Skip to main content

Băsescu: Se încearcă realizarea unui monopol TV care să includă şi Televiziunea Română

 
Traian Basescu, Cotroceni
Traian Basescu, Cotroceni

Traian Basescu, Cotroceni

Publicitate

ACTUALIZARE.  Victor Ponta: "Băsescu ori nu înţelege, ori minte. Am modificat legea TVR ca să poată emite în Republica Moldova". Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că acuzaţiile şefului statului în privinţa TVR sunt "o tâmpenie", iar Traian Băsescu "ori nu înţelege" ce a explicat anterior, ori "minte" şi încearcă "să prindă muşte cu moguli" în 2014 cum ar fi făcut în 2009, scrie Mediafax. Replica premierului la declaraţia de vineri a preşedintelui Traian Băsescu, în articol.

Televiziunea Română şi radioul public sunt ţinte ale Guvernului şi ale majorităţii parlamentare, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, în această seară, într-o intervenţie de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a spus că săptămâna trecută a întors la Parlament o lege care modifica Legea de organizare şi funcţionare a Societăţilor Române de Radio şi Televiziune. Pentru că aceasta are o ţintă ”legată de servirea unor interese şi de punere sub control total în interese de partid a televiziunii publice şi a radio-ului”.

”Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege din 1994 care este legea de funcţionare a Societării Române de Televiziune şi Radio. În cuprinsul acesti legi se dădeau trei soluţii. SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat, nimic suspect. A doua variantă era că pot dobândi calitate de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Se putea potrivi mănuşă unor televiziuni aflate în insolvenţă şi cu emisia oprită. Şi cel mai interesant este punctul trei care spune că SRR şi SRTV pot achiziţiona părţi sociale sau acţiuni în cadrul unor societăţi comerciale existente”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

La începutul discursului său, Traian Băsescu s-a declarat mulţumit că ordonanţa de urgenţă (OUG) legată de codul insolveţei a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, însă a spus că ”jocul puterii nu se opreşte aici”.

"Aşa cum multe din posturile de televiziune au semnalat, cum şi eu am semnalat, a fost o OUG legată de insolvenţa care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară. Vă reamintesc, încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau radio, până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, sunt fatale pentru acestea. Toate ar fi devenit extrem de dependente de guvern, de admninistraţiile locale, de cei care aveau soluţiile de încetare a emisiilor”, a explicat preşedintele Băsescu.

Alte declaraţii făcute de Traian Băsescu cu privire la situaţia audiovizualului din România, în continuare:

  • Este foarte clar că situaţia economică a radioului şi a televiziunii publice, în mod deosebit, e dificilă, că la televiziunea publică se fac achiziţii absolut nesăbuite de mijloace de transport, cu sume uriaşe, în condiţii de dificultăţi financiare deosebite.
  • Atunci sigur că în baza modificării legii de funcţionare un post mai puternic financiar, unul care mai trăieşte şi mai face bani ba din achiziţii de terenuri supraevaluate de la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS, sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea face din Televiziunea Română o anexă a unui grup media deja existent.
  • Probabil de aici furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni, după ce am întors înapoi în Parlament legea de modificare a legii de funcţionare a televiziunii şi radioului român.
  • Categoric, această lege are o ţintă legată de servirea unor interese de punere sub control total în interes de partid a televiziunii publice şi a radioului, eventual.
  • Sper ca Parlamentul să ţină cont de observaţiile făcute şi să dea un statut clar pentru cele două instituţii.
  • Este un avertisment pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual care să includă şi Televiziunea Română.
  • Am ajuns la această concluzie după OUG cu insolvenţa şi modificarea legii de funcţionare a TVR şi a radioului public.

Replica lui Ponta la acuzaţiile preşedintelui cu privire la TVR

"E chiar o tâmpenie, ca să spun foarte clar. Am mai explicat o dată şi sper că până la urmă cineva cu cap înţelege. Noi am făcut o mică modificare la legea TVR pentru a da posibilitatea ca TVR România să emită din nou în Republica Moldova. Din 2007 nu mai emite în Republica Moldova şi am semnat un acord - nu noi, televiziunea română cu televiziunea din Moldova. Ieri s-a publicat hotărârea CEDO de închidere a conflictului între România şi Moldova, iar la 1 decembrie noi am asigurat tot necesarul tehnologic şi de infrastructură pentru ca TVR să poată să emită în Moldova. Asta este schimbarea la lege, ori nu înţelege domnul preşedinte, ori pur şi simplu vă minte. În ambele situaţii e foarte grav. (...) Iar a început să prindă muşte cu moguli şi ... ok, ne-a păcălit în 2009 o dată, dar chiar şi în 2014 iarăşi ne ia cu Vântu şi cu Voiculescu?", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • asd asd
    pro si kanal nu fac politica :)) hahahah
  • Brusc Willis Brusc Willis
    Da, da, da, pana acum TVR-ul a fost atat de apolitic, iar acum, brusc si dintr-o data, a intrat pe mana USL-ului... Poate ne povesteste putin Dl. Masa Verde cum era cand toata redactia Evz se mutase in studiourile TVR, ha? Mai, sa fie! Cat de toxic poate fi omul asta pentru societate cu intrigile si manipularea lui de doi lei!
  • tom tom
    sa te uiti in gura ăstuia după atâta timp trebuie să fii cel puţin ...*deştept*! Şi să crezi că abia începând de acum tvr e postul puterii politice trebuie să fii şi mai *deştept*.
  • Mego Mego
    Cand o sa dispara si Chioru de la cotroceni o sa ne joace in picioare USL-isti,au 99 % din mass media la mana lor.
  • Fane Fane
    Ha,ha,ha.
  • ioana ioana
    Cel care a gindit toata aceasta masinatiune nu e altul decit demeter andras.cel care a furat pur si simplu la vot in parlament functia de pdg al radioului public.cel care conduce in mod nesimtit 5 departamente in tvr.un incompetent ,fara meserie cu abilitati fabuloase in a fura,frauda,maslui.un hot perfect care se gudura pe linga prosti ca saftoiu.
  • mad79 mad79
    ai uitat de Digi 24,cel mai profesionist canal de stiri,din tara!
  • parerea mea parerea mea
    Ia sa analizam putin: varanul cere,din motive contabile,dizolvarea b1tv;ponta a vrut,prin ordonanta de urgenta cu insolventa, sa suspende licenta realitatea, tvr este oricum sub papucul analistului lui felix. Ce mai ramane?a3,romania tv, a1,tvr 1&prima lui burci a lu hrebe(pro si kanal d nu fac politica).
  • Horea Horea
    Cine-i permite lui Gadea sa intre in TVR?
    Are legitimatia adecvata?
  • Go Goo's Go Goo's
    Prieteni din TVR s-au intalnit destul de des cu Gadea prin institutia poporului.Este pura intamplare ca acesta viziteaza noaptea tarziu TVR sau atunci se trezeste?

Trimite un comentariu

sus