Skip to main content

Tolontan: Împotriva unui fel de a face televiziune şi de a reacţiona ostil cînd ţi se spune ”Nu cumva aveţi o problemă?”

 

tolontan

Publicitate

Acesta nu este un articol împotriva nimănui. Dar acesta este un text critic la adresa unui fel de a face televiziune şi de a reacţiona ostil cînd ţi se spune ”Nu cumva aveţi o problemă?” Aşa îşi începe Cătălin Tolontan textul de pe blog, cu titlul: Procesul Antenei 1 cu un jurnalist. Şi ceara care curge în pămînt.

Paginademedia.ro redă, în continuare, fără alte comentarii, câteva pasaje din textul semnat de Tolontan:

"Dacă un site cu patru oameni care scriu despre media a enervat atît de tare a doua televiziune din România, încît aceasta pretinde ”prejudicii mai mari de 500.000 de euro”, asta înseamnă că jurnalismul mai contează totuşi în dialogul cu infotainmentul."

Am o singură observaţie pentru Petrişor Obae, căruia nu-i pun nici un moment la îndoială buna-credinţă.

De ce nu-i pun sub semnul întrebării integritatea? Pentru că i-am urmărit istoria profesională, încă de pe vremea revistei ”Capital”, unde el şi Petre Barbu au făcut o echipă competentă şi curajoasă. Erau vremurile în care nu trebuia să justifici de ce scrii.

Se respecta norma profesională şi albul nu ne era prezentat drept negru în meseria asta! L-am citit apoi pe Obae în ”Evenimentul zilei” şi, de cîţiva ani, pe siteul său paginademedia. E suficient? Da, este!

Nu cer nimănui să gîndească la fel, dar, pentru mine, un deceniu de probitate într-o profesie grea şi într-o vreme tulbure e suficient ca să fiu convins că Obae n-a avut nici o agendă ascunsă cînd a publicat articolul.

Am, aşadar, doar o remarcă pentru pagina de media. Faptul că lista cu advertiserii, o idee bună, merita să cuprindă şi clienţii de publicitate ai celorlalte emisiuni tabloide. Era mai bine aşa, era firesc şi era mai aproape de o imagine completă, tocmai pentru că iniţiativa putea naşte un început de reacţie. Ceea ce s-a şi întîmplat.

Cît despre riposta Antenei, îmi pare rău să o spun. Aici nu e vorba de ”principiile elementare de business”, de ”manipulare mediatică” sau de ”0,003% din cifra de afaceri”, cum sună comunicatele către Avon şi către paginademedia. E vorba de altceva. E vorba despre ceară în urechi drept combustibil de audienţă TV.

E vorba despre televiziunea care a ajuns să filmeze ceara din urechi a unei persoane vulnerabile psihic, un om adus în platou pe post de victimă. N-o face doar Antena 1, o fac şi ProTV şi Kanal D, şi Prima TV. Nu mai discut de OTV. O fac repetat, cu ştiinţă şi cu nepăsare pentru consecinţele asupra celor expuşi şi asupra publicului.

Şi, atenţie, excesele nu sînt practicate doar de emisiunile tabloide! Ştiu că voi enerva crunt cu următoarele fraze, dar asta cred.

Acum două seri, chiar înaintea unei pauze publicitare pe B1TV, Radu Banciu a lansat o întrebare de cultură generală care, în opinia lui, separa publicul deştept de la B1TV faţă de cel prost de la Antene. Apoi a mimat scuipatul… ”Ptiuuu!!!” direct către cameră! A urmat pauza publicitară.

Cam în aceeaşi perioadă, Mircea Badea spunea la Antena 3 că ”Cristoiu crede că o să mă p… pe mormîntul lui”.

Cu Radu Banciu am lucrat. (...) Dar scuipatul îl dezonorează. Şi, ori de cîte ori insultă, se răsteşte şi îşi desfiinţează adversarul imaginar pînă la nivelul de subom, el decade, nu altcineva. E valabil pentru noi toţi. Ori de cîte ori coborîm nivelul dezbaterii, pierdem!

Presa îşi schimbă misiunea asumată acum sute de ani, uitînd că toate contractele sale comerciale se sprijină, de fapt, pe contractul nescris cu publicul, contractul fondator fără de care plecăm să împachetăm ouă.

Presa a apărut pe fundamentul libertăţii de exprimare care, iniţial, însemna că oricine poate edita un ziar (...) La televiziuni şi la radio, dealul a fost şi mai clar. Oamenii au decis să le cedeze televiziunilor gratis un bun public, pe care ei, contribuabilii, îl deţineau: undele. În schimb au cerut de la televiziuni informaţii.

E o utopie? Acum aşa pare, dar astfel au funcţionat societăţile libere.

Unde sîntem acum? Se vede cu ochiul liber. Şi dacă un jurnalist spune ”Oare nu e ceva neînregulă cu felul în care părţile onorează această înţelegere?”, o televiziune îl dă în judecată. Îl trimite în tribunal pentru 0,003% din cifra sa de afaceri, dar în numele cifrei sale de afaceri.

Articolul integral, pe Tolo.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • e un articol fff bun,care reprezinta doar 0,003% din bunul simt al celor care produc si promoveaza emisiunile de tip tabloid.
    Daca ne-am bucurat cand a fos inchis OTV-ul,stiam deja ca acesta este deja inlocuit de o pleiada de pseudo jurnalisti,absolventi ai cursurilor ;ui Dan Diaconescu!

Trimite un comentariu

sus