Skip to main content

Gâlceava televiziunilor de ştiri. Cine câştigă în scandalul Antena 3 - RTV?

 

rtv

Publicitate

România TV, deţinută de deputatul Sebastian Ghiţă, şi Antena 3, postul de ştiri al trustului Intact, au început să se atace direct, prin intermediul ştirilor. „O nouă dezinformare marca RTV”, titra Antena 3 în urmă cu trei zilei în cadrul emisiunii Subiectiv. Ieri a fost rândul România TV: "Antena 3 copiază ştirile RTV", a pus canalul pe burtieră.

Cum a pornit războiul?

Acum trei zile, la Subiectiv, Răzvan Dumitrescu povestea atunci o situaţie „inedită” cu care s-a confruntat RTV, postul de ştiri al lui Sebastian Ghiţă. România TV a prezentat un sondaj, realizat de Avangarde, potrivit căruia Crin Antonescu ar fi fost depăşit în sondaje de Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Avangarde a precizat însă, tot la România TV, că unul dintre graficele prezentate pe ecran nu aparţine institutului de sondare a opiniei publice, situaţie ironizată de Răzvan Dumitrescu.

<script src="http://ivm.inin.ro/js/embed.js?id=ylcnnotMmnH&width=400&height=303&autoplay=1&wide=true" type="text/javascript"></script>

La două zile după ştirea de la Antena 3, România TV a ieşit la contraatac: „Antena 3 copiază ştirile România TV”. Postul a acuzat Antena 3 că ar fi preluat mai multe ştiri ale România TV şi că le-ar fi prezentat drept informaţii exclusive.

La ce foloseşte această ceartă a televiziunilor? Chiar telespectatorilor, e de părere Ioana Avădani, director al CJI si visiting fellow la European Studies Center, Oxford University.

„Publicul de televiziune este "fidel", urmăreşte unul şi acelaşi canal, în care se regeăseşte, care îi consolidează opţiunile şi credinţele anterioare. Contrar aşteptărilor, oamenii nu se uită la TV ca să "îşi formeze o opinie", ci ca să-şi consolideze propriile opinii”, spune Avădani.

„Ca atare, astfel de "dispute" nu sunt conduse pentru a convinge pe cineva de vreun adevar, ci pentru a oferi propriului public un spaţiu de confort mental. Nu cred că publicul Antenei 3 vrea să afle "ceva", ci doar să i se mai confirme odată că "Ghiţă e un ticălos". E un gen de abordare care se adresează emoţiilor, nu raţiunii”, mai adaugă Ioana Avădani.

Şefa CJI este de părere că invectivele, acuzele, limbajul "colorat" până la violenţă sunt „instrumente din arsenalul stimulării emoţionale”. „Ele sunt menite să stârnească în spectator furia şi dispreţul pentru celălalt, nu să-l invite la o analiză critică a faptelor”, a spus Avădani.

Răzvan Martin, coordonator program FreeEx, ActiveWatch, spune că cearta dintre cele două televiziuni de ştiri face transparente pentru publicul larg „interesele patronilor de presă”.

Răzvan Martin: „Disputa este între doi politicieni şi oameni de afaceri care deţin, printre altele, şi instituţii de presă. Cred că e vorba mai degrabă de o bătălie în jurul unor interese politice şi economice, bătălie care se poartă pe terenul de luptă oferit de spaţiul mediatic şi în care principala arma este cea editorială. Ceea ce face şi mai interesantă disputa este că ambii patroni fac parte din aceeaşi tabără politică. Nu pot decât să-mi imaginez ce interese sunt la mijloc. În orice caz, este încă un cui bătut în sicriul credibilităţii presei”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Stefan Stefan
    RTV-ul cred ca a angajat un fost redactor OTV ca sa le scrie textele de pe burtiera... toate sunt EXCLUSIV, IMEDIAT, IN CURAND si apar peste o ora, cand normal ca esti pe alt canal ;)
  • Emil Emil
    Criminalist bai cordac de rtv! Cum statea el mititelu si compara reactia televiziunilor! Du-te sa-ti dea popa niste cas cu zer.
  • Koko Koko
    Nici nu se compara RTV cu Antena 3. RTV e o televiziune de mahala, cocalari si inmormantari, care traieste doar cu Jiji Fecali, DD si altii ca ei. Eu nu i-am vazut vreodata invitati la A3 pe astia doi caraghiosi (nici macar nu i-au pomenit). A3 are invitati si actori, cantareti, oameni de cultura. Cand era Iohannis la A3, RTV-ul lui peste prajit se lauda cu vesnicul Becali (mai au si tupeu sa spuna ca ii copiaza o televiziune cu multi ani in spate pe astia aparuti acum un an-doi) Cand o lua RTV-ul premiile internationale pe care le ia Antena 3 atunci sa mai piuie...
  • bahmuteanca bahmuteanca
    Adevarul este ca RTV se misca mai repede, cel putin e in fata Realitatii. Ieri dimineata au fost primii care au dat stirea si au vorbit cu reprezentantii Politiei si Ambulanetei in cazul crimei cu doctorita de la Hunedoara, imediat am schimbat pe Realitatea, care abia acum dadeau stirea, un fel de povestioara - probabil o ascultasera la RTV, au intrat in direct cu un criminolog care a fost intrerupt dupa un minut ptr o legatura cu Politia de la Hunedoara...inapoi pe RTV astia vorbeau cu un psiholog...cam tabloizi astia de la RTV, chiar nu ma mai intereseaza cine poarta blana Elenei Ceausescu, interviu cu Valentin Ceausescu sau nu stiu ce "mistere" ale revolutiei...mai preiau si de la altii, cu mentionarea sursei, in fine se misca bine...
  • Alex is Alex is
    Din razboiul celor doua televiziuni vor castiga Tele 7 Abc, Vox News, 10TV, Flux TV si Tele Europa Nova.
  • Patrik Patrik
    Digi 24 e cel mai aproape de adevar.
  • henkel henkel
    "Dacă nema putirința geaba chichirez gâlceava" ;)
  • Sorin Sorin
    Televiziunile nu prezintă adevărul, ci doar varianta proprie a unor evenimente. Ar fi corect la sfârşitul buletinului de ştiri să se facă menţiunea: Orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplatoare.

Trimite un comentariu

sus