Skip to main content

ÎNTRE VECINI. Ion Cristoiu, supărat pe petrecerile Leo Burnett: "nişte derbedei din publicitate" "care se îmbată ca porcii"

 

Cristoiu-23
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Ion Cristoiu s-a supărat rău pe „o agenţie de publicitate de pe Iorga 13”. Jurnalistul reacţionează dur, într-un editorial, faţă de o agenţie de publicitate aflată în apropierea locuinţei jurnalistului, şi care dă petreceri zgomotoase. Sub titlul „Cum m-au făcut nişte derbedei din Publicitate să-i dau dreptate lui Victor Ponta”, Cristoiu povesteşte într-un editorial despre petrecerile dese ale agenţiei de publicitate de pe Iorga 13 (unde e sediul Leo Burnett) şi despre cum a sunat el la 112 pentru a-i calma pe petrecăreţi.

După editorialul scris ieri pe această temă (care nu menţiona numele agenţiei), astăzi, Cristoiu vine cu un nou articol în care precizează şi despre ce companie este vorba: Leo Burnett, agenţia fraţilor Ioana şi Ştefan Iordache. Tot acolo, el vorbeşte despre „mafia din publicitate”.

Din editorialul amplu, scris de Ion Cristoiu pe evz.ro: 

  • Consider însă că păţania mea din noaptea de joi, 20 iunie 2013, spre vineri, 21 iunie 2013, conţine suficiente semnificaţii cu tîlc despre România lui 2013, dar şi despre iluziile şi prejudecăţile mele stîlcite la confruntarea cu viaţa cotidiană, pentru ca să merite s-o povestesc.
  • Din clipa cînd la nr. 13 de pe Nicolae Iorga s-a instalat firma de publicitate, pentru toţi cei care locuiesc în jur, dar mai ales pentru mine, care am ferestrele apartamentului exact peste drum, a început şi coşmarul.
  • Cam la două săptămâni o dată firma dă cîte o petrecere pentru angajaţi. Petrecere e puţin spus. Judecînd după numărul celor care se îmbată ca porcii, după muzica de discotecă în aer liber, după borîturile rămase e vorba despre un bairam cum nici în cartierele de rromi nu întîlneşti.
  • Potrivit legii, orice chef zgomotos trebuie să se întrerupă la ora 22. Angajaţii firmei de publicitate de la Iorga nr. 13 îşi prelungesc petrecerile pînă la 3-4 dimineaţa. Şi asta nu în nopţile cînd a doua zi e sărbătoare sau weekend, ci în nopţile din timpul săptămînii.
  • Din cîte am priceput e vorba de o firmă străină, pentru care un guşter din România a luat franciză, una dintre acele firme care a pus monopol pe un domeniu în primii ani postdecembrişti, cînd afaceri au făcut securiştii şi fii de securişti.
  • M-am interesat şi eu la vecini pentru a afla de ce petrec atît de des angajaţii firmei, în frunte cu patronul. Am aflat că de fiecare dată e aniversată ziua de naştere sau a numelui a unui angajat.
  • S-o recunoaştem. Firma de publicitate a depăşit de mult stadiul capitalist. A ajuns în comunism, pur şi simplu.

Cum am sunat eu la 112

  • Joi, 20 iunie 2013, venind de la Biblioteca Academiei, de cum am intrat pe Nicolae Iorga m-au întîmpinat bubuiturile petrecerii de la firma de publicitate.
  • Mi-am luat inima-n dinţi şi m-am prezentat la poartă. Eram convins că în cazul unei petreceri la sediul firmei, provocată de un eveniment pentru care trebuia să bea colectivitatea, se găseşte patronul, managerul sau un şef.
  • Aici, veghea un pirpiriu în cărămiziu (na, c-am făcut şi rime!) de la o firmă de Securitate.
  • Pirpiriul de la firma de Securitate părea picat din lună. Mi-a recunoscut că au venit şi alţi locuitori ai blocurilor din jur să se plîngă, că el nu poate face nimic, că le-a zis să dea muzica mai încet, dar că nu-l ascultă nimeni.
  • M-am întors în apartament şi, deodată, m-a apucat disperarea. Disperarea de a fi neputincios faţă de nişte golani, faţă de un patron pe care-l doare-n cot de lege, de bunul simţ, că doar el are bani şi cu banii lui face ce vrea, disperarea faţă de o ţară care nu permite folosirea armelor de foc.
  • Am sunat-o pe Simona Ionescu, redactor şef la Evenimentul zilei, folosind pretextul că tocmai îi trimisesem pe e-mail editorialul, pentru a o întreba ce poate face un simplu cetăţean ca mine confruntat cu nemernicia unor golani. „Sunaţi la 112!” mi-a răspuns Simona Ionescu, o să vă dea legătura la Poliţie.
  • (...) Prin nu ştiu ce minune, tînăra reuşise să-i convingă pe derbedei să oprească muzica. Tînărul scria Procesul verbal de amendă, urmărit de unul dintre petrecăreţi, beat mort, desigur.

De ce a scris această „poliloghie”?

Din două motive:

1) Că joi, 20 iunie 2013, mi-au fost infirmate spectaculos două prejudecăţi:

Una, că avem o Poliţie de tip balcanic. Iată că în acest caz Poliţia reacţionase mai ceva decît Poliţia americană la o plîngere în legătură cu o petrecere care tulbura liniştea publică.

A doua, că avem în România firme cu adevărat capitaliste.

Firma de publicitate de la Iorga 13 n-are nici o legătură cu prestaţia unei firme occidentale. E o şmecherie tipic românească.

2) Din cîte se ştie, printr-o Ordonanţă de urgenţă, premierul Victor Ponta a pus cu botul pe labe firmele de publicitate din România, care ajunseseră să obţină profituri uriaşe din şantajarea televiziunilor.

La vremea respectivă, am scris împotriva acestei Ordonanţe, căinînd bietele firme de publicitate pentru dificultăţile cu care se confruntă.

Editorialul integral, AICI.

Petrecerile incredibile pe care le dă sistematic firma de publicitate de la Iorga 13 demonstrează că firmele de publicitate cîştigă urieşeşte.

Numai aşa se explică uşurinţa cu care patronatul acceptă nu numai lungul şir de petreceri zgomotoase, dar şi lejeritatea cu care pune la bătaie bani de mîncare şi de băutură.

Asta înseamnă că Ordonanţa de urgenţă (supusă în aceste zile - am aflat - unui lobby banditesc al firmelor de publicitate) a fost corectă.

Şi uite aşa nişte derbedei din publicitate m-au făcut să-i dau dreptate lui Victor Ponta!

Din editorialul Dictatura Mafiei din publicitate asupra presei româneşti de azi:

  • Poate fără să vreau am atins prin istorisirea păţaniei mele cîteva probleme ale României lui 2013.
  • Mesajele postate mi-au confirmat ceea ce eu bănuiam, dar nu eram sigur:Firma de publicitate care organizează sistematic petreceri de amploare într-o zonă cu blocuri şi case de locuit, prelungite pînă la 3 dimineaţa, încălcînd legea, bunul-simţ şi normele minimei civilizaţii, se numeşte Leo Burnett Romania.Înfiinţată în 1994, pe vremea cînd securiştii şi fii de securişti acaparaseră afacerile din România, firma are drept proprietari doi fraţi: Ioana Iordache şi Ştefan Iordache.

    De fapt, cei doi fraţi au înfiinţat în 1994 agenţia Target Advertising, pentru ca în 1996 să se afilieze la reţeaua Leo Burnett.

    Nu e limpede, cum se întîmplă cu multe firme băştinaşe, legătura dintre afacerea Iordache şi firma americană.

    Sigur e că, în 2011, anul în care firmele roâneşti au fost puternic lovite de criză, afacerea Iordache a avut un profit de 1,8 milioane de euro.

    Nu-i cunosc pe cei doi proprietari. Experienţa mea de pînă acum îmi spune însă că sînt genul de tipi care au ştiut să se învîrtească în capitalismul de cumetrie din România postdecembristă.

    (...)

    Mă aşteptam ca, după apariţia articolului, o instituţie de presă, ziar, site, televiziune, să dea o ştire despre întîmplarea din noaptea de joi spre vineri.

    Spre stupoarea mea de gazetar care am introdus senzaţionalul în presa românească (şi, drept urmare, ştiu că întîmplarea e chiar o ştire), nici o instituţie de presă (cu excepţia Evenimentului zilei şi B1TV, la care mi s-a permis să comentez ) n-a consemnat întîmplarea.

    Asta e! mi-am zis, iată o nouă dovadă, Cristoiule, că ai ieşit din uz, că numele tău nu mai interesează pe nimeni!

    N-am apucat să termin meditaţia asta amară că au şi început să curgă telefoanele de la confraţi:

    -- Sînteţi sinucigaş! Cum aţi îndrăznit să atacaţi în presă o firmă de publicitate precum cea a fraţilor Iordache?!

(....)

  • Dacă ataci pe Preşedinte, pe premier, pe şeful SRI, pe Patriarh, nu ţi se întîmplă nimic ca ziarist sau ca publicaţie. Dacă ataci un patron de firmă de publicitate precum Ştefan Iordache, dracu' te-a luat.

(...)

  • Publicitatea primită depinde de relaţia pe care o are ziarul sau televiziunea cu firmele de publicitate.
  • Companiile străine, cele care aduc grosul publicităţii în România, nu dau publicitate direct presei, ci prin intermediul firmelor de publicitate.

Pe această piaţă au pus monopol cu ani în urmă, cîteva firme, înfiinţate de securişti sau de fii de securişti.

Pînă la Ordonanţa lui Victor Ponta, o firmă de publicitate încasa de la o companie multinaţională o sumă uriaşă pentru ca respectiva companie să beneficieze de publicitate în presă.

(...)

Aşa s-a ajuns la un fenomen tipic românesc:

1) Printre cele mai profitabile firme din ţară nu se numără cele care produc sau vînd pîine, ci cele care intermediază publicitatea, precum Leo Burnett România.

2) Cîteva firme, alcătuind o Reţea mafiotă, deţin monopolul absolut al Pieţii.

Ele exercită asupra presei o dictatură nenorocită.

3) Nici un ziar, nici o televiziune nu îndrăznesc să critice vreo firmă de publicitate.

4) Pentru că se ocupă şi de campaniile electorale sau de imagine ale partidelor şi politicienilor, firmele de publicitate sînt mînă-n mînă cu politicienii în folosirea banilor negri.

Ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care se încearcă o lovitură dată Mafiei din publicitate a ajuns în Parlament.

Pentru a o modifica în favoarea sa, Mafia din publicitate exercită o presiune uriaşă.

Va reuşi Mafia din publicitate să-şi impună dictatura şi asupra Parlamentului?!

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu T. Radu T.
    Daca nu ti-ai dat seama, articolul nu se vrea un text cu mari veleitati in jurnalistica, ci o critica impotriva nesimtirii a unui disperat. Da, o petrecere poate fi subiect de stire cand nu mai ai incotro si-ti bubuie peretii la 2-3 noaptea. "nu sunt reprezinta decat o insiruire de elucubratii, vazute prin filtrul comunisto-mahalagist prin care vede viata respectivul pseudo-ziarist".Te-apuci sa faci analiza textului ca un frustrat obosit ce esti, mai si bagi fasole gen "nu sunt reprezinta"... PENIBILULE. Bine ca ti-ai scris numele, sa te tina minte lumea.
  • un cititor pierdut un cititor pierdut
    ca ion cristoiu se chinuie sa scoata o stire din nimic, nu ne mira. nu ar fi prima data si ii stim apetitul pentru cancan.
    ca petrisor obae este de partea lui, este de neinteles.
    dupa comentariile de mai sus, incep ca cred ca fiecare publicatie in cazul de fata site) isi are insa publicul pe care il merita.

    recitesc punctele 2-4 de mai multe ori si pot spune ca in cateva cuvinte de bun simt tot ce era de spus, s-a spus. frumos si elegant: http://www.comanescu.ro/9-criterii-de-judecat-presa.html
  • Bogdan N Bogdan N
    Buna ziua,
    Domnule Capanescu, subiectul stirii a fost "deranjarea repetata a vecinilor" de angajatii unei companii de publicitate. IC a scris un editorial, un alt gen jurnalistic, de opinie, de analiza. Civilizat ar fi sa mergeti mai departe si sa organizati astfel de petreceri intr-o zona care sa ne deranjeze vecinii.
  • jean jean
    vise taică mafiotule... mai bine vezi de brieful matale, că la băutură am văzut cum faci :P
  • un publicitar mafiot un publicitar mafiot
    domn' Cristoiu, cu tot respectul, dar pareti din aceasta situatie un batranel ofticos si un jurnalist de calitate indoielnica. vreti sa spuneti ca v-ati schimbat radical parerea despre situatia ordonantei ptr ca astia au dat muzica prea tare?? :))) ati dus subiectul in absurd, asta e motivul ptr care nu a interesat pe nimeni :))

    imi place ultima fraza: "Va reuși Mafia din publicitate să-și impună dictatura și asupra Parlamentului?!"

    Raspunsul este: DA, VA REUSI! Si ce petreceri de pomina vom da in Palatul Parlamentului.... :)))
  • Iancu Alexandra Iancu Alexandra
    Am fost plăcut impresionanta sa vad emisiunea din 24 Iunie cand domnul Cristoiu a dezbătut o problema aparent banala legată de tulburarea linistii publice .Sper din suflet ca mesajul meu sa ajungă sa fie citit deoarece poate prin Dvs reușim si noi sa fim auziti.De 5 ani de zile din 2008 ne luptam si ne zbatem sa eliminat disconfortul fonic cumplit generat de un restaurant aflat pe str Uverturii ne 132,sector 6 București.Acest restaurant se afla între imobilele noastre cu destinație de locuințe ,are gard comun ,la nici 10 metri de dormitoarele noastre.In decursul acestor 5 ani am suportat o umilinta si o batjocura de nedescris atât din partea Primăriei sect 6 cât si din partea reprezentanților localului.Precizam ca avem nenumărate sesizări,reclamații către instituțiile autorizate ,cele mai multe către Primăria sector 6 si cu toate acestea situația a rămas nerezolvata .Traim un cosmar si credeți-ne ca ne-a fost afectată sănătatea .Suntem oameni de rând ,fără vreo putere si suntem obligați cu buna știință sa suportam mizeriiile unor oameni de afaceri care in combinatie cu reprezentanți ai primăriei sfidează fără pic de rusine legea.Sunt o femeie însărcinată care este umilită si supusa unui stres ingrozitor si cu toate acestea nimănui nu-i pasa.Se pare ca legea e numai pt unii.Mi-as dori ca situații de genul acesta legate de disconfortul fonic sa fie făcute publice ,sa fie prezentate așa cum sunt ele in realitate ca pe viitor poate cineva se va indura sa facă ceva in acest sens.
  • ann tipu ann tipu
    deci, draga jorjica, asta cu pro bono e de manual. au avut de castigat la randul lor: si-au asociat numele cu antipa, ceea ce nu e putin lucru.
    nu zic ca e rau, da sa nu le ridicam statuie, ca nu e cazul
  • simonsays simonsays
    Pornind de la o intamplare banala, Dl Cristoiu e in plin delir de cuvinte mari si locuri comune: mafia, securisti, derbedei, prostituate, strepteuze (sic!), lobby banditesc. Adica o adunatura de la curtea miracolelor. Plus manelisti tuciurii, pentru un plus de rasism, tiganii sunt de vina pt orice, se stie.
    Ar fi caraghios, daca nu ar fi trist. E in regula sa suni la politie, de acord ca au exagerat oamenii cu zgomotul, e de inteles sa scrie despre experienta asta, dar sa arunci asa cu acuzatii si cuvinte fara nici macar a pretinde ca ai vreo urma de dovada sau legatura cu intamplarea reala ma face sa ma intristez gandindu-ma la omul Ion Cristoiu. Imi aduce aminte de copilarie, cand un mosulet mofluz ne taia mingea de fiecare cand jucam fotbal si ajungea in curtea lui. Sper sa nu ajung niciodata asa, Doamne fereste-ma.
  • reporter reporter
    credeți că dacă dați like la puseul lui dragoș stanca, vă mai spală vreo apă?... internetul păstrează tinicheaua care v-a atârnat-o de coadă cristoiu :)
  • suntzutzu suntzutzu
    stii prost. nu exista ore de liniste reglementate de lege. iar dl cristoiu intelege intr-un anumit fel legea: considera ca a facut o concesie importanta sunand - culmea - la politie, in loc sa il sune direct pe ponta sau pe oprescu. in alta ordine de idei cand pune un taran in drumul taberei manele la bmw-ul cu numar de bulgaria politia e la fel de prompta? e o problema mai putin importanta decat deranjarea maestrului gazetar descoperitor al gainii vivipare?
  • jean jean
    zicea așa: când pisica [GL] nu-i acasă, șoarecu [RC] joacă pe masă... sau sub masă...
  • ana ana
    Am o singura intrebare: Gaina cu 3 picioare care a nascut pui vii ce zicea?
  • george george
    dragul meu cred ca deviem de la subiect. si asta este tot un balcanism. te rog, strict la subiect, ai ceva de comentat? consideri ca parerea mea este una gresita?
  • jean jean
    căpă, ești prea mic pentru un război cu cristoiu, așa expirat cum îl crezi tu... și nici răspunsul tău nu dă dovada educației și mai ales a poziției pe care o ai în firmă.
    faptul că ai scăpat frâiele copiilor pe care îi conduci e de înțeles, poate.
    dar felul în care ai ales să gestionezi criza în care ai ajuns, nu-ți face cinste deloc (și parcă nu ai fi avut de la cine să înveți PR...)
    mai bine, data viitoare, închide-i pe bețivani în beci și lasă-i să se facă muci acolo. și tot acolo să posteze experiențele bahice, nu pe FB
  • Razvan Capanescu Razvan Capanescu
    "Liderul derbedeilor" va deranjeaza... Pentru conformitate, va pot spune ca petrecerea a fost una comuna Publicis & Leo Burnett, si a fost initiata de noi (Publicis). Am mult prea mult respect pentru Ioana si Stefan Iordache pentru a va lasa tarati numele lor in scandal aiurea. Mai ales voi, mai toti de pe aici, care nu stiti despre ce vorbiti.
    As dori sa cititi inca o data articolul scris de domnul Cristoiu. Eu am facut-o de doua ori. Pentru ca nu-mi venea sa cred ca se poate scrie atat de prost in 2013.
    Praf in ochi aruncat aiurea si scris natang... "Mafia imobiliara", "mafia publicitara (?!?!?!), "vedete in chilotei" - nu sunt reprezinta decat o insiruire de elucubratii, vazute prin filtrul comunisto-mahalagist prin care vede viata respectivul pseudo-ziarist. Pentru ca dl. Cristoiu a aratat ca nu stie sa scrie. Domnia sa stie doar sa dea in gat. O fi si asta o forma de jurnalism, dar il rog frumos sa isi angajeze pe cineva care stie sa scrie, de dragul sinapselor cititorilor.
    Lasand la o parte slaba legatura cu realitatea, nu reusesc sa inteleg nici cum o petrecere unde a fost muzica data mai tare (recunoastem asta) este subiect de stire. Sunt convins ca au fost chiar si alte petreceri, cu intamplari mai spectaculoase, mai aproape de valoare de stire.
    Pe scurt, singura voma aferenta acelei petreceri, a fost asternuta de dl. Cristoiu pe foaie.

Trimite un comentariu

sus