Skip to main content

Răsvan Popescu, președinte CNA: „Este o ordonanță în favoarea media”

 

Publicitate

Răsvan Popescu, președintele CNA, a făcut la rândul său o declarație publică, distinctă față de cea a celor cinci membri care și-au arătat dezacordul în legătură cu aprobarea ordonanței de urgență privind modificarea Legii Audiovizualului. Președintele CNA a ținut să precizeze încă de la început că „se delimitează de opiniile acestui grup minoritar”.

„Pe fond, este o ordonanță în favoarea media. Oricine o citește poate să o înțeleagă. Este o ordonanță în care, parțial, se reflectă și observațiile făcute de CNA în urmă cu câteva săptămâni și trimise Guvernului.”, a precizat Răsvan Popescu.

 

Întrebat cum comentează lipsa de transparență a Guvernului prin aprobarea „pe tăcute” a acestei ordonanțe, președintele CNA a răspuns: „Era de dorit ca proiectul să fie ținut o perioadă mai lungă în dezbatere publică pentru că unele probleme s-ar fi lămurit încă din această etapă.”

Ce a spus Răsvan Popescu: 

  • Vreau să mă delimitez de atitudinea acestui grup minoritar al Consiliului. Ei nu vorbesc în numele consiliului, este vorba despre poziția lor personală. Regret și faptul că punând această conferință de presă la jumătatea ședinței, practic ne-au pus în imposibilitatea de a mai continua ședința de astăzi și de a mai lua măsurile care se puteau lua.
  • Pe fond, este o ordonanță în favoarea media. Oricine o citește poate să o înțeleagă. Este o ordonanță în care, parțial, se reflectă și observațiile făcute de CNA în urmă cu câteva săptămâni și trimise Guvernului.
  • Pentru CNA, cel mai important este faptul că s-a renunțat la acea posibilitate de a fi demiși practic oricând prin căderea raportului anual de activitate. Era o prevedere care funcționează la televiziunea publică și la radioul public, dar acelea sunt societăți, dar CNA este o instituție care are nevoie de stabilitate întregul mandat.
  • Renunțarea duce în continuarea la o instituție stabilă, iar adăugarea drept criteriu de selecție pentru viitorii membri CNA a experienței profesionale, a reputației în domeniu face ca în timp să ajungem la o instituție mult mai profesionistă.
  • Au mai fost și alte observații luate în considerare. Cred că un bun moment de discuție va fi atunci când ordonanța va ajunge în discuția Parlamentului, foarte probabil ianuarie - februarie. Acolo este de văzut dacă se va menține sau se va amenda acea prevedere privind suspendarea de drept a sancțiunilor CNA în momentul în care sunt atacate în instanță. Și acolo vom aduce argumentele încercând să menținem statutul actual.
  • Însă vreau să vă spun că numai la nivelul anului 2010 doar 10% din sancțiunile CNA au fost contestate în justiție. În 211, 25% din sancțiuni au fost contestate în justiție. Chiar și așa efectul este redus. Cele mai multe amenzi sunt plătite, posturile au o atitudine serioasă, lucru care nu văd de ce s-ar modifica în viitor.
  • Noi constituiam excepția la regimul sancțiunilor. Contravențiile în România se suspendă în momentul când sunt atacate în instanță. Câștigi sau pierzi, ai pierdut plătești. CNA-ul făcea o excepție. Deci trebuie să găsim o formulă care să nici nu ne dea un statut de excepție, dar să nici nu conducă la o instituție mai puțin eficientă. Și această dezbatere o vom duce în Parlament.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu