineață să o vedem și în Monitorul Oficial.

Iulia Bunea: Și va intra în vigoare imediat ce va apărea în Monitorul Oficial?

Ioan Onisei: Este mai complicat pentru că potrivit Constituției, art 115, alineat 6, în cazul în care se adoptă o ordonanță de urgență în timpul vacanței parlamentare, Constituția spune că asta trebuie depusă la Parlament de urgență și dacă acesta nu se află în activitate trebuie convocat în cinci zile. Deci este o decizie de constituționalitate. Dacă cineva va sesiza Curtea Constituțională, firește curtea se va pronunța.

Citiți ce prevede ordonanța de urgență, publicată în exclusivitate de Paginademedia.ro, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Domnule Obae, de cand lumea, "hotul striga hotii!" Asa si Onisei, care de ani buni incalca legea cu tupeul atat de binecunoscut al lingailor: a luat salariu de bugetar de la Ministerul Culturii (2008), de la Teatrul National si de la CNA, toti fiind lefuri grase din bugetul tarii! Crezi ca s-a sesizat ANI? NUUU! De altfel, sunt convins ca nici tu, marele ziarist, nu faci nimic in aceasta directie, ca nu e vorba despre .... Voiculescu, de exemplu, sau despre un oficial nebasist! Cand te uiti in oglinda, ce vazi?!?

Trimite un comentariu