Skip to main content

ActiveWatch cere Parlamentului să declanşeze urgent o anchetă despre situaţia din Radioul public

 

Sursa foto: Cotidianul.ro
Sursa foto: Cotidianul.ro

Publicitate

ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de acţiunile declanşate de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SUS SRR), Adrian Moise, şi cere Parlamentului să declanşeze urgent o anchetă despre situaţia din radioul public.

"Acţiunile întreprinse de Moise în ultimul timp sunt specifice unui lideri sindical preocupat de soarta salariaţilor săi, dar şi ale unui cetăţean preocupat de soarta unei instituţii publice. Astfel, sindicatul condus de Moise a contestat decizia conducerii SRR de a reduce salariile angajaţilor. De asemenea, liderul sindical a întreprins demersuri ce vizau respectarea legii şi păstrarea credibilităţii în instituţia în care activează, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu o posibilă incompatibilitate în care s-ar putea afla Preşedintele Director-General al SRR, Ovidiu Miculescu, şi a atras atenţia asupra statutului de colaborator al Securităţii a acestuia", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de ActiveWatch.

La scurt timp după acestea, conducerea SRR a declanşat o anchetă disciplinară privind activitatea de Coordonator de Activităţi Speciale la SRR a lui Adrian Moise, în urma căreia s-a decis concedierea liderului de sindicat.

În continuare prezentăm scrisoarea deschisă a ActiveWatch în întregime.

Către Comisia de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaţilor
Către Comisia de cultură, arte şi mijloace de comunicare a Senatului
Către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Camerei Deputaţilor
Către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului

ActiveWatch, în calitatea sa de organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, îşi exprimă îngrijorarea faţă de acţiunile declanşate de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SUS SRR), Adrian Moise, şi cere Parlamentului să declanşeze urgent o anchetă despre situaţia din radioul public. Adrian Moise este şi reprezentantul ales al salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRR.

Adrian Moise a fost concediat pe 18 aprilie de conducerea SRR, iar pe 22 aprilie conducerea instituţiei a pătruns în biroul SUS SRR, rupând sigiliul de pe uşa biroului şi profitând de faptul că Adrian Moise era internat în spital în acea zi.

Acţiunile întreprinse de Moise în ultimul timp sunt specifice unui lideri sindical preocupat de soarta salariaţilor săi, dar şi ale unui cetăţean preocupat de soarta unei instituţii publice. Astfel, sindicatul condus de Moise a contestat decizia conducerii SRR de a reduce salariile angajaţilor. De asemenea, liderul sindical a întreprins demersuri ce vizau respectarea legii şi păstrarea credibilităţii în
instituţia în care activează, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu o posibilă incompatibilitate în care s-ar putea afla Preşedintele Director-General al SRR, Ovidiu Miculescu, şi a atras atenţia asupra statutului de colaborator al Securităţii a acestuia. În luna martie, Moise a participat la o dezbatere în Parlamentul European în cadrul căreia a cerut depolitizarea mediilor publice din România.

La scurt timp după acestea, conducerea SRR a declanşat o anchetă disciplinară privind activitatea de Coordonator de Activităţi Speciale la SRR a lui Adrian Moise, în urma căreia s-a decis concedierea liderului de sindicat. Preşedintele Radioului public a declarat că încheierea colaborării dintre SRR şi Adrian Moise nu ar avea legătură cu activitatea sindicală a acestuia, ci s-a realizat în urma
concluziilor comisiei disciplinare, care a stabilit că acesta nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu.

ActiveWatch consideră că se impune o anchetă a Comisiilor parlamentare de Cultură, Arte şi Mass-Media în acest caz, dar şi a Comisiilor pentru abuzuri. În calitatea sa de organism care supraveghează activitatea serviciilor publice de radio şi televiziune şi verifică respectarea mandatului legal de către conducerile celor două instituţii, Parlamentul are datoria de a ancheta cele întâmplate şi de a
comunica plătitorilor de taxe dacă acţiunile conducerii SRR împotriva liderului sindical Adrian Moise constituie sau nu abuzuri.

Mircea Toma,
Preşedinte ActiveWatch

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • moshteaca moshteaca
    bai,ori sunteti sonati ori va prefaceti al naibii de bine. CUM Dumnezeu e un lider de sindicat ..membru in C.A. si pe deasupra coordonator de activitati speciale? si cum doamne iarta-ma se putea ca partile "componente" ale agregatului sa nu intre in conflict de interese?
    mai Mircea Toma..acolo au fost oameni chiar prigoniti sau cenzurati..cum de aperi tu o hahalera de talia astuia ? ca sa nu te intreb direct : ce interes ai? sa te faci de ras? asta ai rezolvat-o. altceva?

Trimite un comentariu

sus