Skip to main content

Viaţa bate filmul la Realitatea TV: un jurnalist al postului şi-a dat demisia după ce a fost atacat chiar de ...Realitatea TV

 

Publicitate

DOSAR DE CANDIDAT FĂRĂ CANDIDAT. În povestea care urmează, jurnaliştii de la Realitatea TV nu se mai luptă cu concurenţa, ci se războiesc între ei. Un dosar de candidat, un candidat care ...nu e candidat, mai mulţi clujeni, o demisie şi o plângere la CNA. Ce s-a întâmplat?

Începem cu sfârşitul: azi, Ion Novăcescu, corespondent Realitatea TV la Cluj a demisionat. A făcut şi o plângere la CNA, pentru că în faţa şefilor punctul lui de vedere nu a fost luat în considerare, după ce a fost prezentat şi atacat în emisiunea Dosar de candidat. Doar că el nu e candidat.

Marţi, 6 noiembrie, emisiunea Dosar de candidat: Silviu Mănăstire prezintă doi jurnalişti din Cluj ca viitori candidaţi pentru Parlament: Liviu Alexa şi Ion Novăcescu. Îi cunoaşte, pentru că şi el a lucrat în Cluj. Liviu Alexa şi Ion Novăcescu sunt comparaţi cu Lolek şi Bolek. Mănăstire citează pe larg din două materiale de pe internet în care Alexa şi Novăcescu se contrează într-un limbaj destul de dur şi acuzator.

Ion Novăcescu, totodată jurnalist Realitatea TV încearcă să repare situaţia apărută la propriul post. De ce să repare? „Nu mi-am anunţat nicio candidatură”, declară jurnalistul pentru Paginademedia.ro: „Am fost prezentat ca viitor candidat, dar se pot verifica listele, nu candidez”, spune el.

În cursul zilei, Ion Novăcescu încearcă să dea de Cozmin Guşă, directorul editorial al Realitatea TV (şi el clujean): „L-am sunat să îi explic situaţia, să scoată materialul, nu mi-a răspuns. I-am trimis şi mesaje şi e-mailuri, nimic”. Un alt clujean are un răspuns pentru Novăcescu. E Rareş Bogdan, care reuşeşte să dea de Cozmin Guşă, dar răspunsul nu îi este favorabil lui Novăcescu: „materialul nu iese de pe post”.

Miercuri 7 noiembrie: Ion Novăcescu decide să demisioneze.

„Ar fi absurd să mai fiu coleg cu ei. Ne desparte o lume întreagă şi nişte reguli jurnalistice. Dacă după nouă zile de la încheierea depunerilor candidaturilor, ei nu ştiu că nu candidez, pot spune că orice se face la rubrica Dosar de candidat, dar nu jurnalism”, spune Novăcescu, pentru Paginademedia.ro.

De unde a ieşit, totuşi, informaţia cu candidatura?

O propunere de a candida din partea unui partid a fost, spune Novăcescu.

Dan Diaconescu mi-a propus insistent să candidez şi în primăvară, la alegerile locale, l-am refuzat politicos. Mi-a făcut şi acum propunerea de a candida pentru un loc în Parlament, dar am zis nu”, continuă el. A fost întrebat de mai multe ori de ziarişti despre candidatură dar, spune el, discuţiile se învârteau în jurul lui „dacă aş...” Nu s-a înscris pe nicio listă.

Într-o declaraţie dată ziarului Adevărul, Cozmin Guşă spune însă că materialul despre Novăcescu a fost făcut cu o săptămână în urmă, când jurnalistul clujean, susţine Guşă, „îşi anunţase candidatura la Parlament”.

Guşă, pentru Adevărul:

"El a făcut anunţ public că va candida din partea PPDD. Silviu Mănăstire a făcut materialul după acel anunţ. Acum materialul de pe site a fost completat cu o frază în care se arată că Novăcescu şi-a retras candidatura la alegerile parlamentare cu câteva zile înainte de depunerea listelor. În aceste condiţii cred că din punctul de vedere al deontologiei profesionale lucrurile au fost setate. Novăcescu a fost un candidat anunţat al PPDD”.

Novăcescu spune că afirmaţiile lui Guşă sunt false. “Nu mi-am anunţat nicio candidatură”.

Sesizare la CNA: Realitatea să dea rectificarea de 15 ori, de atâtea ori a fost prezentat materialul denigrator

După ce sesizarea către propria redacţia nu a avut succes. Novăcescu s-a adresat CNA:

“în programele sale, toată ziua, înaintea Ştirilor, a difuzat, în cadrul rubricii: PORTRET DE CANDIDAT - realizata de dl. Silviu Manastire, informaţii FALSE, DENIGRATOARE ŞI CALOMNIOASE la adresa mea, provocându-mi un grav prejudiciu de imagine şi de credibilitate.

Cea mai gravă şi calomnioasă informaţie difuzată a fost aceea că eu candidez la alegerile parlamentare şi "că vreau să mă aleg deputat". SUBLINIEZ ca eu sunt jurnalist Si NU CANDIDEZ la Parlament.”

Cererea lui:

“Să mă protejaţi şi să mă ajutaţi să determin Realitatea TV naţional să difuzeze tot de 15 ori (de câte ori a difuzat materialul denigrator la adresa mea; difuzarea a început în seara zilei de 5 noiembrie a.c.) un material rectificativ şi reparator, în cuprinsul aceleiaşi rubrici, în care să se precizeze că jurnalistul clujean Ion Novăcescu nu candidează la Parlament şi că Realitatea TV îşi cere scuze pentru prejudiciul de imagine şi de credibilitate creat unui coleg de-al lor, jurnalist.”

Plângerea lui Ion Novăcescu către CNA:

"Subsemnatul, Ion Novăcescu, cetăţean român, domiciliat în Cluj Napoca, str. Gh. Dima, nr. 20, având ocupaţia de jurnalist (realizator TV şi radio) la Realitatea TV şi Realitatea FM Cluj, prin prezenta sesizare şi reclamaţie împotriva postului de televiziune Realitatea TV, ediţia naţională, care în cursul zilei de astăzi, 06.11.2012, în programele sale, toată ziua, înaintea Ştirilor, a difuzat, în cadrul rubricii: PORTRET DE CANDIDAT - realizata de dl. Silviu Manastire, informaţii FALSE, DENIGRATOARE ŞI CALOMNIOASE la adresa mea, provocându-mi un grav prejudiciu de imagine şi de credibilitate, bunuri spirituale de mare valoare pe care mi le-am clădit în cei 20 de ani de activitate jurnalistică la Cluj.

Concret, în respectiva rubrică a fost difuzată o producţie video intitulată portretul candidatului Ion Novăcescu la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, în cuprinsul căreia au fost transmise informaţii false şi calomnioase la adresa mea.

Cea mai gravă şi calomnioasă informaţie difuzată a fost aceea că eu candidez la alegerile parlamentare şi "că vreau să mă aleg deputat". SUBLINIEZ ca eu sunt jurnalist Si NU CANDIDEZ la Parlament.

Menţionez că în ciuda insistenţelor şi a cererilor repetate adresate în cursul zilei de astăzi către redacţia Realitatea TV Bucureşti, inclusiv către administratorul acestui post TV, dl. Cozmin Guşă, prin care i-am informat că nu sunt candidat şi că îi rog să oprească acest material denigrator şi calomnios la adresa mea, difuzarea n-a încetat, fapt care mi-a creat grave prejudicii de imagine şi credibilitate.

Doresc să vă informez că - având în vedere notorietatea şi credibilitatea mea ca jurnalist în Cluj (ultima măsurătoare sociologică, făcută în mai 2012, a indicat că clujenii mă consideră cel mai credibil şi obiectiv jurnalist clujean) am primit peste o sută de telefoane din Cluj şi din ţară în care mi s-au cerut explicaţii şi s-au exprimat nedumeriri şi dezamăgire faţă de candidatura mea la Parlament.

De aceea, în spiritul şi în litera Legii audiovizualui vă cer Dumneavoastră, instituţie a statului român, să mă protejaţi şi să mă ajutaţi să determin Realitatea TV naţional să difuzeze tot de 15 ori (de câte ori a difuzat materialul denigrator la adresa mea; difuzarea a început în seara zilei de 5 noiembrie a.c.) un material rectificatibv şi reparator, în cuprinsul aceleiaşi rubrici, în care să se precizeze că jurnalistul clujean Ion Novăcescu nu candidează la Parlament şi că Realitatea TV îşi cere scuze pentru prejudiciul de imagine şi de credibilitate creat unui coleg de-al lor, jurnalist.

Mai precizez că doresc să obţin această satisfacţie şi această rectificare, întrucât din această toamnă eu am pornit şi pe drumul unei cariere didactice la Universitatea Babeş Bolyai iar acest material denigrator a avut darul să producă nu numai confuzie, ci şi insatisfacţie în rândul studenţilor mei, dar şi în rândul colegilor mei, cadre didactice; unii apostrofându-mă pentru această "trădare"..

În speranţa că reclamaţia şi solicitarea mea va fi analizată şi rezolvată în sensul cerut, doresc să vă asigur de respectul şi încrederea mea!"

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ion sion ion sion
    in urma acestei mizerii mama lui Novacescu a facut atac cerebral, fiind acuzata de oamenii din sat in care locuieste ca fiul ei l-a "santajat" pe Ponta. De fapt, Novacescu reclama chiar el ca PSD a fost tepuit de altii.
  • George George
    Imi place de clujeanul asta ca nu e o leguma penibila ca boc. le-a ars una peste bot si ia bagat in masa scurt pe irealistii kaghebisti gusa si manastire si i-a reclamat la cna. foarte tare, pe cuvant. un baiat de bait, cu cojones, tata. si ce indignat e tipu ca l-au facut politician, cand el e ziarist si prof univ. e scarba frate omului sa fie in aceeasi cocina cu penalii de politicieni. Bravo, tipule, mi-ai placut. Le-ai tras-o.
  • mihai mihai
    d-aia nu se mai uita nici dracu la Irealitatea! s-au dus in cap cu audientele! tot pro tv ramane the best
  • ion ion
    eu cred ca se face curat ,pana una alta in redactie nu s-au cerut lucruri ca pe vremuri,daca vin si salariile doamne ajuta,uitati ca toti infectii au facut milioane (tatulici)din trafic de influenta si santaj,sa nu mai spun de sorinel si ceilalti,asa ca dana secretara poate face ceva si pentru noi astia mai nevedete sa zic asa!ti pup!
  • fost la Realitatea fost la Realitatea
    Cozmin Gusa e in discutii cu Niro si cu Videanu, care sunt in spatele lui pt a prelua echipa si echipamentele Realitatea TV. De aceea a aparut Realitatea International, care e o shusha, un paravan pentru ca Vantu sa ramana cu praful de pe toba, dupa recentul model money.ro. Gusa s-a autonumit director editorial pt a controla toate aparitiile oamenilor politici prin oamenii lui bagati la inaintare in emisiunile de baza: Rares Bogdan (devenit brusc vedeta a postului si bagat pe gat la emisiunea Andreei Cretulescu), Silviu Manastire si Florian Bichir. Cei mai multi sunt atacati pe merit, chiar daca fara dovezi, dar sunt mangaiati pe crestet insi compromisi grav gen SR Stanescu, A Videanu, Bogdan Chirieac, a reaparut si Monica Tatoiu, mai lipseste Mugur Ciuvica etc. Din aruncat afara din barca politicii, unde a tradat tot ce se putea trada, Gusa a ajuns mare analist care se baga in seama aproape zilnic prin prime-time, nu mai are nimeni loc de el.
    In tot acest timp redactia e decimata si dupa zeci de plecari nu se angajeaza nimeni in loc. Soferii spun ca parcul auto e praf, cei de la tehnic ziceau ca daca se pierde vreun surub nu se inlocuieste cu nimic, de deplasari nu se pune problema decat daca sunt pe gratis. Au ramas f putini oameni buni, toti au oferte dar asteapta sa vada ce va fi dupa alegeri.
  • bahmuteanca bahmuteanca
    ce penibili sunt astia de la (I)realitatea; dupa ce expira termenul de depunere a candidaturilor, sa loveasca intr-un om care nu candideaza cu "dosare de candidat". Mănăstire ăsta nu imi place, nici dupa vorba, nici dupa port, nu e nici frumos, nici destept, duca-se in pustii...
  • Alecu Alecu
    Felicitari jurnalistului clujean pentru demnitate si onoare. E al doilea gest remarcabil, dupa cel al profesorului din Iasi, care a intrerupt un spectacol de teatru scabros si i-a scos pe elevi din sala. Sunt gesturi care te fac sa-ti scoti palaria si sa nu-ti mai fie rusine ca esti roman. Ce superb!!! Jurnalistul ii spune mercenarului Gusa ca-l desparte de el si de licheaua de manastire o lume si regulile jurnalistice. Un om de toata isprava.
  • anca anca
    Realitatea sunteti praf! Va meritati soarta. Pai daca omul si a anuntat candidatura trebuie sa existe o inregistrare ceva. Deci aveti dovezi ca minte, daca nu sa platiti. Ce scuza penibila e asta ca isi facuse prezentatorul materialul cu o saptamana in urma? Lucreaza cumva la un saptamanal si nu in televiziune. Mai era si coleg cu voi. Penibililor.
  • toni toni
    SENZATIONAL INEDIT SOCANT

Trimite un comentariu

sus