Skip to main content

Ioan Onisei: „Este vorba de încălcarea flagrantă a legii privind transparenţa publică”

 

Publicitate

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, a vorbit pentru paginademedia.ro despre aprobarea „pe tăcute” a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii Audiovizualului. Onisei a explicat că CNA-ul nu a ştiut nimic oficial despre documentul aprobat astăzi de Guvern, deşi acesta ar fi trebuit să fie supus dezbaterii publice.

Onisei s-a arătat intrigat de faptul că proiectul a fost aprobat de către Guvern în ciuda faptului că „opinia publică, ONG-uri, asociaţia cabliştilor, asociaţia profesioniştilor în materie de publicitate, CNA au avut opinii foarte ferme în legătură cu proiectul iniţial”, publicat de paginademedia.ro AICI

Iulia Bunea: Cum vedeţi trecerea acestei ordonanţe de urgenţă aşa brusc?

Ioan Onisei: În primul rând, este vorba de încălcarea flagrantă a legii privind transparenţa publică în domeniul autorităţilor administraţiei publice locale.

Orice proiect de act normativ, fie şi o ordonanţă de urgenţă ar trebuie întâi publicat să intre în dezbatere publică, să se facă dezbateri cu cei care au opinii poate diferite faţă de iniţiatorul proiectului, ori procedura aceasta nu a fost respectată nici în cazul primei variante de proiect de ordonanţă de urgenţă şi nici în cazul acesteia care, din câte înţelegem, este deja adoptată de guvern.

Un alt lucru care mă intrigă este acela că după ce opinia publică, ONG-uri, asociaţia cabliştilor, asociaţia profesioniştilor în materie de publicitate, CNA au avut opinii foarte ferme în legătură cu proiectul iniţial, după ce premierul Victor Ponta a declarat că nu va modifica legea audiovizualului decât atunci când legislaţia în materie se va modifica, iată că interesele electorale şi cred interesele politice pe termen lung au făcut ca până la urmă un proiect care este aproape identic cu cel iniţial să fie adoptat de către guvern.

Iulia Bunea: CNA nu ştia nimic despre faptul că proiectul de ordonanţă va fi discutat astăzi de guvern.

Ioan Onisei: Nici vorbă. Eraţi de faţă când aţi văzut că ne-am interesat şi în fine, pe surse, am reuşit să obţinem proiectul sau, în fine, ceea ce la ora asta este deja ordonanţă de urgenţă şi aţi văzut că eram contrariaţi, aţi văzut că am şi suspendat lucrărilesă discutam între noi încercând să analizăm textul. CNA-ul nu a ştiut nimic în mod oficial despre acest proiect.

Iulia Bunea: Dar în acest moment, ştim sigur că a trecut această ordonanţă? 

Ioan Onisei: Nu ştim sigur, oficial (n.r. - interviul a fost realizat la ora 14.00). Eu sunt obişnuit să discut foarte concret. Nu ştim sigur dacă a trecut. Sigur că acesta este rostul media. Ar trebui sunat la secretariatul general al Guvernului. La urma urmei, măcar după ce a fost adoptată, opinia ar trebui şi mai ales cei interesaţi ar trebui să cunoască forma acesteia. S-ar putea ca până mâine dimineaţă să o vedem şi în Monitorul Oficial.

Iulia Bunea: Şi va intra în vigoare imediat ce va apărea în Monitorul Oficial?

Ioan Onisei: Este mai complicat pentru că potrivit Constituţiei, art 115, alineat 6, în cazul în care se adoptă o ordonanţă de urgenţă în timpul vacanţei parlamentare, Constituţia spune că asta trebuie depusă la Parlament de urgenţă şi dacă acesta nu se află în activitate trebuie convocat în cinci zile. Deci este o decizie de constituţionalitate. Dacă cineva va sesiza Curtea Constituţională, fireşte curtea se va pronunţa.

Citiţi ce prevede ordonanţa de urgenţă, publicată în exclusivitate de Paginademedia.ro, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Costel Viisoreanu Costel Viisoreanu
    Domnule Obae, de cand lumea, "hotul striga hotii!" Asa si Onisei, care de ani buni incalca legea cu tupeul atat de binecunoscut al lingailor: a luat salariu de bugetar de la Ministerul Culturii (2008), de la Teatrul National si de la CNA, toti fiind lefuri grase din bugetul tarii! Crezi ca s-a sesizat ANI? NUUU! De altfel, sunt convins ca nici tu, marele ziarist, nu faci nimic in aceasta directie, ca nu e vorba despre .... Voiculescu, de exemplu, sau despre un oficial nebasist! Cand te uiti in oglinda, ce vazi?!?

Trimite un comentariu

sus