Skip to main content

Cum se uită la posturile de ştiri ţăranii şi orăşenii. Antena 3, B1, România TV şi Realitatea, audienţele pe ore

 

Foto: Thomas Dan, Mediafax Foto

Publicitate

ANALIZA DE JOI. Paginademedia.ro continuă astăzi analiza consumului TV la ţară şi în oraşe. Dacă săptămâna trecută erau vizate marile generaliste, materialul de astăzi pune sub lupă modul în care canalele de ştiri sunt urmărite în mediul urban şi la sate.

Analiza a fost realizată pentru intervalul ianuarie-august 2013, pe baza datelor oferite de agenţia de media BPN.

Astăzi:

  • Care sunt cele mai bune ore ale fiecărui post de ştiri, la ţară şi la oraşe.
  • La ce canale de ştiri se uită românii, în fiecare oră.

Câţi români se uită, în fiecare oră, la Antena 3, B1, România TV şi Antena 3?

  • Antena 3 şi B1 au un public mult mai numeros la oraşe, decât la sate. În schimb, situaţia este mai echilibrată la România TV şi Realitatea TV: mediile de audienţă la ţară şi la oraşe sunt apropiate în aceste cazuri. Realitatea TV este singurul post care, pe anumite ore, are mai mulţi telespectatori de la ţară, decât de la oraş.
  • La oraşe, în fiecare oră, Antena 3 are, de departe, cel mai numeros public.
  • La sate, pe anumite intervale orare, România TV a depăşit postul de ştiri al Intact.
  • Mircea Badea şi Radu Banciu sunt preferaţi de orăşeni. Audienţa de la sate este mult scăzută pe intervalele lor de difuzare

Antena 3: Orăşenii consumă mai mult Antena 3 decât ţăranii

Audienţa maximă este înregistrată, cum era de aşteptat, seara: 351.000 media pe minut în oraşe între orele 22.00 şi 23.00, pe intervalul lui Mihai Gâdea. La aceeaşi oră, îl aleg pe Gâdea 142.000 de oameni de la ţară.

Antena 3 are o audienţă preponderant urbană. În fiecare oră, audienţa la oraşe este de câteva ori mai mare decât numărul telespectatorilor de la ţară. Şi faţă de celelalte posturi, Antena 3 are un avans considerabil mai ales la oraşe. La sate, consumul de posturi de ştiri este mai echilibrat.

  • La ora 8.00 dimineaţa, Antena 3 are deja, la oraşe, o medie de peste 100.000 de telespectatori pe minut. Între orele 12.00 şi 18.00, audienţa postului e aproape constantă: 160.000 de orăşeni pe minut şi aproximativ 70.000 de locuitori ai zonelor rurale.
  • La sate, până la ora 21.00, în niciun interval orar audienţa postului din grupul Intact nu ajunde la 100.000 de ţărani pe minut. De altfel, singurul interval orar în care Antena 3 adună pe post peste 100.000 de săteni pe minut este 21.00-23.00.

Intervalul lui Mircea Badea este gustat de orăşeni: la ora 23.00 sunt pe Antena 3 aproape 270.000 de telespectatori din urban şi doar 81.000 de la ţară.

România TV: Audienţă mai echilibrată la ţară şi la oraşe

Dacă în cazul Antena 3 consumul era mult mai mare în mediul urban, la România TV, postul lui Sebastian Ghiţă, situaţia este ceva mai echilibrată. În fiecare oră, publicul urban este mai numeros, însă diferenţele sunt mult mai mici decât la Antena 3.

Sunt câteva diferenţe de vizionare a postului România TV la sate şi oraşe. Astfel, la oraşe, cea mai bună oră a postului este 22.00, când are 134.000 de telespectatori pe minut. În schimb, la sate, orele de vârf ale România TV sunt 15.00-17.00, singurul interval când televiziunea lui Sebastian Ghiţă are mai mult de 100.000 de ţărani pe post.

B1 TV: Vârful este la Radu Banciu

Postul lui Sorin Oancea are în fiecare oră o audienţă mult mai mare la oraşe, decât în mediul rural. Pe anumite intervale orare, se uită la B1 de două ori mai mulţi orăşeni decât ţărani. În fiecare oră, numărul telespectatorilor din mediul urban îl depăşeşte mult pe cel al publicului de la ţară.

Ora de vârf a postului este 23.00, când este programată Lumea lui Banciu. Şi el este preferat de orăşeni (ca şi Badea): 124.000 de orăşeni se uită în fiecare minut la intervalul lui Radu Banciu. Doar 53.000 de ţărani îl urmăresc.

Realitatea TV: Publicul de la ţară este peste cel urban în câteva intervale

Realitatea TV este singurul post de ştiri care este urmărit, în anumite intervale, mai mult de ţărani decât de locuitorii oraşelor. În primele ore ale dimineţii, Realitatea TV are mai mulţi telespectatori de la ţară, decât de la oraşe.

În intervalul 12.00-16.00, situaţia se repetă: publicul de la ţară al Realitatea TV este mai numeros decât cel din mediul urban, dar la diferenţe mici. La ţară, cea mai bună oră este 15.00, când sunt pe post 71.000 de săteni.

După ora 18.00, raportul se schimbă: urmăresc Realitatea TV mai mult orăşenii.

Vârful urban este intervalul 21.00-22.00, cu o medie de 82.000 de telespectatori pe minut.

Bătălia pe ore: Antena 3, lider detaşat la oraşe. La ţară, Romania TV câştigă câteva ore la ţară.

Ce posturi de ştiri aleg sătenii? Dar orăşenii?

În mediul urban, este clar: Antena 3 nu lasă nicio şansă celorlalte posturi de ştiri, în niciun interval. În fiecare oră, cel mai urmărit post de ştiri este Antena 3. Cum stau însă lucrurile la ţară?

Consumul de ştiri este diferit la sate. Competiţia în mediul rural este mult mai strânsă între canalele de ştiri.

Dacă la oraşe este în urma Antenei, la ţară România TV are, în mai multe ore, mai mulţi telespectatori decât canalul Intact. Diferenţa cea mai mare este în intervalul 15.00-17.00, unde România TV este urmărită, la sate, de peste 100.000 de ţărani, faţă de 70-75.000 la Antena 3.

Audienţa posturilor de ştiri, pe ore, în mediul RURAL (mii telespectatori pe minut):

Sursa: ARMA, date prelucrate de agenţia de media BPN

Audienţa posturilor de ştiri, pe ore, în mediul URBAN (mii telespectatori pe minut):

Sursa: ARMA, date prelucrate de agenţia de media BPN

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • presa e moarta presa e moarta
    daca si Latrina este un exemplu de credibilitate, mai ales dupa episoadele cu nedifuzarea protestelor si sinuciderea jurnalistica a lingailor lui Felix...
    dar nici B1tv sau RTV nu sunt departe de imbecilitatea si tonomatismul Latrinei...
  • Alin Ache Alin Ache
    Rezultatele nu surprind cu nimic. Antena are un scor mai mic la tara pentru ca acolo nu e difuzat de operatorul de cablu majoritar, RCS&RDS. In rest, face legea. Cat despre Labe1...ar trebui sa inceapa sa-si puna intrebari ca Radu Banciu are cea mai buna audienta...
  • iulia iulia
    Antena 1 da. Labe1tv nu prea ma uit, consider a fi o mizerie aceasta televiziune.
  • marius marius
    important
  • marius marius
    Un lucru importan ati omis? Antena 3 nu este pe DTH-ul RCS, acest lucru explica si audienta putin mai mica la sate.
  • Maya Maya
    Asta se intampla pentru ca oamenii de la orase, cu educatie si iesiti in lume stiu sa faca selectii, sa strecoare si sa aleaga lucruri de calitate, in schimb taranii prefera barfe, certuri, radio sant...ca atat stiu ei.
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    :)
  • B0B B0B
    "Intervalul lui Mihai Badea este ..."
    Cine-i Mihai Badea? :)

Trimite un comentariu

sus