Skip to main content

Minerii din Roşia Montană, către Eugenia Vodă: Suntem revoltaţi că v-aţi autodesemnat purtătorul nostru de cuvânt

 

Sursa foto: citynews.ro/
Sursa foto: citynews.ro/

Publicitate

"Profesioniştii în minerit vă aşteaptă la Roşia Montană, să-i cunoaşteţi şi să vorbiţi cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor", se arată într-o scrisoare semnată de Sindicatul Viitorul Mineritului şi adresată Eugeniei Vodă, realizatoarea şi prezentatoarea emisiunii Profesioniştii, de la TVR.

Scrisoarea sindicatului minerilor din Roşia Montană vine la la patru zile de la solicitarea Eugeniei Vodă adresată Consiliului Naţional al Audiovizualului de a stopa reclamele legate de Roşia Montană. În şedinţa de marţi, CNA a decis oprirea campaniei ce promovează mineritul la Roşia Montană, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

"Suntem revoltaţi că v-aţi auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoaşteţi cu adevărat realităţile de aici. Dacă aţi fi venit la noi, aţi fi aflat că nu suntem nişte brute, aşa cum probabil credeţi, ci suntem oameni sinceri şi direcţi, muncitori" mai scriu reprezentaţii sindicatului în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea deschisă a Sindicatului Viitorul Mineritului, integral:

Profesioniştii în minerit vă aşteaptă la Roşia Montană, să-i cunoaşteţi şi să vorbiţi cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor

Stimată doamnă Eugenia Vodă,

Am citit cu tristeţe şi revoltă scrisoarea pe care aţi adresat-o CNA-ului, prin care aţi solicitat stoparea oricărei publicităţi comerciale pe marginea subiectului Roşia Montană. Este o cerinţă care, din păcate, ne aminteşte de cenzura din vremurile comuniste, cenzură de care măcar noi, cei mai tineri, speram că am scăpat.

În scrisoarea dumneavoastră vorbiţi de noi şi, mai mult, vorbiţi în numele nostru, al roşienilor – asta pentru că cereţi să fim interzişi şi să nu mai putem vorbi noi singuri, oare?

De ce vă jucaţi cu vieţile noastre şi ale copiilor noştri, în condiţiile în care şi noi, prin impozitele şi taxele pe care le plătim, contribuim la salariul dvs. de la TVR, postul public de televiziune?

Suntem revoltaţi că v-aţi auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoaşteţi cu adevărat realităţile de aici. Dacă aţi fi venit la noi, aţi fi aflat că nu suntem nişte brute, aşa cum probabil credeţi, ci suntem oameni sinceri şi direcţi, muncitori. Aţi fi văzut că avem şi noi capacitatea să înţelegem proiectul „la dimensiunile lui de perspectivă”, aşa cum spuneţi, mai ales că mulţi dintre noi au studii superioare – sunt ingineri de mediu, ingineri chimişti, arhitecţi, arheologi, topografi. Avem experienţă de ani de zile şi suntem mineri din tată în fiu. Suntem profesionişti în minerit, asta ştim să facem şi asta vrem să facem.

Şi, tocmai pentru că suntem profesionişti în minerit, ştim ce înseamnă o carieră de suprafaţă, ce înseamnă o uzină de procesare, ce sunt o flotaţie, un iaz de decantare şi un baraj. Tocmai pentru că suntem profesionişti în minerit am evaluat acest proiect folosindu-ne cunoştinţele şi experienţa şi am constatat că este un proiect 100% sigur. Şi, credeţi-ne, noi suntem cei mai interesaţi să fie un proiect sigur, pentru că noi trăim aici, cu copiii, părinţii şi familiile noastre – nu dumneavoastră.

Noi ştim cât de dezvoltată poate fi o zonă în care există un proiect minier de asemenea importanţă. Pentru noi, mineritul înseamnă viaţă! Şi, fie că sunteţi sau nu de acord, de la Bucureşti sau de la Monaco (unde am auzit că locuiţi), cu acest lucru, noi vom lupta până la capăt pentru viaţa noastră şi pentru viitorul copiilor noştri.

Spre deosebire de dumneavoastră, care, spuneţi, aţi făcut ocolul lumii, mulţi roşieni nu-şi permit nici măcar „luxul” să ajungă la Alba Iulia. Ştiţi că la Roşia Montană sunt familii întregi care nu au bani de şcoală pentru copiii lor? Ştiaţi că sunt mii de oameni care nu au un loc de muncă? Acestora, ce le puteţi transmite de la Bucureşti sau de la Monaco?

Comparaţi Roşia Montană cu Central Park, care are 25 de milioane de turişti anual. Lăsând la o parte faptul că turiştii aceia sunt, de fapt, turişti în New York, ce ne propuneţi, să mergem 3.000 de roşieni să cerşim în Central Park?

Vorbiţi de crimă împotriva umanităţii. Noi credem că este o crimă să nu porneşti mineritul într-o localitate minieră şi să o condamni astfel la dispariţie!

Pe viitor, vă aşteptăm aici, la noi, să ne cunoaşteţi înainte de a vorbi în numele nostru. Vă vom primi respectuos şi vă vom vorbi sincer. Veţi înţelege, sperăm, nedreptatea pe care ne-o faceţi trimiţând scrisori deschise, de la Bucureşti, în care vorbiţi în numele nostru, şi veţi vedea, poate, „privirea de ansamblu” de aici, de la Roşia Montană.

Vă aşteptăm!

Cristian Albu,
Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Kius Kius
    Dragii de mineri se pare ca sunt si experti in comunicare, au bani si de publicitate la TV... Cred ca de fapt lor le e mai bine asa. Nu se exploateaza nimic de ani buni, dar banii curg. De unde atatia bani de publicitate si agentii de PR?
  • nadia nitov nadia nitov
    pur si simplu ne cred idioti! o tin langa cu mineritul uitand sa specifice adevarul: ala de suprafata se face cu dinamita! mari porci arvunitii RMGC! au ajuns atat de obraznici ca nu ne pot distruge tara incat sar calul si devin agresivi! ce minerit, fa? sa mori tu, liderule, ca vei mineri cu tarnacopul? iti iei banii si te duci invartindu-te! cu dinamita lucreaza doar canadienii!si cu masinile alea, cat un bloc, tot ei! si in laboratoare cu cianuri, tot ei! n-o sa mai existe un mp de galerie acolo, mincinosule! n-o sa mai existe un cm de teren netoxic! sper sa primiti ce meritati pentru atata marsavie de cata faceti dovada!
  • paul S paul S
    Unde-s astia mineri daca nu s-a dat drumul la exploatare?
    Cum vor fi "mineri" daca exploatarea se face in cariera, pana rad muntii complet?????
    Vor fi artificieri poate.
    Ce piariste jegoase au scris mizeria asta ?
    Cu ce agentii de rahat mai lucreaza astia, stie cineva?
    Daca stie vreunul, dati si voi lista, ar fi o stire de interes.
    E bine de stiut, sa stai in garda, vigilent cu mana pe portofel cand dai peste vre-un copywriter de-asta de tip viermus vesel si flamand.

Trimite un comentariu

sus