Skip to main content

Organizaţiile media: Articolele Paginademedia.ro despre Acces Direct respectă legea şi standardele deontologice

 

Publicitate

"Materialele publicate în perioada 4 – 6 februarie pe paginademedia.ro, referitoare la emisiunea Acces Direct difuzată de postul Antena 1 în data de 4 februarie, respectă atât legislaţia României, cât şi standardele deontologice", se arată într-o poziţie semnată de ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

"Media trebuie să accepte că poate deveni, la rândul ei, ţinta criticilor venite fie din interiorul breslei, fie din exterior, iar criticile exprimate cu bună credinţă pot fi un feedback util pentru profesioniştii media", spun cele două organizaţii media


"Considerăm că demersul postului Antena 1 de a-l da în judecată pe jurnalistul Petrişor Obae, autorul materialelor menţionate mai sus, solicitând 500.000 euro despăgubiri pentru prejudiciile aduse, este în contradicţie cu cu articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului."

ActiveWatch şi CJI atrag atenţia că demersul Antena 1 "este extrem de periculos prin faptul că pune şi mai multă presiune pe jurnaliştii care îşi fac meseria profesionist şi cu bună-credinţă."

Poziţia integrală semnată de ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent:

Dezbaterea produselor mediatice este de interes plublic

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent consideră ca materialele publicate în perioada 4 – 6 februarie pe paginademedia.ro, referitoare la emisiunea Acces Direct difuzată de postul Antena 1 în data de 4 februarie, respectă atât legislaţia României, cât şi standardele deontologice. Articolele conţin informaţii care se aflau deja în sfera publică.

Mai mult, Consiliul National al Audiovizualului a înregistrat peste 100 de sesizări legate de ediţia emisiunii Acces Direct care a făcut obiectul articolelor lui Petrişor Obae, ceea ce arată existenţa unor nemulţumiri pe scară largă cu privire la conţinutul emisiunii.

Ţinând cont atât de rolul presei într-o societate democratică, dar şi de puternica influenţă pe care televiziunile o au în formarea atitudinilor, opiniilor şi comportamentelor publicului (Acces Direct este o emisiune cu audienţe de top), punerea în dezbatere a produselor mediatice este un demers de interes public total justificat.

Media trebuie să accepte că poate deveni, la rândul ei, ţinta criticilor venite fie din interiorul breslei, fie din exterior, iar criticile exprimate cu bună credinţă pot fi un feedback util pentru profesioniştii media.

Considerăm că demersul postului Antena 1 de a-l da în judecată pe jurnalistul Petrişor Obae, autorul materialelor menţionate mai sus, solicitând 500.000 euro despăgubiri pentru prejudiciile aduse, este în contradicţie cu cu articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent consideră regretabil faptul că în reacţiile postului Antena 1 referitoare la acest caz, chestiunea eticii nu apare ca argument.

Atragem atenţia că acest demers este extrem de periculos prin faptul că pune şi mai multă presiune pe jurnaliştii care îşi fac meseria profesionist şi cu bună-credinţă.

Paginademedia a publicat pe 4 februarie un material despre o emisiune a Antenei1 în care o persoană era umilită. A doua zi, aceeaşi publicaţie online a făcut publică lista companiilor ale căror produse sunt promovate în timpul spaţiilor publicitare difuzate pe durata emisiunii.

Pe 6 februarie, una dintre aceste companii decide că nu mai doreşte să îşi asocieze numele cu emisiunea respectivă şi îşi retrage publicitatea difuzată pe durata emisiunii. CNA a înregistrat deja peste 100 de sesizări legate de ediţia emisiunii Acces Direct care a făcut obiectul articolelor lui Petrişor Obae.

Pe 7 februarie, postul Antena1 anunţă că îl va acţiona în judecată pe Petrişor Obae, autorul materialelor mai sus menţionate, acuzându-l că a defăimat postul, că dă dovada unei atitutdini ostile şi dezechilibrată, având intenţia de a manipula opinia publică şi clienţii postului. Antena 1 cere 500.000 de euro despăgubiri pentru prejudiciile aduse."

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • MIHAI MIHAI
    Invata tu sa scrii corect, mai bine! Regulile de la care poti incepe sunt ca intre subiect si predicat se face acordul si nu se pune niciodata virgula. E evident ca la Antena 3 nu te invata asa ceva. E ceva de bun simt sa iti vorbesti corect limba nativa. Succes in demersul tau!
  • cris cris
    Lista,cat este lista .despre injuraturile lui banciu nu zici nimic,nu dai liste,zero barat,dar la antene daca virgula este stramba vai iata lista.
  • cris cris
    cand dai lista cu publicitari de la happy,sau nu mai papi fonduri de la ei,mare deontolog ai ajuns asa peste noapte,Iona din arc a presei.Vai de capul tau de razboinic ofilit.Ti-ai luat mielul de pasti.lista ,lista .esti la fel ca toti, "deontologule" si tu si Toma de la avtive watch-un mare fas de jurnalist.
  • Lili Lili
    Si tot acum cativa ani, tot Badea recomanda cititorilor sa acceseze pagina de media in detrimentul reporter virtual. Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
  • andy andy
    emisiunile lui Teo de la pro tv care erau pline de manelisti erau mici copii in comparatie cu jegurile astea contemporane gen acces direct,happy hour,un show pacatos,wow biz and so on
  • Irina Irina
    Vad ca a aparut o noua moda: moda de a fi contra antenelor. Si desigur o fandoseala a celor ce vor sa fie in pas cu ea. "-Vai, eu nu ma uit la A3, pute! Acolo se uita toti cei de la tara, eu nu-s taranca, deci eu nu ma uit! Eu ma uit acolo unde se uita intelectualii, eu tin cu Base, eu nu-s ca toti ceilalti!" Observ ca se duce o campanie de distrugere a antenelor, pentru ca o considera infecta, dar ganditi-va ca sunt multe emisiuni realizate cu profesionalism, cu jurnalisti extrem de buni ce vor sa scoata adevarul la lumina. Nu va mai luati dupa ce scriu cei care sunt in razboi cu altii, nu vor fi niciodata obiectivi! Nu va mai fandositi si nu mergeti cu acei care considera unele posturi demodate, aproape ca va sfiiti sa spuneti ca va uitati la ele... doar de dragul de a nu fi "demodat". Si oamenii de la tara (de care va feriti voi) stiu sa dicearna, si sunt printre ei si destui intelectuli, cu mintea mai limpede si nemanjiti... Vad ca incercati sa lungiti episodul nefericit al emisiunii Acces Direct. De ce? De ce va place sa tot scrieti de Tufaru si cei care au chinuit-o? Pentru ca sunteti la fel, toti jurnalistii... Unii descopera Raul, iar altii vorbesc la nesfarsit despre el. In plus si despre cei care au inceput... Cate episoade vei mai scrie despre Tufar si Simona Gherghe? "Ioana Tufar, fiica regretatei Anda Calugareanu" O stii tu pe Anda Calugareanu cat de regretata era... Si acum vrei sa fii un martir, vrei sa vezi cati iti sar in ajutor in acest proces.... Vrei poate si manifestari de strada pentru tine? :)
  • bch bch
    Da' cum, se poate?! Ia cineva o poziţie părtinitoare Paginii de media? Dăm în judecată! Banii cheltuiţi prin tribunale de cei de la A1 ar putea fi investiţi în producţii mai de calitate, iar atunci ar creşte şi audienţa. Publicul mai trebuie şi cultivat, nu doar manipulat.
  • matei_a matei_a
    Dar de Badea ati uitat? Acum cativa ani era un baiat cu un blog de care radea Badea si tot zicea ca "uite banca X isi face reclama pe mizeria asta de site". In foarte scurt timp aia si-au scos reclamele de acolo.
  • udi alan udi alan
    ce dezgusta cel mai mult la fatuca asta, pt mine, este ca ea a fost UN FEL de ...jurnalista! ea facea stiri, dezbateri, politica...cata goliciune, superficialitate si micime trb sa ascunda! si cu cat incearca sa drege busuiocul (adica imaginea - caci desigur ca ea se considera cel putin o...rafinata si culta si intelectuala, citeste simultan la 6 carti-tratate, de la Borges la Balzac si'napoi!), cu atat isi da arama mai pe fatza! asa ca simonica, las-o asa cum a cazut! acceptati conditia umila, dar dreapta daca ar fi asumata moral!!! caci un produs tabloid nu i deloc sfarsitul lumii, nu trb s o facem pe pudibonzii!
  • adi m adi m
    respect penru pagina de media:) sper sa va faceti treaba la fel de bine si pe viitor

Trimite un comentariu

sus