Skip to main content

Răsvan Popescu, preşedinte CNA: „Este o ordonanţă în favoarea media”

 

Publicitate

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a făcut la rândul său o declaraţie publică, distinctă faţă de cea a celor cinci membri care şi-au arătat dezacordul în legătură cu aprobarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Legii Audiovizualului. Preşedintele CNA a ţinut să precizeze încă de la început că „se delimitează de opiniile acestui grup minoritar”.

„Pe fond, este o ordonanţă în favoarea media. Oricine o citeşte poate să o înţeleagă. Este o ordonanţă în care, parţial, se reflectă şi observaţiile făcute de CNA în urmă cu câteva săptămâni şi trimise Guvernului.”, a precizat Răsvan Popescu.

Întrebat cum comentează lipsa de transparenţă a Guvernului prin aprobarea „pe tăcute” a acestei ordonanţe, preşedintele CNA a răspuns: „Era de dorit ca proiectul să fie ţinut o perioadă mai lungă în dezbatere publică pentru că unele probleme s-ar fi lămurit încă din această etapă.”

Ce a spus Răsvan Popescu: 

  • Vreau să mă delimitez de atitudinea acestui grup minoritar al Consiliului. Ei nu vorbesc în numele consiliului, este vorba despre poziţia lor personală. Regret şi faptul că punând această conferinţă de presă la jumătatea şedinţei, practic ne-au pus în imposibilitatea de a mai continua şedinţa de astăzi şi de a mai lua măsurile care se puteau lua.
  • Pe fond, este o ordonanţă în favoarea media. Oricine o citeşte poate să o înţeleagă. Este o ordonanţă în care, parţial, se reflectă şi observaţiile făcute de CNA în urmă cu câteva săptămâni şi trimise Guvernului.
  • Pentru CNA, cel mai important este faptul că s-a renunţat la acea posibilitate de a fi demişi practic oricând prin căderea raportului anual de activitate. Era o prevedere care funcţionează la televiziunea publică şi la radioul public, dar acelea sunt societăţi, dar CNA este o instituţie care are nevoie de stabilitate întregul mandat.
  • Renunţarea duce în continuarea la o instituţie stabilă, iar adăugarea drept criteriu de selecţie pentru viitorii membri CNA a experienţei profesionale, a reputaţiei în domeniu face ca în timp să ajungem la o instituţie mult mai profesionistă.
  • Au mai fost şi alte observaţii luate în considerare. Cred că un bun moment de discuţie va fi atunci când ordonanţa va ajunge în discuţia Parlamentului, foarte probabil ianuarie - februarie. Acolo este de văzut dacă se va menţine sau se va amenda acea prevedere privind suspendarea de drept a sancţiunilor CNA în momentul în care sunt atacate în instanţă. Şi acolo vom aduce argumentele încercând să menţinem statutul actual.
  • Însă vreau să vă spun că numai la nivelul anului 2010 doar 10% din sancţiunile CNA au fost contestate în justiţie. În 211, 25% din sancţiuni au fost contestate în justiţie. Chiar şi aşa efectul este redus. Cele mai multe amenzi sunt plătite, posturile au o atitudine serioasă, lucru care nu văd de ce s-ar modifica în viitor.
  • Noi constituiam excepţia la regimul sancţiunilor. Contravenţiile în România se suspendă în momentul când sunt atacate în instanţă. Câştigi sau pierzi, ai pierdut plăteşti. CNA-ul făcea o excepţie. Deci trebuie să găsim o formulă care să nici nu ne dea un statut de excepţie, dar să nici nu conducă la o instituţie mai puţin eficientă. Şi această dezbatere o vom duce în Parlament.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alinush alinush
    Bai, dar voi basistii numai de mizerii va tineti !
  • vlad vlad
    Uau! Che guevara de la Antenara?
  • che guevara che guevara
    In sfarsit un om care nu a fost cumparat de lobby-ul agentiilor. Ma bucur ca inca mai exista si oameni cinstiti care nu pun mana la "REBATE". Mai rar o declaratie anti-spaga din partea unei persoane publice.
    Respect Razvan Popescu !

Trimite un comentariu

sus