Skip to main content

Jurnalistul Nicolae Melinescu a lansat cartea "O viziune despre televiziune" (galerie foto)

 

FLGH9956

Publicitate

Cunoscutul jurnalist şi om de televiziune Nicolae Melinescu şi-a lansat astăzi cartea ”O viziune despre televiziune”, la Librăria Sadoveanu.

Cartea descrie felul în care se face televiziune nu din prisma unui profesor, ci din partea unui profesionist cu multe încercări la activ. Un jurnalist care a şi filmat, a şi montat, şi care acum scrie despre secretele practice ale meseriei.

”O viziune despre televiziune” este o carte scrisă cu pasiune, cu umor fin, cu mici istorii care ilustrează teoria - nu un text academic rece şi dificil”, după cum se arată în prezentarea volumului.

La eveniment au participat mai mulţi colegi de breaslă ai autorului, printre care Mircea Radu, Monica Ghiurco şi Melania Medeleanu.

Nicolae Melinescu a relatat şi la sfârşitul războiului din Vietnam, şi din Africa post-colonială a anilor 70-80, până la Washington DC în anii 2000. Printre personalităţile intervievate de Melinescu se numără: Aga Khan, colonelul Ghaddafi, secretarii generali ai ONU - Perez de Cuellar şi Boutros Ghali sau preşedintele SUA George W. Bush. A fost primul ziarist din România corespondent şi laureat CNN, cu zeci şi zeci de reportaje speciale.

floringhioca's  album on Photobucket
Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

Comentarii

  • Lucian Ciuchita Lucian Ciuchita
    O alta viziune despre televiziune...

    Astazi am vazut trecutul, prezentul si viitorul la un loc, este ceva incredibil! Trairile emotionale de moment in combinatie cu nostalgia unor fapte trecute, dar cu emanatii viitoare, pot sa cuprinda starea sublima de contopire a celor trei stari de fapt...
    Astazi am simtit ca exist si pot merge mai departe!
    In prezenta academicianului Razvan Teodorescu, a ambasadorului Neagu Udroiu si a numerosilor invitati din lumea televiziunii si a presei scrise, astazi a avut loc o lansare de carte la libraria Mihail Sadoveanu din capitala.

    Ce carte, ce autor? Ei bine, este vorba de Nicolae Melinescu, un simbol al profesionalismului in televiziune, un reper pentru orice aparitie si exprimare televizata, un om de o mare modestie si capacitate cu care am avut onoarea si placerea sa lucrez timp de 10 ani in TVR. Cartea se numeste: O viziune despre televiziune!
    Ar fi impropriu sa va relatez despre principiile si regulile profesionale care ar trebui sa existe intr-o televiziune decenta, de oameni cu pregatire adecvata care sa transmita stiri reale, nu "infuzii" politice sau de prost gust, doar reportaje de analiza obiectiva si de cautare a adevarului care ne definesc ca fiinte superioare bazate pe uzul ratiunii!

    Cu cateva minute inainte de lansarea cartii, mi-am permis sa schimb cateva cuvinte cu d-l Razvan Teodorescu. M-am prezentat condescendent ca fiind un fost reporter "frenetic" al TVR pe vremea cand d-lui era Presedinte al Radioteleviziunii Libere, si i-am relatat o situatie in care mi-a luat apararea pentru un reportaj in fata fostului premier Petre Roman. Stupoare, mi-a confirmat ca-si aduce aminte, chiar daca au trecut 22 de ani si timpul putea sa stearga anumite amintiri, mi-a pomenit cateva elemente noi din filmul respectiv ...

    Lansarea cartii s-a desfasurat intr-o atmosfera vie si plina de spiritualitate, cei care au luat cuvantul s-au exprimat intr-o maniera de rafinament si culturalitate, au ridicat nivelul unui discurs in public la valoarea unei expuneri retorice din vechea Roma! Cum era firesc din mai multe motive, am luat cuvantul cand mi s-a oferit si am trecut in revista cateva momente emotionante din activitatea plina de farmec a celor de la stiri.
    Una peste alta, a fost o traire emotionala alaturi de fosti si actuali oameni de televiziune prezenti la eveniment, cum ar fi: Mircea Radu, Monica Ghiurco, Dona Tudor, Cristian Zgabercea-producator-general la TVR, Mircea Neacsa, Melania Medeleanu, Cornel Cojocaru( BCR, fost stirist) si multi altii.

    Sa revenim la subiectul central, Nicolae Melinescu n-a parasit lumea stirilor si acum scrie carti de jurnalism, doar televiziunea nationala a pierdut un mare profesionist si nu cred ca va putea sa-l inlocuiasca cu altcineva! Profesionistii stiu de ce!? Asta este situatia reala din Romania, oamenii valorosi sunt nevoiti sa paraseasca prematur locul in care mai aveau multe de spus din cauza unor schimbari fara fond...

    Ii urez lui Nick Melinescu viata lunga si plina de reportaje existentiale! Lucian Ciuchita

Trimite un comentariu

sus