Skip to main content

Gianina Corondan, TVR: “Sunt printre disponilbilizați pentru că nu am fost la concurs. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea“

 

gianina-corondan

Publicitate

Mă aflu pe lista de disponibilizați nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecție, în cunoștintă de cauză”, spune Gianina Corondan într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro. Ea critică modul în care a decurs procesul de selecție din TVR.

Gianina Corondan:

"Nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră așa de primitivă, ca abordare și credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea și capacitatea de comunicare cu publicul - esențiale pentru un profesionist de televiziune.

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniștii din corpul editorial: "În ce an a fost înființată televiziunea națională?"

Și acum eu vă întreb: oare asta trebuie să știe un realizator de emisiuni, în relația lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă și dinamică?"

Punctul de vedere integral, în continuare:

1. Mă aflu pe lista de disponibilizați nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecție, în cunoștintă de cauză. Regulamentul spunea că cei care nu se vor prezenta vor fi incluși în mod automat pe lista celor disponibilizați. Mi-am asumat alegerea, deși cunosteam consecintele. Si nu am fost singura.

2. De ce nu m-am prezentat? Trăim într-o epocă în care televiziunea, asa cum o știam cu toții, s-a schimbat fundamental. Profesioniștii de televiziune se reinventează permanent pentru a face față noilor tendințe de consum de știri și divertisment. Oamenii se uită la filme, muzică și competiții sportive pe Internet.

Își iau știrile de pe Twitter și vorbesc cu televiziunile pe care le urmăresc pe Facebook.

Votează pe Internet - și dau aici exemplul Eurovision, pe care EBU l-a difuzat și pe web anul trecut; Eurovision România a avut una dintre cele mai mari audiențe pe Internet dintre toate țările membre EBU.

Oamenii se vor uita la emisiunile preferate pe tablete și vor pune întrebări invitatilor din studio prin rețele sociale.

Și Televiziunea publică cum se uită la acest prezent? Cum își selectează profesioniștii care, cum spuneam, ar trebui să învețe și să se reinventeze azi, ca să fie pe piață mâine?

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniștii din corpul editorial: "În ce an a fost înființată televiziunea națională?"

Și acum eu vă întreb: oare asta trebuie să știe un realizator de emisiuni, în relația lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă și dinamică?

Un alt exemplu: Regulamentul de funcționare din TVR a fost deseori ținta unor critici în mediu intern, chiar ridiculizat pentru că e un regulament depășit și cu defecte. Bun. Păi și atunci de ce trebuie oamenii să-l învețe și să dea examen din el? De ce sunt selectați angajații după criterii anacronice?

Nu vreau să comentez în numele colegilor care au acceptat umilința de a trece prin aceste teste, deloc relevante pentru măsurarea competențelor lor.

Dar nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră așa de primitivă, ca abordare și credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea și capacitatea de comunicare cu publicul - esențiale pentru un profesionist de televiziune.

3. Unii dintre voi m-ați întrebat ce voi face în continuare. Vă spun doar că nu stau. Lucrez și mă reinventez. Vă voi ține la curent.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • ... opinia si argumentele tale sunt ok. Eu cred ca nu te-ai prezentat fiindca ai alternative, daca aveai acasa 1-2 copii, iar salariul din TVR (de cca 1800 lei/luna) era singura sursa de venit, cu siguranta ca te-ai fi lasat umilita. Asa-i?? In rest, mult succes, erai o prezenta agreabila si colorata pe ecran, aduceai buna-dispozitie...

Trimite un comentariu