Skip to main content

LANSARE "Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică" (editor: Marian Petcu)

 

"Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică" este o lucrare realizată de 120 de specialişti, sub coordonarea lui Marian Petcu. Include prezentări ale evenimentelor din perioada 1731-2011: peste 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă etc., legislaţia presei, 33.500 de jurnalişti, publicişti, editori, numeroase alte evenimente – greve ale jurnaliştilor, conferinţe şi congrese, conflicte ş.a.m.d.

Publicitate

Volumul se va lansa în 26 noiembrie, ora 16, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti).

La cartea de peste 1.400 de pagini s-a lucrat aproximativ patru ani. Editorul volumului, Marian Petcu, a considerat că o astfel de lucrare trebuie realizată neapărat, indiferent de eforturi şi costuri.

La noi, istoricii de profesie nu au găsit presa vrednică de a deveni obiect al cercetării. Li s-a părut un domeniu lipsit de importanţă şi au continuat să sacralizeze arhivele. Mi se pare o eroare greu scuzabilă – ziarele, revistele sunt documente sociale, sunt urme ale unei etape din evoluţia ţării. Pe de alta parte, deseori arhivele nu acoperă cu documente tezaurizate anumite momente, episoade din istorie. Sau chiar mint uneori  – propaganda şi sora sa cenzura au afectat ani mulţi evoluţia noastră, declară Marian Petcu într-un interviu acordat site-ului Active Watch.

Detalii despre carte, pe site-ul editurii Polirom

Autor: George Hari Popescu george.haribicla.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristiana Sperlea Cristiana Sperlea
    Multumesc, asa este. Doina Basca a condus ziarul "Cotidianul" pana in 1994.
  • paul S paul S
    Basca Basca Doina.
    La prima Basca, virgulita sub "s".
    La a doua Basca, caciulita tip "nu tine apa" pe primul "a" si caciulita tip "tine apa" pe al doilea "a".
  • Cristiana Sperlea Cristiana Sperlea
    Ziarul "Meridian" a fost un cotidian cu difuzare nationala, care si-a incetat aparitia in 1997, la scurt timp dupa tragicul accident al domnului Eduard-Victor Gugui, patronul trustului de presa care a editat publicatia mentionata. In 1994, cand am fost numita redactor-sef al ziarului "Meridian", imi amintesc ca au existat multe voci care s-au opus numirii mele, pe motiv ca sunt femeie... Cum sa conduca ziarul o femeie?!... Mai apoi, d-na Monica Zvirjinschi a devemit redactor-sef la cotidianul "Tineretul Liber"...Inteleg insa ca nu au existat altele inaintea noatra, asa cum nici noi nu am existat...
  • M Petcu M Petcu
    Daca te referi la un cotidian cu difuzare nationala, nu a existat o astfel de directoare/ redactor sef. Prima ziarista romanca a fost o englezoaica, Mari Grant, care se va casatori cu C.A.Rosetti, de unde Maria Rosetti.
  • Cristiana Sperlea Cristiana Sperlea
    Excelenta ideea realizarii unei enciclopedii cronologice despre jurnalismul din Romania. As dori sa ma ajutati sa aflu cine a fost prima femeie care a condus un ziar national.
    Va multumesc anticipat

Trimite un comentariu

sus