Skip to main content

Agenţiile de publicitate vor cere Parlamentului respingerea Ordonanţei de modificare a Legii audiovizualului

 

Radu Florescu, the president of UAPR
Radu Florescu, preşedintele UAPR

Publicitate

Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) reacţionează după publicarea, fără consultarea industriei, a unei ordonanţe de modificare a Legii audiovizualului, cu efecte în business-ul agenţiilor de publicitate.

UAPR, organizaţia care reuneşte majoritatea agenţiilor de media şi publicitate, a anunţat public că va cere Parlamentului să respingă ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului, catalogând-o drept „profund anticoncurenţială”.

Radu Florescu, Preşedintele UAPR: ”Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, publicată în Monitorul oficial din 13 aprilie este o dovadă de netransparenţă faţă de mediul privat, un semnal negativ pentru orice investitor privat care se gândeşte la România. Actul normativ a fost analizat şi aprobat, în mod nejustificat, în regim ”de urgenţă”, deşi nu aduce nici un beneficiu real economiei româneşti sau industriei media. Vom folosi toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziţie, pentru a convinge Parlamentul, principalul for legislativ al României să respingă acest act normativ injust”.

Comunicatul integral, în continuare:

UAPR va cere Parlamentului României să respingă Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, aprobată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial din 13 aprilie 2013, în ciuda caracterului său profund anticoncurenţial.

De asemenea, UAPR va notifica Comisia Europeană şi va solicita comisarului european pentru justiţie Viviane Reding, un punct de vedere oficial în legătură cu modul abuziv în care executivul a decis să intervină în piaţa serviciilor media audiovizuale, un sector economic dominat de regulile competiţiei economiei de piaţă.

”Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, publicată în Monitorul oficial din 13 aprilie este o dovadă de netransparenţă faţă de mediul privat, un semnal negativ pentru orice investitor privat care se gândeşte la România. Actul normativ a fost analizat şi aprobat, în mod nejustificat, în regim ”de urgenţă”, deşi nu aduce nici un beneficiu real economiei româneşti sau industriei media. Vom folosi toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziţie, pentru a convinge Parlamentul, principalul for legislativ al României să respingă acest act normativ injust”, a declarat Radu Florescu, Preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR).

Referindu-se concret la efectele negative ale actului normativ asupra industriei, aşa cum a fost el publicat în Monitorul Oficial, UAPR aminteşte că acestea vor afecta întreaga piaţă, inclusiv clienţii consumatori de publicitate, operatorii TV prin cablu dar şi industria cinematografică romanească.

Actul normativ a fost criticat încă de la iniţiere de către reprezentanţii industriei serviciilor media audiovizuale din România şi Uniunea Europeană, deoarece încalcă principiul libertăţii economice şi are efecte negative asupra mediului concurenţial în care îşi desfăşoară activitatea toţi actorii economici implicaţi în piaţa serviciilor media audiovizuale.

„În ciuda asigurărilor primite de către UAPR din partea Guvernului ca OUG privind Legea audiovizualului 504/2002 în forma sa iniţială va fi supusă dezbaterii publice, deşi s-a anunţat că pentru promovarea actului normativ se va renunţa la caracterul de urgenţă, ea a fost publicată prin surprindere în Monitorul Oficial ceea ce face să ne întrebam care este intenţia reală din spatele acestei iniţiative legislative,” a continuat Radu Florescu.

În noiembrie 2012, Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România a atras atenţia executivului, printr-un document oficial, că actul normativ are un profund impact negativ asupra mediului concurenţial prin favorizarea radiodifuzorilor. Propunerea îngrădeşte dreptul agenţiilor de a-şi construi campanii media integrate şi afectează posibilitatea acestora de a folosi în mod egal, unitar şi nediscriminatoriu, spaţiile publicitare puse la dispoziţie de trusturile media integrate.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • contessa pink contessa pink
    ar fi culmea ca guvernul sa incurajeze tipul asta de reactii... Toti se plang ca nu-s bani la buget, da' economia subterana se face din ce in ce mai rotofeie...S-a uitat cineva sa vada macar banii declarati de agentii? toate au profit, in vreme ce media e pe pierderi....
  • miruna1908 miruna1908
    agentiile sa puna mana sa castige banii cinstit, nu din rebateuri. sa nu mai vorbim si de evaziunea fiscala pe care o fac. ar fi cazul sa inceteze.
  • Mitraliera Mitraliera
    Suntem aici pentru ca întotdeauna cei care nu înțeleg fenomenu' au cate ceva de comentat...un neam de guristi...in general vorbesc, desigur ca la topicu' lansat ai argumentele la purtător.
  • sasca sasca
    Ordonanța asta ii afectează mult pe cei care trăiau din șpăgi. Modificarea scoate din calcul banii negri din publicitate și elimina rebate-urile
  • Iosif Kapal Iosif Kapal
    Moise Guran: Ponta și-a cumpărat dreptul de a numi ministrul de justiție http://www.biziday.ro/2013/04/15/ponta-si-a-cumparat-dreptul-de-a-numi-ministrul-de-justitie/
  • Ramoona Ramoona
    La inceputul acestui an, CME, grupul regional de media care in Romania detine reteaua Pro TV, a eliminat pe cont propriu bonusul de volum din relatia cu agentiile. Jan Andrusko, seful operatiunii CME din Cehia, Nova TV, explica in ianuarie aceasta masura: "Bonusurile de volum erau ineficiente din punctul nostru de vedere. Aveau scopul sa sprijine volumul de afaceri intre noi si agentii, iar acest lucru nu se mai intampla in ultimii ani. In schimb, erau subiectul unor dispute si ciondaneli constante si cu siguranta nu functionau eficient. Nu in ultimul rand, am dorit sa sprijinim transparenta in felul cum sunt stabilite preturile pe piata de publicitate, cand nu era deloc limpede cum bonusurile de volum erau reflectate in preturile finale pentru clientii nostri"- Hot News
  • Guristu' Guristu'
    Agentiile trebuie sa-si faca banii muncind, nu capusand! Trebuie sa gandeasca, sa creeze, sa fie oneste. Intr-o mica masura, e drept, media s-a prabusit din cauza lor.
    De ce e anormal ca parandaratul sa fie trecut pe factura? La americani bacsisul ospatarilor si al taximetristilor are acelasi regim. Nu le convine pentru ca o firma care plateste, sa zicem, 100 de euro sa aiba un clip pe tv va vedea ca spre postul respectiv merg 30 de euro, restul fiind in buzunarele intermediarului.

Trimite un comentariu

sus