Skip to main content

RAPORT FreeEx. Conflictele dintre jurnalişti şi patronat. Cazurile Adevărul, Jurnalul Naţional şi România liberă

 

adevarulAcutizarea crizei economice a slăbit şi mai mult statutul jurnalistului în raport cu patronatul, mulţi jurnalişti devenind şi mai vulnerabili la compromisuri, exploatare şi la încălcarea drepturilor lor de muncă, se arată în raportul FreEx despre situaţia presei în ultimul an.

Publicitate

„Climat dictatorial” de muncă la Agerpres

La fel ca în anul precedent, în 2012 sindicatele au continuat să acuze conducerea interimară a Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres de încălcarea drepturilor salariaţilor, lipsă de transparenţă şi cheltuieli nejustificate din bani publici.


Potrivit Federaţiei Române a Jurnaliştilor – MediaSind, peste 140 de angajaţi Agerpres au dat în judecată instituţia.

Ziarişii de la Adevărul, somaţi să renunţe la o parte din drepturi

În noiembrie 2012, la scurt timp după preluarea Adevărul Holding de către omul de afaceri Cristian Burci de la Dinu Patriciu, redactorii ziarului Adevărul au fost puşi să aleagă între desfacerea contractului de muncă şi scăderea cu 15% a salariilor, coroborată cu trecerea pe contracte pe drepturi de autor. Totodată, jurnaliştii au fost puşi să semneze nişte anexe la contract, prin care se angajau să primească eşalonat plata salariilor restante şi să plătească 8000 de euro în caz că divulgau informaţii din interiorul companiei.

Grevă la România Liberă

La sfârşitul lui februarie 2013, jurnaliştii de la România liberă (publicaţie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu) au intrat în grevă, acuzând neplata salariilor pe ultimele trei luni.

Protest „anonim” al redactorilor de la Jurnalul Naţional

În aprilie 2013, mai mulţi redactori de la Jurnalul Naţional, ziar din trustul Intact, au demarat un protest online anonim, pe blogul Protest-Jurnalul.Blogspot.ro, din cauză că anumite clauze din contractul încheiat cu trustul Intact le interziceau să-şi asume nominal un astfel de demers.

Potrivit angajaţilor de la Jurnalul Naţional, în noiembrie 2012, aceştia au fost puşi să aleagă între reducerea cu 25% a salariilor şi trecerea pe contracte de colaborare, prin care îşi cesionau drepturile de autor pe 50 de ani şi se angajau să-şi plătească singuri dările la stat.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus