Skip to main content

Kantar: Auditul arată că audienţele sunt măsurate corect. Şi un dialog memorabil între Rareş Bogdan şi măsurătorii audienţelor

 

televizoare

Publicitate

"Veniţi în după-amiaza aceasta la ARMA". "Nu pot. Am emisiuni de la 18.30 şi de la 22.15". "Haideţi mâine dimineaţă." "Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu şi jumătate din redacţie, dar vin mâine, înainte de prânz". Este doar o bucată din dialogul purtat de Lucia Antal, preşedintele Asociaţiei Române de Măsurare a Audienţelor şi Rareş Bogdan, de la Realitatea TV.

Rareş Bogdan a fost cel mai "vocal" contestatar al datelor de audienţă într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul măsurătorului de audienţă TV Kantar.

Înainte de schimbul de invitaţii, în care "propunerea" ARMA nu se întâlnea deloc cu disponibilitatea lui Rareş Bodgan, câteva detalii despre auditul făcut sistemului de măsurare a audienţelor TV.

Sistemului este în conformitate cu normele internaţionale, au declarat reprezentanţii ARMA în cadrul unei conferinţe în care au fost prezentate concluziile auditului sistemului de măsurare. Audit este realizat periodic de către ARMA.

"Procedura de audit a confirmat faptul că aparatele peoplemeter folosite de Kantar Media sunt capabile să măsoare toate canalele care au un site de referinţă (semnături digitale), indiferent de platformă - cablu analogic, cablu digital, satelit, DTH -, conform cu standardele internaţionale", a declarat Lucia Antal, preşedintele ARMA.

La conferinţă a fost prezent şi Rareş Bogdan, realizator la Realitatea TV, care a fost şi cel mai vocal în discuţiile cu reprezentanţii ARMA şi Kantar. El a reamintit că o parte din publicul emisiunii sale, difuzată la ora 23.00, este formată din copii şi a ridicat problema eşantionării  „2/3 din urban şi doar o treime din rural, câtă vreme România este împărţită- 53% urban şi 47% rural”

Iosif Kălăuz reprezentant Kanal D şi membru în comitetul tehnic al ARMA: „Există această disproporţionalitate dar care nu pune în pericol sistemul. În momentul în care datele se culeg, sunt ajustate printr-un coeficient de ponderare astfel încât comportamentul lor va reprezenta poza României „în mic”. Sunt aspecte normale în sociologie”.

Rareş Bogdan: Nu înţeleg exact care este rolul ARMA. Dumneavoastră, ca preşedinte al asociaţiei, trebuia să ne apăraţi şi trebuia să mediaţi o problemă între noi şi Kantar. Dar v-aţi poziţionat ca avocat al Kantar.

Lucia Antal - Aveţi nenumărate invitaţi pe e-mail către reprezentanţii dumneavoastră de la Realitatea să vină la discuţii.

Rareş Bogdan: Distinsă doamnă, acest conflict a început în urmă cu două săptămâni şi a fost făcută o singură invitaţie, săptămâna trecută.

Lucia Antal: Au mai fost încă două invitaţii.

Rareş Bogdan: Eu ştiu de o singură invitaţie dar nu am putut participa. Şi am mai primit încă una pentru a ne chema la excluderea din Asociaţie.

Lucia Antal: Puteţi veni şi dumneavoastră.

Rareş Bogdan: Nu vi se pare normal ca ARMA să încerce să medieze o problemă apărută între Kantar, firma prestează pentru ARMA, şi Realitatea TV, care este membru fondator al asociaţiei şi care a semnalat o problemă. Problemă pe care a semnalat-o şi Prima TV şi Kanal D.

Lucia Antal: Veniţi în după-amiaza aceasta la ARMA şi să avem o discuţie. Vreţi să veniţi dimineaţă. Spuneţi când vreţi să veniţi.

Rareş Bogdan: Am emisiuni de la 18.30 şi de la 22.15. Mâine vin cu mare drag. Însă să-mi spuneţi înainte cu o zi nu în ziua respectivă. (...) Am primit un comunicat în care ne anunţă că ne exclud dacă mai ridicăm glasul. Noi am ridicat glasul să semnalăm o problemă care poate fi reală sau poate fi explicată. Din punctul nostru de vedere este reală.

Lucia Antal: Aţi spus că veniţi mâine dimineaţă şi discutăm la asociaţie.

Rareş Bogdan: Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu şi jumătate din redacţie, dar vin mâine, înainte de prânz, la dumneavoastră. Dar nu mă aşteptaţi la opt că nu vin la opt. La 10.30, când mă trezesc.

Lucia Antal: Îmi pare bine că putem să avem o discuţie în cadrul ARMA.

Rareş Bogdan: Nu credeţi că era mai normal decât să vină un comunicat prin care să ne anunţaţi că ni se taie capul pentru că am arătat cu degetul o problemă? Nu vi se pare normal să întreb de ce am 94.000 de copii care se uită la 23.42 la Jocuri de putere, că nu-s Mickey Mouse. Dar mă rog discutăm mâine ca să nu vă mai chinui.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bahmuteanca bahmuteanca
    dorim mai multa transparenta, am dori sa aflam mai multe amanunte, cum ar fi cite aparate de masurare ale audientei sunt montate, la ce operatori de cablu/DTH...
  • Ioana Ioana
    CUTREMURATOR, INEDIT, DEZGUSTATOR: AZI realitatea VA FI DATA AFARA DIN ARMA
  • Ghita Ghita
    se cumintesc, ca daca-i da afara din arma nu mai pupa bani de publicitate si e nasol
  • Razvan Razvan
    Rares Bogdane, audientele nu se fac dupa ureche, Nene. Gura mare nu inseamna si profesionalism !!!
  • felicia felicia
    nu mai publicati clasamentul la divertisment pe 2012? va rog

Trimite un comentariu

sus