Skip to main content

LANSARE. Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Irina Păcurariu sunt „Căutătorii de poveşti”

 

Publicitate

Patru jurnalişti şi scriitori - Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Irina Păcurariu - lansează  volumul Căutătorii de Poveşti, O călătorie prin bibliotecile de astăzi. Evenimentul va avea loc mâine, 23 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, de la ora 17:00,.

Ce poveşti ascund bibliotecile publice din România de astăzi? Cu această întrebare au plecat la drum cei patru autori într-un tur de redescoperire al rolului bibliotecilor româneşti în comunitate.

„Eu cred că poveştile trebuie spuse, ca să trăiască”, declară Vlad Petreanu. „Dacă se întâmplă undeva, ceva grozav şi nu e spus mai departe, atunci e aproape ca şi cum nu s-ar fi întâmplat. Ori în bibliotecile astea, din colţuri uitate de lume, am găsit poveşti şi personaje absolut fascinante.”

„Mi-a plăcut să ascult mai mult decât să întreb, să râd mai tare decât să mă plâng, să urc mai mult decât sa cobor. Toate bibliotecile unde am fost aveau câteva - unele chiar mai multe - scări la intrare. Ca o proba de rezistenţă. Intră cine vrea, rămâne cine poate”, a spus Irina Păcurariu la finalul călătoriilor.

„Atunci când vii cu steagul culturii, toată lumea te respectă în faţă şi după ce ai plecat, în general, replica este: nişte iresponsabili, cultură ne trebuie acum?”, spune Cătălin Ştefănescu.

Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet în România, identifică punctul comun al poveştilor: „Aceste poveşti vorbesc despre micile, dar neştiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită. Cuprinsul şi culoarea istoriilor semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Exact aşa s-a născut şi proiectul «Căutătorii de poveşti»”.

Cartea printată se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci din toată ţara şi este disponibilă şi în format electronic AICI.

Despre Campania Căutătorii de Poveşti

Căutătorii de Poveşti este o campanie iniţiată de programul Biblionet în România în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului.

Prin programul Biblionet, numeroase comunităţi din mediul rural sunt de acum conectate la informaţii ce ţin de sănătate, educaţie, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicaţii.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2.000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.300 de bibliotecari formaţi vor fi instruiţi în utilizarea computerului.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus