Skip to main content

Robert Turcescu dă în judecată Antena 3: „Ceea ce a făcut Mircea Badea este instigare la violenţă”

 

Robert Turcescu

Publicitate

Robert Turcescu este decis să-i dea în judecată Antena 3, pe Mircea Badea şi pe Mihai Gâdea după afirmaţiile făcute pe post duminică seara. „Ceea ce a făcut Mircea Badea în emisiunea de duminică seara este instigare la violenţă. Eu nu mă tem pentru mine sau pentru viaţa mea, dar cred că este obligaţia oricărui om care-şi doreşte să trăiască într-o societate normală să nu lase lucrurile acestea să treacă pur şi simplu”, a declarat Robert Turcescu pentru paginademedia.ro.

Ce afirmaţii au deranjat: 

“Dacă aş trece pe un drum de munte şi în stânga e o prăpastie şi aşa cu două degeţele se mai ţine de o frunzuliţă vreun propagandist d-asta abject, basist hidos, oribil, putred, viermănos, d-asta (…) nu numai că nu îl ajut, mă întorc cu spatele şi plec. (…) Dacă vreodată în această viaţă voi avea ocazia să le fac rău, o să le fac rău. Meticulos, încet şi determinat”, a spus Mircea Badea duminică seară, într-o intervenţie în emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3, făcând referire la Dan Tăpălagă, Sabin OrcanDan Turturică şi Robert Turcescu, scrie HotNews.

Pe scurt, din interviu: 

  • Nu va fi o acţiune care să se rezume la ceea ce s-a întâmplat duminică seara pentru că sunt lucruri adunate în timp pe care am avut grijă să le contabilizez şi vor fi mai multe.
  • În perioada următoare voi merge inclusiv la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o propunere pe care o consider absolut necesară. Cred că este obligatoriu ca într-o perioadă cât se poate de scurtă de timp să fie modificată legea audiovizualului astfel încât din această lege să fie eliminată acoperirea deja numită pamflet.
  •  Îi îndemn pe toţi cei care într-un fel sau altul se simt jigniţi, ultragiaţi, desconsideraţi de această pseudogazetărie practicată de Antena 3 să reacţioneze în felul acesta, chit că asta presupune un consum de resurse financiare.
  • În niciun caz nu mă interesează daunele de natură materială. Nu mă gândesc să-l îngrop în datorii pe Mircea Badea sau Antena 3.

Paginademedia.ro: Pe cine vei da în judecată, mai exact?

Robert Turcescu: Mâine voi avea o întâlnire cu avocaţii şi vom vedea care va fi formularea exactă, dar aşa cum arată lucrurile voi da în solidar în judecată pe realizatorii emisiunii, adică Badea, Gâdea şi Antena 3. Dar nu sunt avocat să ştiu exact în momentul de faţă cum va decurge acţiunea. Este o acţiune probabil în civil nu în penal, dar sunt suficiente elemente adunate de-a lungul timpului şi nu va fi o acţiune care să se rezume la ceea ce s-a întâmplat duminică seara pentru că sunt lucruri adunate în timp pe care am avut grijă să le contabilizez şi vor fi mai multe.

De ce te-ai decis tocmai acum, pentru că au fost mai multe atacuri?

Au fost mai multe atacuri, dar cred că deja s-a ajuns într-o situaţie destul de bizară ca să nu o numesc astfel. Au început deja să curgă mesaje de ameninţare. Ceea ce a făcut Mircea Badea în emisiunea de duminică seara este instigare la violenţă. Eu nu mă tem pentru mine sau pentru viaţa mea, dar cred că este obligaţia oricărui om care-şi doreşte să trăiască într-o societate normală să nu lase lucrurile acestea să treacă pur şi simplu pentru că genul acesta de abordări de instigări la violenţă în spaţiul public au născut de-a lungul timpului o grămadă de manifestări pe care lumea le sancţionează şi în momentul de faţă. Extremismul aşa se naşte. Cred că este de datoria mea să iau o atitudine în momentul de faţă în raport cu astfel de manifestări ale unor personaje care nu rostesc lucrurile acestea în mesaje private sau în discuţii la o bere sau la nervi, ci le rostesc în spaţiul public beneficiind de o arie de difuzare pentru câteva milioane de inşi.

În perioada următoare voi merge inclusiv la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o propunere pe care o consider absolut necesară. Cred că este obligatoriu ca într-o perioadă cât se poate de scurtă de timp să fie modificată legea audiovizualului astfel încât din această lege să fie eliminată acoperirea deja numită pamflet. După această acoperire se desfăşoară în acest moment în media românească atât campanii de intimidare şi campanii de ameninţare, cât şi campanii de denigrare ale unor oameni mai mult sau mai puţin publici fără ca respectivii indivizi să fie traşi la răspundere.

Pamfletul, atât cât am învăţat eu la şcoală, nu înseamnă să ameninţi oameni, nu înseamnă să inciţi la ură rasială sau la orice alt fel de manifestări care pot îmbrăca şi caracterul unei manifestări violente. Sigur, se poate folosi ironia în tuşe groase, se poate folosi o notă de critică uneori dusă estul de sus, dar în niciun caz, sub acoperirea aceasta pamflet, pot fi înjuraţi oameni, denigraţi, puşi la zid, iar aceste personaje să nu aibă niciun fel de răspundere în faţa unei astfel de situaţii.

Vei merge doar tu în instanţă sau ţi se vor alătura şi ceilalţi?

Nu. Cred că dacă ar fi după mine, i-aş îndemna şi pe toţi ceilalţi colegi ai mei să depună astfel de acţiuni. Eu fac în momentul de faţă un demers solitar. Vreau să ştiu, chiar dacă el nu va avea succes şi va fi respinsă, este de datoria mea să fac un astfel de demers indiferent cum se va solda el. Vreau să văd o instanţă care să spună că astfel de manifestări sunt sau nu sancţionabile. Cred că trebuie început de undeva pentru că deja nu mai putem vorbi nici de respectarea unor coduri deontologice, nici de respect pentru această meserie.

Cred că este nevoie de o reacţie. Indiferent cum s-ar sfârşi o astfel de acţiune. Îi îndemn pe toţi cei care într-un fel sau altul se simt jigniţi, ultragiaţi, desconsideraţi de această pseudogazetărie practicată de Antena 3 să reacţioneze în felul acesta, chit că asta presupune un consum de resurse financiare.

Cred că şi justiţia din România are datoria să analizeze genul acesta de acţiuni pentru că pe măsură ce trece timpul ele devin din ce în ce mai violente, din ce în ce mai prezente şi au creat în spaţiul public românesc o stare de tensiune pe care eu ca ziarist aproape că nu am mai întâlnit-o. Primesc ameninţări de toate felurile.

Ai primit multe mesaje?

Da, am primit foarte multe mesaje de genul acesta. Dacă la înjurături şi invective mai reacţionez şi eu dar într-o manieră mai puţin dură, la ameninţări cu moartea sau la ameninţări la adresa unor membri ai familiei mele mă simt nevoit să iau atitudine. Şi îi îndemn şi pe oamenii politici şi pe confraţii jurnalişti şi pe cetăţenii care văd acest val de mizerie, ură, de instigare la violenţă, de denigrare din studiourile Antenei 3 să reacţioneze. Să introducă o acţiune în instanţă, să depună reclamaţii la CNA, pentru că s-a ajuns prea departe.

Eu nu vreau să mă iau la bătaie cu Mircea Badea, nu vreau să mă înjur cu Mircea Badea pe paginile de socializare. Nu sunt construit să reacţionez în felul acesta. Cred că am ajuns la un punct în care justiţia trebuie să-şi spună cuvântul.

Te-ai gândit la daune? 

În niciun caz nu mă interesează daunele de natură materială. Nu mă gândesc să-l îngrop în datorii pe Mircea Badea sau Antena 3. Nu acesta este scopul, ci vreau să arăt că genul acesta de acţiuni trebuie declanşate. Eu sper şi am încredere maximă în justiţia din România. Cred că există judecători în stare care să îndure chiar la un moment dat posibile repercusiuni de genul înjurăturilor care vor urma la adresa lor la TV.

Şi eu am înţeles uneori să reacţionez sau să critic poate într-o manieră mai dură prestaţiile jurnalistice unora de la Antena 3, dar nu am avut niciodată o atitudine de genul acesta: dacă am să-l văd pe Mircea Badea nu am să ezit să-i fac rău. Spre deosebire de Mircea Badea, spre exemplu, eu am fost crescut de părinţii mei să întorc adeseori şi celălalt obraz. Cred că dacă Mircea Badea s-ar afla pe marginea unei prăpastii şi ar avea nevoie de ajutor n-aş ezita să-i întind o mână de ajutor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

Trimite un comentariu

sus