Skip to main content

Curtea Constituţională: Codul insolvenţei este neconstituţional

 

judecatorieCurtea Constituţională a României a stabilit, astăzi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional, fiind admisă sesizarea Avocatului Poporului, scrie Realitatea.net.

Publicitate

CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu se justifică urgenţa adoptarii OUG şi că Guvernul nu poate adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, notează HotNews.ro, care citează Agerpres.

Noul cod al insolvenţei va fi anulat din momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce prevede articolul din Constituţie încălcat de codul insolvenţei

Art. 115 alin 4 prevede că "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora', iar alin. 6 că 'Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Pe 9 octombrie, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, potrivit Mediafax. Mai exact, este vorba de articolele ce spuneau că televiziunile în insolvenţă vor avea licenţa suspendată până la confirmarea planului de reorganizare.

În sesizare, Avocatul Poporului susţine că dispoziţiile atacate contravin art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Una din putinele decizii de bun simt pe care le-a luat institutia asta sinistra. Codul insolventei nu e decat o aberatie promovata din disperarea guvernului de a-si spori colectarile cu orice pret. Din pacate, faptul ca nu le-a mers prin OUG nu inseamna ca n-o sa mai incerce o data prin procedura parlamentara clasica.
  • Tabloidus Tabloidus
    Eu zic ca e totusi bine pentru o tara africana.
  • steaua fara nume steaua fara nume
    Sa fie CCR-ul ultima insitutie publica, cat de cat capabila sa ia decizii normale in tarisoara asta batjocorita in ultimul hal de cei ce fac legile?

Trimite un comentariu

sus