Skip to main content

Un membru CNA propune: eliminarea parţială a listei must-carry şi 100.000 de lei amendă minimă pentru încălcarea demnităţii

 

Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă
Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă

Publicitate

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), propune eliminarea parţială a conceptului "must-carry" - obligativitatea retransmisiei gratuite a unor televiziuni pe reţelele de cablu -, astfel încât cabliştii să retransmită doar posturile din portofoliul TVR, scrie Mediafax.

Acesta mai propune în noua Lege a audiovizualului stabilirea unui plafon minim de amendă de 100.000 de lei aplicată de CNA pentru emisiunile televizate care încalcă legislaţia privind demnitatea umană şi protecţia copilului.

Propunerea privind principiul must-carry:

Valentin Jucan a declarat, astăzi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publică despre Legea audiovizualului, că televiziunile ar trebui să aibă o relaţie comercială cu societăţile de cablu.

"Cred că ar trebui să ne gândim, cu maximă seriozitate, dacă mai are sens să existe acest concept de «must-carry». Urmează să fie implementată digitalizarea şi cred că «must-carry» ar trebui să se reducă doar la postul public de televiziune, TVR, la posturile locale, teritoriale, ale televiziunii publice. Atât timp cât plătesc pentru ele prin lege, acestea trebuie automat şi obligatoriu retransmise. Mai departe, totul ar trebui să se rezume la o relaţie comercială între difuzori şi cablist", a spus Jucan.

Întrebat dacă majorarea numărului de televiziuni care ar ieşi din "must-carry" nu va duce la majorarea abonamentului la cablu, Jucan a răspuns că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

"Ca să fii un program TV în «must-carry» trebuie să te declari liber la retransmisie, ca să nu ceri bani. Nu ar trebui să se scumpească cu nimic abonamentul. Dacă s-ar percepe o taxă pentru retransmiterea unui difuzor, nu ar trebui să crească abonamentul de cablu", a spus Valentin Jucan.

Propunerea minimă de amendă a lui Jucan pentru încălcarea demnităţii umane

"În momentul de faţă, cuantumul amenzilor aplicate de CNA este de la zero - adică somaţii, scrisoare de avertizare - la 200.000 de lei. Pe lângă faptul că este insuficient chiar şi la nivelul UE, pentru subiecte de genul protecţia demnităţii umane şi protecţia superioară a minorului, mai ales în acest ultim caz, ar trebui ca noua Lege a audiovizualului să modifice plafonul minim de amenzi, de la zero să fie 100.000 de lei. În acest fel, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici pentru astfel de încălcări, iar, în instanţă, judecătorii să nu mai poate reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată", a spus Jucan.

Potrivit acestuia, televiziunile vor şti, în momentul în care pregătesc o emisiune, că există o Lege a audiovizualului care trebuie respectată.

"La ora actuală, se fac calcule, din punct de vedere al actualei legi, cât costă o anumită emisiune dacă se vor aplica amenzi în cazul în care subiectele aduc atingere demnităţii umane şi protecţiei minorului. Până acum, amenzile date au fost mici", a subliniat Valentin Jucan.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Traducatoru' Traducatoru'
    Juncane,
    de ce nu zici tu pe fata, ceea ce vrei sa zici de fapt? Articol unic: sa se inchida Antenele!
    Adica, sa se dea o lege care sa ii permita RCS-RDS sa scoata Antenele din cablu (si orice alte canale are chef), cand le "baseste" lor mintea. Asta in conditiile in care RCS detine PESTE 50 % din abonatii de cablu din Romania. Raportat la reaua-credinta din spatele acestei propuneri, faptul ca minti in legatura cu impactul ei asupra pretului abonamentului TV trece aproape neobservat. Cum dracu' sa nu se scumpeasca abonamentul, cand prima masura luata de ProTV, dupa iesirea din must carry a fost sa ceara bani mai multi de la cablisti? De unde vor veni banii aia, daca nu de la abonat? Bineinteles ca RCS, avand discount de volum, va putea mentine o perioada actualele tarife, pana se decid cablistii mici, care e alegerea "avantajoasa" pentru ei: fie majoreaza tarifele si le pleaca abonatii la RCS (luam un exemplu la intamplare, poate fi orice alt cablist mare), fie mentin tarifele, dau faliment si isi vand retelele aceluiasi cablist mare, pe 2 lei.
    Si - da! Mutarea asta trebuie facuta rapid! Caci, odata cu trecerea la digital, canalele eliminate abuziv de RCS sau de alt cablist ar avea si o alta varianta de a ajunge la telespectatorii lor din intreaga tara. Si asta ti-ar strica tie socoteala de membru (scuze daca suna oarecum pleonastic, da' asta esti) CNA, pus acolo sa vegheze absolut obiectiv (stiu, te buseste rasul) asupra pietei audiovizuale din Romania.
  • Gogea Mitu Gogea Mitu
    cita vreme au mers spagile din marea industrie de advertising si pacalele cu ratingu su panelu a fost bun must-carry. Acuma, ca nu mai exista sursa de spagi si cum onlineul creste, brusc a venit ideea salvatoare (desi, culmea, normala, logica si corecta pe fond) ca nu mai e bun must-carry.
    Fiti pe pace, socialismul va triumfa si must-carry ramine, macar pina dupa 2016. Sunt bani de luat pina atunci de la cei speriati de aceasta posibilitate si care ar sari din schema instantaneu - nu pentru ca nu ar ramine gratuiti, ci pentru ca li se VOR CERE BANI pentru retransmisie. Sistemul complet liberalizat favorizeaza pachetele de programe in dauna celor "solo" - deci iese marfa la vinzare...
  • jean jean
    da!
    100.000 de lei amendă minimă pentru încălcarea demnităţii oamenilor acestei țări! să platescă tot parlamentul, guvernul, președinția și autoritățile locale... să plătească, că au de unde!
  • mirceA mirceA
    Mai bine sa spuna exact ce vrea: sa schimbe legea astfel incat RCS-RDS sa scoata afara tot ce e anti-basescu !

Trimite un comentariu

sus