Skip to main content

ACUM 20 DE ANI. Lansarea Antena 1, în presa vremii: „A fost inaugurată televiziunea particulară profesională”

 
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Reclamă din ziarul Libertatea ce anunţa lansarea Antenei 1 - Sursa foto: Paginademedia.ro

Publicitate

DUPĂ 20 DE ANI. Ce spuneau ziarele acum 20 de ani, despre lansarea Antenei 1? În limbajul şi stereotipurile de atunci, publicaţiile au scris despre lansarea Antenei 1, „televiziune particulară profesională”.

Paginademedia.ro prezintă cum s-a văzut în presa vremii lansarea televiziunii Antena 1.

În materialele de presă, data oficială de lansarea era 1 decembrie.

Televiziunea deţinută de „Corporaţia pentru cultură şi artă Intact” a cumpărat publicitate în fiecare zi în ziarul Libertatea, pe atunci un ziar de calitate, cu o lună înainte de lansarea postului. În reclamă, se promiteau „foarte multe filme noi, foarte multe melodii şi foarte multe evenimente”.

După prima emisie, Libertatea a fost şi cea care a publicat un interviu cu primul director general al staţiei, Florin Brătescu. Din acesta aflăm că „nume sonore” se alăturaseră postului de televiziune: Octavian Sava, Valeriu Negru, Octavian Iordachescu, Doina Anastasiu.

Câteva fragmente din interviul de acum 20 de ani:

  • Ce vă conferă atributul de profesionist? „Concepţia de organizare a studiourilor noastre; aparatura de ultima clasă tehnică; structura programelor; calitatea oamenilor cu care le realizăm.”
  • Înseamnă că veţi face o concurenţă serioasă televiziunii naţionale! „Am pornit de la ideea că nu vom concura ci vom completa televiziunea naţională oferind ceea ce aceasta nu pridideşte să facă (...). Programele noastre sunt structurate mai ales pe filme artistice, documentare, de animaţie, pentru toate vârstele şi preferinţele. Nu vor lipsi emisiunile muzicale, show-urile atât de gustate de tineri.”
  • Dar atât de copioasele „mese rotunde” politice, partinice, partizane şi chiar partizanale? „Oricât de copioase ar fi ele, preferăm să fie „servite” de alţii!”
  • Am văzut emiţătorul şi m-a impresionat lucrarea, ca performanţă tehnică. Cine sunt „vinovaţii”? „Antrepriza Română de Poduri-Bucureşti, directorul general ing. Robică Popină; directorul filialei 3, ing. Constantin Mlak; specialistul în montaje Tomel Buzatu. Aş remarca şi aportul ing. Vladimir Bogdănescu, directorul tehnic.”

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (7)
Primul interviu despre lansarea Antenei 1, realizat în decembrie 1993. Sursa foto: Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cactuss cactuss
    Ce anomalie! Daca au emis pe 1 Decembrie 1993, de ce nu sarbatoresc 20 de existenta, duminica, ca si ProTV?
  • OBSERVATOR MEDIA @ VIZUAL OBSERVATOR MEDIA @ VIZUAL
    Daca acum 20 de ani,vechiul administrator al unor conturi ceausiste si proaspat patron de televiziune facea declaratii pacifiste,populare si optimiste, acum acesta asteapta sub patura venirea poterei pentru a-i da premiul pe care cu siguranta il merita....la multi ani!
    Am plecat de ceva timp din Antena Group si am certitudinea ca am parasit groapa cu smoala, ca Dumnezeu m-a tras cu o putere supranaturala din acest malefic group.Nu glumesc si nu bat campii, asta simt in fiecare zi.Acum lucrez intr-adevar intr-o altfel de lume, una normala,fara presiuni si fara obligatii ilegale si contra-regulamentare.Cine crede ca in acest moment in Antena asta lumea munceste cu drag,se inseala amarnic.Am muncit acolo de 15 ani si in primii 10 am savurat fiecare moment.Au inceput insa primirea bobarnacelor,a palmelor,a suturilor si in ultimii 2 ani a pumnilor in gura si in stomac.
    As putea sa spun multe poate chiar tot,dar nu vreau sa abuzez nici de spatiu si nici de timpul vostru.Evident a fost faptul ca numirea in functii cheie a unor novici cu restante pe toate planurile,coroborate cu concedierea unor profesionisti dar si implementarea unor politici grave de reducerea costurilor, a dus la crearea unui cimitir al elefantilor pitici.Pe putinii profesionisti ramasi in cimitir am sa-i rog sa ma ierte pentru afirmatiile mele,dar varsta fratilor nu este o piedica niciodata,deoarece oricne stie ca odata cu ea se aduna si informatia!
    Nu am de ce sa urez la multi ani Antenei 1, ca nu vor mai fi, dar urez la multi ani celor cativa care mai sunt acolo si merita urarea!
  • andrei andrei
    Degeaba au facut 20 de ani daca n-au lansat si ei HD sau 16:9. Le doresc faliment!!!!!!!
  • andrei andrei
    Degeaba au facut 20 de ani daca n-au lansat si ei HD sau 1:9. Sau macar sa mai scoata din grila jegurile alea de emisiuni... Le doresc faliment!!!!!!!!!!
  • Expertul F.C., Expertul F.C.,
    La putini ani, antena 1! parazitii - De ziua ta http://www.youtube.com/watch?v=PRmIMyJaPO0
  • protopopescu protopopescu
    ce comunisti. bine pe vremea aia inca era normal ca eram doar la 4 ani de la revolutie. dar acum? au trecut 24 de ani si ei tot asa sunt. sigur ca in locul unui profesionist cum era Florin Bratescu acum e un alt profesionist, in bomboane si prajituri. La multi .... Antena 1.
  • Iñaki Iñaki
    Si mie...
  • pandele pandele
    mi-e sila.
  • Senior Senior
    La multi ani, Antena 1!

Trimite un comentariu

sus