Skip to main content

The Guardian, obligat să distrugă mai multe documente secrete

 

Newspapers press regulation

Publicitate

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul cotidianului britanic, potrivit Mediafax.

Alan Rusbridger a declarat că a fost contactat "de un oficial de rang foarte înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului". Ulterior, el a avut două întâlniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra".

Cotidianul era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) americană şi de corespondentul său britanic GCHQ, după livrarea de către fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marţi de Guardian, Rusbridger afirmă că autorităţile i-au spus: "V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta".

"Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall", cartierul care adăposteşte birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l ... S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect".

Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi.

"Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adăugat el.

"Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi", a povestit editorul.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • JohnnyB JohnnyB
    Antena 3 mai e aici? Cum de nu protesteaza la aceasta incalcare grava a libertatii presei?

    Ca aici in tara doar daca zici "Antena 3", fara sa mai adaugi "cel mai bun" sau "cea mai buna", se cheama ca ii hartuiesti, ca vrei sa inchizi postul, ca incalci libertatea presei si asa mai departe...
  • andrei.eu andrei.eu
    guvernul britanic sluga a americanilor. Iata cu ce se ocupa Obama castigator al premiului Nobel pentru pace! Toate intercepatrile si atacurile cu drone se fac cu buna stiinta a "pacifistului" Obam. Rau a ajuns omenirea vom ajunge mai rau daca permitem guvernelor sa ne cale in picioare.
  • andrei.eu andrei.eu
    guvernul britanic sluga a americanilor. Iata cu ce se ocupa Obama castigator al premilui Obel pentru pace! Toate intercepatrile si atacurile cu drone se fac cu buna stiinta a "pacifistului" Obam. Rau a ajuns omenirea vom ajunge mai rau daca permitem guvernelor sa ne cale in picioare.

Trimite un comentariu

sus