Skip to main content

VIDEO. Gâdea la TVR, despre libertate, presă critică şi Octavian Paler: Eu nu cred în ideea de destin, ca şi cum am fi legaţi de o roată a istoriei

 

Captură Paginademedia.ro

Publicitate

Octavian Paler, libertate, destin, ceva televiziune, intelectualii şi politica. Au fost câteva teme despre care a apucat să vorbească Mihai Gâdea la TVR, la emisiunea Nocturne, în puţinele minute în care nu era întrerupt de realizatoarea Marina Constantinescu, mai ocupată să-şi expună propriile păreri decât să-şi asculte invitatul.

Paginademedia.ro vă prezintă câteva idei din şueta de la TVR, întinsă pe aproape o oră, dominată temporal de părerile realizatoarei Marina Constantinescu.

Despre libertate: "Eu nu cred în ideea de destin, ca şi cum am fi legaţi de o roată a istoriei"

Te consideri un om liber?

Mihai Gâdea:

  • “Ce am făcut în ultimii ani probabil că ar putea să fie nişte probe în sensul ăsta. Când o să încetez să fiu un om liber, probabil o să încetez să fiu.”
  • "Mi se pare că viaţa fără libertate este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri care se poate întâmpla."
  • "Eu nu cred în ideea de destin, ca şi cum am fi legaţi de o roată a istoriei. Cred că suntem liberi în deciziile noastre."
  • "Eu sunt destul de frustrat că oamenii nu acţionează conform convingerilor lor."

Video Gâdea despre libertate şi destin:

“Niciodată nu trebuie să ne îngrijoreze o presă prea critică.(…) Nu ştiu cât o să continui. Atâta timp cât am senzaţia că e nevoie de mine şi de  vocea mea.”

Gâdea:

  • “De foarte multe ori am fost tentat să plec. Nu vreau să fac bravadă de patriotism, dar am avut sentimentul că România e pentru români.”
  • "Niciodată nu trebuie să ne îngrijoreze o presă care este prea critică. Ci una care este prea slugarnică, una care face propagandă unei anumite puteri.
  • Nu ştiu cât o să continui. Atâta timp cât am senzaţia că e nevoie de mine şi de  vocea mea.  În momentul în care nu o să mai fie nevoie, pentru faptul că lucrurile se însănătoşesc, sau pentru faptul că am obosit, o să plec de tot. Nu o să plec doar când îmi convine şi să apar când îmi convine.  Dacă-ţi asumi un astfel de rol, trebuie să ţi-l asumi până la capăt şi cu orice riscuri."

“Unul din motivele pentru care am fost atât de critici este că am sentimental că societatea s-a degradat semnificativ”

Mihai Gâdea:

  • “Cred că fac o emisiune, cum zic audienţele, urmărită de oameni, doar pentru că ea în ultimii ani a fost critică.”
  • “Unul din motivele pentru care am fost atât de critici este că am sentimentul că societatea s-a degradat semnificativ. Când critici derapaje majore, chiar tu poţi să greşeşti.”
  • “Înainte să blamăm presa, cred că pentru a schimba ceva din societate trebuie să o înţelegem.”
  • "Presa moare, câte ziare aveam în anii 90 şi ce situaţie e acum. Liderii de opinie mor, ad literam. Cine cred că a fost într-adevăr lider de opinie a fost Octavian Paler."

Video:

“Audienţele ridicate la talk-show-uri sunt din cauza faptului că oamenii îşi descarcă furiile în faţa televizorului”

Gâdea despre intelectuali şi politică:

  • “Când cineva vrea să fie în arenă, cred că are obligaţii enorme. Când uită de spiritul critic şi devine servantul unui regim mi se pare grav.”
  • “N-aş vrea să mă pronunţ cu privire la Andrei Pleşu. A fost o discuţie pe care noi am purtat-o.” (subiectul Andrei Pleşu a fost tăiat scurt de realizatoarea Marina Constantinescu: “nu discutăm de Andrei Pleşu acum”)
  • “Audienţele ridicate sunt din cauza faptului că oamenii îşi descarcă furiile în faţa televizorului.”
  • “Presa nu trebuie să găsească soluţii, presa trebuie să facă dezvăluiri. Eu nu ştiu de unde să iau bani pentru medicii din România, dar ştiu că de aici pleacă mulţi medici în fiecare an.

Despre Paler: “L-am iubit foarte mult”

  • “Încă de pe vremea în care eram la Realitatea venea în emisiune cam o dată pe săptămână”, a spus Gâdea.
  • “Îmi aduc aminte ultima întâlnire. Domnul Paler a murit într-o zi de marţi. Mi-aduc aminte că vineri seara făcusem rost de o cremă pentru sciatică, din străinătate. L-am întrebat dacă ne vedem la emisiune. Zice: nu puteţi veni mâine? Era o zi de sâmbătă. A fost una din cele mai puternice întâlniri pe care le-am avut cu Octavian Paler. L-am iubit foarte mult şi a fost o mare şansă să îl întâlnesc în ultimii ani de viaţă, când acumulase multe şi avea de oferit multe. Pentru mine Octavian Paler va rămâne mereu extrem de puternic.

VIDEO: Mihai Gâdea despre Paler

LIKE. Fiţi la curent cu ţtirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tabloidus Tabloidus
    Sunt perfect de acord cu misu.
  • mireluske mireluske
    Ce dracu se intampla la TVR??? Acum cateva zile varanu, acum gadea... Bai fratzilor, treziti-va!!!! Nu din banii nostri!!
  • alexandru alexandru
    Doamna Marina Constantinescu,inteleg ca ati muncit la Jurnalul national dar nu e cazul ca pe banii contribuabililor sa va invitati toti prietenii, sefii, patronii! Sunt convinsa ca in tara asta exista cu adevarat oameni de la care avem ce invata! Va invit, in acest sens, sa vizionati emisiunea colegei dvs., Eugenia Voda! Poate va inspira...
  • vaisteaualor vaisteaualor
    Nu am putut sa privesc mai mult de 2-3 minute. Madama parca era pedepsita de tepes Voda, iar gadea era asa aferat de necesitatea de a poza in mare intelectual,incat parea un actoras din trupa uzinei care recita lozinci invatate cu greu-nu pentru ca nu ar avea memorie ci pentru ca nu crede in ele. Exact cand ne spunea ca din prea mult spirit critic se poate sa greseasca, m-a apucat cufureala.
    repet ce spuneam si ieri: pacat ca TVR se prostitueaza in halul acesta. Varanu, gadea si altii ca ei nu au ce cauta pe postul national. Sa-i dea pe ponta, antonescu, chiar si nastase, acesti macar sunt alesi sau au reprezentat ceva in istoria Romaniei, dar nu exista nicio scuza pentru ca asemenea personaje abjecte sa apara pe ecranele televiziunii nationale.
  • Costin_el Costin_el
    Am ajuns sa platim TVR sa-l vedem pe Gadea Salvatorul natiunii, Ufff ti se face Lehamite, a pus gheara Varanu si pe Tvr-uri.
  • Cristi Cristi
    N-ar fi rau sa mai treaca printr-o scoala de jurnalism aceasta Marina Constantinescu. Poate invata tehnica interviului intre timp... Si n-ar fi rau sa mai treaca si prin cei sapte ani de-acasa.
  • Radu100% Radu100%
    Sunt perfect de acord cu Mihai Gadea.
  • misu misu
    :))))))) ce clown....

Trimite un comentariu

sus