Skip to main content

Şefa CNA se va adresa CEDO la următoarea acuzaţie în cazul OTV-DD TV

 

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

"Vă rog să luaţi în considerare că, la orice următoare acuză de acest gen, eu, în nume de şef al instituţiei, mă voi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)", a declarat preşedintele CNA, Laura Georgescu, astăzi, la Parlament, precizând că în ultimele zile, asupra sa au fost făcute "presiuni politice" în cazul OTV-DD TV, relatează Mediafax.

Laura Georgescu a fost audiată, astăzi, în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor cu privire la mai multe sesizări pe care Comisia le-a primit de la reprezentanţii televiziunilor Realitatea TV, Antena 3 şi DD TV.

În acest context, Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PPDD, a spus că partidul a solicitat audierea Laurei Georgescu pentru că a dorit ca aceasta să explice măsurile luate în legătură cu DD TV. De asemenea, Fenechiu a spus că, în 2013, Dan Diaconescu "a avut afectate patru licenţe de către CNA", acesta întrebând-o pe Laura Georgescu dacă "există o campanie a CNA împotriva lui Dan Diaconescu".

Laura Georgescu a spus că a afirmat în mai multe rânduri că, dacă Dan Diaconescu va solicita legal o licenţă audiovizuală la CNA, ea va vota pentru ca Diaconescu să primească licenţa.

În cazul deciziilor luate de CNA în legătură cu televiziunea DD TV, Laura Georgescu a spus că a fost vorba despre hotărâri colective, unanime, ale membrilor Consiliului.

Preşedintele CNA a mai spus că "respinge categoric şi vehement" întrebarea tendenţioasă referitoare la faptul că închiderea DD TV face parte din strategia CNA de a închide orice televiziune a lui Dan Diaconescu.

"Este o încercare de punere a unei presiuni politice asupra preşedintelui unui organism autonom din această ţară, unic reglementator în materia audiovizuală românească, care nu face altceva decât să pună în aplicare Directiva europeană a serviciilor media. Şi o să vă rog frumos să luaţi în considerare că, la orice următoare acuză de acest gen, eu, personal, în nume de şef al instituţiei, mă voi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Nu mă forţaţi să ajung într-o asemenea situaţie, fiindcă vin după zece zile în care asupra mea s-au exercitat toate tipurile de presiuni legate de acest caz. Am avut răbdare şi am aşteptat întâlnirea cu dumneavoastră cu mare speranţă, tocmai pentru a pleca de aici cu certitudinea că nu mă veţi lăsa să ajung în situaţia de a sesiza organismele internaţionale pentru acest subiect", le-a spus Laura Georgescu deputaţilor din Comisia de Cultură, potrivit Mediafax.

În schimb, deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a spus că Laura Georgescu a făcut "nişte afirmaţii de o gravitate extremă" şi a întrebat-o ce presiuni s-au făcut asupra ei. "Care au fost aceste presiuni, ca să scăpăm de CEDO?", a întrebat Gigel Ştirbu.

Laura Georgescu a spus că a primit ameninţări atât "pe telefonul personal", cât şi în spaţiul public.

"De la ameninţări pe telefonul propriu şi personal, pe care mi-l plătesc singură (...), până la o întreagă sarabandă de acuzaţii publice, în spaţiul public, legate de mandatul meu de şef al unei instituţii (...) Trebuie să observaţi ce s-a întâmplat din 19 octombrie până în 29 octombrie şi ce lucruri s-au putut spune fără niciun fel de probare (...) Acest lucru nu este posibil într-un stat de drept, atâta vreme cât un şef de instituţie n-are decât un mandat tehnic, reglementează piaţa audiovizuală, nu face nimic altceva decât să aplice legea. De aici să ajungi să spui (...) însăşi întrebarea «închiderea DD TV face parte din strategia CNA?»... există aşa ceva într-un stat de drept", a mai spus Laura Georgescu.

De cealaltă parte, Gigel Ştirbu a spus că el prin "presiuni" înţelege momentul în care "cineva important în acest stat" sau care deţine "o funcţie" ar fi chemat-o pe Laura Georgescu să-i spună să facă ceva sau să nu facă ceva în legătură cu DD TV.

Prezentă la audierile de la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus la rândul său că, "în momentul în care un parlamentar, oricare ar fi el, declară public că CNA acţionează la comenzi politice", această afirmaţie "este de natură a influenţa activitatea CNA pe o anumită speţă".

"Cu tot respectul pentru domnul Fenechiu, pe care eu l-am cunoscut ca avocat al OTV, consider că nu este potrivit să chemaţi la Comisie preşedintele CNA şi să-l întrebaţi de ce a aplicat legea", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că CNA a mai fost acuzat că a aplicat legea şi anul trecut, în cazul altor radiodifuzori.

Fenechiu a spus că el a ridicat "probleme care există în spaţiul public". "Nu cred că are vreo legătură vreo fostă sau actuală relaţie a mea cu Dan Diaconescu", a spus acesta.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări legate de sesizările primite de Comisia de Cultură de la conducerea Antena 3, conform cărora ar fi existat interferenţe în politica editorială a televiziunii din partea unor instituţii ale statului, Laura Georgescu a spus: "Eu, personal, nu am constatat vreo interferenţă în politica editorială a Antena 3".

În schimb, Gigel Ştirbu a fost de părere că CNA ar fi trebuit să aibă "o poziţie publică" vizavi de "implicarea la nivel declarativ a unor instituţii" ale statului în politica editorială a Antena 3.

Alexandru Jucan, membru al CNA, în cadrul audierilor:

"Problemele legate de Antena 3 şi trustul Intact şi presiunile pe care ei le acuză au rădăcini de anul trecut. Le-am cerut de nenumărate ori să vină să ne spună la ce presiuni sunt supuşi (...) Singurul interlocutor pe care îl avem este un avocat (al trustului Intact, n.r.), însă noi am cerut de anul trecut să ne vedem cu responsabilii editoriali."

Un alt membru al CNA, Monica Gubernat, a spus în timpul audierilor că nu ştie dacă CNA este o autoritate publică abilitată să asigure protecţia jurnaliştilor.

"Noi avem plângeri de la autorităţile judiciare pe ingerinţe în justiţie şi presiunile sunt mari, credeţi-mă", a spus Gubernat.

Pe de altă parte, deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că susţine libertatea presei, dar parlamentarii nu pot face anchete în cazul litigiilor Realitatea şi Antena 3, mai relatează Mediafax.

"Nu cred că putem să facem anchete. Putem să primim sesizări, le putem analiza, putem să dăm o opinie, nu putem da verdicte (...) Nu mă interesează foarte tare ce litigii are Realitatea, nici Antenele. Sigur că la Antene este o problemă pentru că acolo este vizibil ingerinţa şi atacul clar, vădit, subiectiv şi tendenţios al justiţiei, al Parchetului în mod explicit. Este clar, nu că vreau eu sau că mă susţin ei sau că-mi iau vreun ban de la ei sau că aş avea vreun parti pris. Este foarte clar", a spus Mădălin Voicu.

În încheierea audierilor, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, i-a cerut Laurei Georgescu să elaboreze un raport în care să cuprindă toate aspectele semnalate în timpul audierilor şi care să fie trimis Comisiei săptămâna viitoare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • anonimm anonimm
    eu zic sa isi dea demisia!!!
  • didi didi
    ce tupeu fantastic pe sefa cna... dupa ce ca a fost pusa acolo pe criterii politice, ca nu a dat nici macar un interviu ca sa fie numita in functie, acum ameninta cu cedo?! e sanatoasa la cap? probabil ca nu...

Trimite un comentariu

sus