Skip to main content

DECIZIE. Ion Cristoiu nu mai merge ca invitat la B1TV

 

Cristoiu

Publicitate

Jurnalistul Ion Cristoiu a spus într-o postare pe Facebook că nu vrea să mai participe la talk-show-urile de la postul B1 TV. "Am scris că mă gîndesc a nu mai merge la B1tv – şi în dimineaţa asta, la rece, am decis asta, deocamdată în privinţa talk-showurilor – cu interviul (o emisiune fixă din grila postului - n.r.) o să mai văd", a scris jurnalistul, astăzi, pe Facebook.

Jurnalistul apare în grila postului B1 TV cu o emisiune fixă, de o oră, difuzată duminica de la ora 18.00, sub titlul "Interviurile lui Ion Cristoiu".

Decizia lui Cristoiu vine în contextul unor discuţii aprinse avute aseară cu Sabin Orcan (fost prim redactor-şef adjunct la Adevărul, în prezent realizator TV - B1 TV), în emisiunea "Sub semnul întrebării", realizată de Robert Turcescu, la postul B1 TV.

În timpul emisiunii de aseară, vizibil iritat de controversa cu ceilalţi invitaţi (Sabin Orcan şi Grigore Cartianu) pe tema celor "300 de hectare de teren" cumpărate de Traian Băsescu pe numele fiicei sale, Cristoiu a afirmat în mai multe rânduri "La Biserica Adorarea lui Traian Băsescu eu nu mai vin. Eu nu mai vin, e clar?"

Câteva fragmente din dialogul în contradictoriu dintre Ion Cristoiu şi Sabin Orcan:

Ion Cristoiu: "Din punctul meu de vedere Traian Băsescu nu avea ce să iasă, cu steagul României în spate, să vorbească despre fiica sa."

Sabin Orcan: "Atâtat timp cât a fost atacat el, ca preşedinte, că e vorba de instituţia Prezidenţială..."

I.Cristoiu: "A fost atacată fiica sa, are 40 de ani."

S. Orcan: "Nu, a fost atacat şi el. Vă aduc aminte că titra pe Antene: 'Traian Băsescu şi-a folosit procurorii ca să-i facă fiicei lui nu ştiu ce'…"

I. Cristoiu: "Ce treabă au Antenele? Şi dacă era atacat la Antene, ce? Voi nu îl atacaţi pe Ponta?

S. Orcan: Domne’, dar eu nu răspândesc minciuni cum fac ăia de la Antene.

I. Cristoiu: Un organ de presă are voie să spună...Preşedintele nu are voie să polemizeze.

S. Orcan: Dar nu să se ducă premierul României, Victor Ponta, toată ziua la televiziuni şi să spună tot felul de minciuni. (...) Ipocrizia este că Ponta ne spune azi că ăştia sunt plătiţi din bani publici, că Băsescu, Papici sunt plătiţi din bani publici. Dar el din ce bani este plătit? Din banii lui Ilie Sârbu? Nu e plătit din banii noşti?

I. Cristoiu: Domnule Orcan, potoleşte-te, Domnu’ Orcan, ascultă-mă puţin. Eu sunt sătul de Biserica Adorarea lui Băsescu. Am o rugăminte. Dacă vreţi să faceţi biserica asta, eu nu mai vin. Nu mă interesează enoriaşii. Traian Băsescu a făcut o greşeală enormă, pentru că acum când va ieşi să vorbească despre descentralizare nu îl va mai asculta nimeni.

S. Orcan: Nu sunt de acord cu asta.

I. Cristoiu: De ce trebuia să cumpere 300 de hectare?

S. Orcan: Întrebaţi-o pe fiică-sa.

I. Cristoiu: Atunci să iasă fiică-sa la comisie. (....)

I. Cristoiu: Domnu’ Orcan, te rog frumos, nu striga la mine. La Biserica Adorarea lui Traian Băsescu eu nu mai vin. Eu nu mai vin, e clar?

S. Orcan: Eu nu fac parte din asta, domnu’ Cristoiu. Eu nu ador pe nimeni, nu am adorat în viaţa mea pe nimeni.

I. Cristoiu: Ceilalti, de la Antena 3, sunt spălaţi la creier, invers.

S. Orcan: Să fie sănătoşi!

I. Cristoiu: Vă rog frumos, nu fiti si voi spalati la creier, dar pe invers, de Traian Băsescu.

S. Orcan: (...) Mă jigniţi, mastre? Şi eu vă pot aduce lucruri din trecut, să vă spun că adoraţi un om politic. Îmi ador doar nevasta, dacă vreţi să ştiţi.

Înregistrarea completă a emisiunii o găsiţi AICI (site-ul B1 TV), iar disputa dintre cei doi începe pe la minutul 00.38.

Spre finalul emisiunii, discuţiile s-au mai calmat. În câteva rânduri, Robert Turcescu a încercat să îi atragă pe invitaţi în discutarea altor subiecte, tocmai pentru a detensiona atmosfera.

Textul integral postat de Ion Cristoiu, astăzi, pe Facebook:

"1. Puţină lume ştie că nu eu mă ofer ziarelor şi televiziunior, ci ziarele şi televiziunile îmi fac oferte. Le accept nu pentru bani, sînt deja pensionar cu acte în regulă şi, în plus, observ, dramatic, cum se apropie funia de par şi eu n-am terminat o mare parte din proiectele de scriitor şi eseist, le accept convins că ziarul sau postul respectiv are nevoie de analiza mea de om care a făcut ziare la viaţa lui, care a citit şi a scris despre politică şi istorie. Dacă postul tv sau ziarul are nevoie, în persoana mea, de un luptător, de un revouţionar, de un argat al unuia sau altuia dintre politicieni, să-i fi de bine, m-a pierdut de muşteriu. Am scris că mă gîndesc a nu mai merge la B1tv – şi în dimineaţa asta, la rece, am decis asta, deocamdată în privinţa talk-showurilor – cu interviul o să mai văd- nu pentru a stîrni vreun sentiment în sufletele facebookiste, ci pentru că printre cei cu care am dialogat pînă acum am găsit şi altfel de oameni decît chibiţi ai uneia sau alteia dintre echipele de lupte care se bat în arena politică.
Repet ce am spus şi-n postarea de azi noapte. Critica, oricît de severă, adusă unui politician de un jurnalist care se respectă, trebuie să fie inteligentă, convingătoare, fie şi din considerentul că printre telespectatori sau cititori se află şi oameni normali, care vor să înţeleagă ce se întîmplă în politică, spre deosebire de enoriaşii diferitelor biserici şi bisericuţe, care aşteaptă doar înjurături şi cîntări. Constat însă tot mai surprins că unii confraţi mai tineri, seduşi de zîmbetele parşive ale politicienilor, încîntaţi că primesc mesaje şi telefoane de felictare (ipocrite, desigur) de la politicieni, îşi reduc intervenţiile în scris sau la tv în litanii pro sau contra.
Nu văd în aceste condiţii rostul prezenţei mele. Ce să fac? Să turui toată emisiunea Ponta e un ticălos, Băsescu e un erou al zilelor noastre? Păi, pentru aşa ceva sînt mult mai buni tinerii confraţi, care, oricum, sînt şi mai în putere decît mine. Spre deosebire de tinerii confraţi, eu am lucrat în presa comunistă. Ştiţi care era coşmarul? Nu obligativitatea de a-l lăuda pe Ceaşescu. Nu indicaţia de a denunţa capitalismul. Coşmarul era că număr de număr trebuia să scriem şi să publicăm aceleaşi lucruri, toate clişee imbecile. Aşa am impresia că se întîmplă acum în presa devenită tot mai de partid. Ţi se sugerează cam aşa: Da, Traian Băsescu a greşit în chestia cu terenul, dar dacă-l criticăm facem jocul Antenelor sau al lui Ponta sau al lui Blaga. Răspund: Şeful statului iese în direct la TV şi anunţă că prin fata sa a cumpărat 300 de hectare cu un credit de la CEC. Trebuie să fii duşman al lui Băsescu pentru a nu-ţi spune, ia să vedem dacă totul e în regulă? Nu, trebuie să fii jurnalist pur şi simplu."

Ion Cristoiu: M-am săturat pînă-n gît de Antena 3 pe dos

Aceasta nu a fost singura reacţie a lui Ion Cristoiu, pe Facebook. Aseară, la câteva ore după încheierea emisiunii "Sub semnul întrebării", Cristoiu a postat pe reţeaua de socializare un alt mesaj în care spunea "Mă bate gîndul să nu mai merg la emisiunile de la B1 Tv".

Mesajul integral: "Mă bate gîndul să nu mai merg la emisiunile de la B1 Tv. M-am săturat pînă-n gît de Antena 3 pe dos. Puţini sînt cei care l-au criticat atît de dur pe Ponta ca mine.Înţeleg însă ca aceste critici să fie argumentate. Nu înţeleg însă ca emisiuni întregi să fie succesiuni de înjurături la adresa lui Ponta şi succesiuni de cîntări la adresa lui Traina Băsescu. Mulţi spun că presa s-a împărţit în două din punctul de vedere al telespectatorilor: fani Băsescu sau duşmani de-ai lui Băsescu. Telespectaori care să nu facă parte din cele două galerii nu sînt? Şi dacă sînt ei la ce dracu se uită?!"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • micubere_laputere micubere_laputere
    noi astia simpli am plecat la munca si am lasat acolo pe astia cu scoli inalte sa se certe si sa se dezbine pe post - rusine lor - noi nu suntem manipulati, pentru ca stim ce votam - cu respect, micubere, recombinant (nedezbinat)
  • Florin Mihut Florin Mihut
    Încă un exemplu care ne arată cit de dezbinati suntem. Voi cei inteligenti care aveți nume mari,scoli înalte si doctorate, nu reușiți sa va uniti împotriva celor care voi, in comun de acord agreati ca sint ciocoii neamului care ne distrug tara, va rog sa nu mai spuneti ca noi cei simpli cetateni sintem manipulati de catre antene si nu știm ce votam.
    Rusine vouă!
  • ionut ionut
    CRISTOIU=ROMANIA TV
  • prietene prietene
    prietene antena 3 e sluga us-ului nu "sunt cu USL-ul" aia sunt slugile oricui le zice voiculescu, daca maine le zice sa-l pupe in dos pe basescu, se conformeaza, aia nu sunt jurnalisti, sunt prostituate...
    Astia de la B1 au si ei multe emisiuni penibile, dar au cateva care echiar merita urmarite, emisiuni lipseite de limbi in "dosul" diferitilor politicieni..
  • mariana mariana
    Cristoiu, o"curva" comunista, asa a facut si cu haznaua3, cind a simtit ca adoratul lui ilici si puscariasul nastase pierde a fugit imediat dincolo, l-a ludat pe Basescu, acum ce sa gindit el; hai sa merg dincolo la ghita ca doar e plagiatorul la putere nu? drum bun tov. cristoiu mergi la celalant closet cu, ciutacu, chireac, ciuvica,vezi ca mai vine si securistul dogaru ca de' dumitale lichioanele astea te fac fericit.
  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Cum tocmai ce intram in ultimul an al ultimului mandat al dictatorului, se cheama ca micul deontolog peltic a dat semnalul la dezertari & repozitionari in tabara basista. Cat de curand o sa-i vedeti si pe ceilalti sobolanei cum sunt brusc loviti de revelatii si incep sa muste mana care i-a hranit atatia ani.
    Problema cu asta micu' si galagiosu' e ca e la a nu stiu cata repozitionare, cred ca isi pune memento-uri la telefon sa nu se incurce in declaratii de la o zi la alta.
  • iulian iulian
    corecta decizia lui cristoiu din partea mea cei de la b1 sunt ca o secta a lui basescu ,macar la antena 3 aia sunt cu usl la rtv sunt cu psd dar secta de la b1 nu are apartenenta politica ei sunt nicte sectanti a lui basescu cand base era cu pdl era bun pdl cand base s-a despartit de pdl toti de la b1 injurau pdl , maine base se impaca cu blaga secta de la b1 lauda iar pdl daca base se duce cu antonescu la anul secta de la b1 i linge pantofii lui antonescu ,normal ca si cristoiu nu poate sa se compromita chiar in halul asta cand era pdl la guvernare mai ziceam ca tine cu pdl dar sa devii un sectant de a lui basescu asta chiar te descalifica iremediabil , nu poti sa zici ceva de rau da base la b1 ca mai au putin si te scot sectantii in suturi afara din studio ,orcan ala facea spume la gura contra lui cristoiu ca a indraznit cristoiul sa zica ceva de rau de base
  • Horea Horea
    @Marius

    Nu cred ca mai era nevoie de ... erata!
    Era bine si cu biţi dar, cu ghilimele.
  • ANTIBASE ANTIBASE
    Dusmanul dusmanului meu este aliatul meu ! Daca ai citi ai gasi nenumarate exemple in istorie in care persoane, organizatii, chiar tari au fost aliate pentru ca aveau un inamic comun(ex: SUA si URSS versus Germania fascista) !
    Acum cine este prostul ?
  • Horea Horea
    Am vrut sa-ti raspund dupa ce ti-am citit primele doua propozitii.
    Nu mai e insa cazul dupa ce-am parcurs toata postarea.

    Da, se vand DAR, nu pe nimic!
  • Marius Marius
    Erată: biţi=hoţi.
  • Marius Marius
    Eu sunt anti băsescu, asta nu inseama că sunt pro voiculescu. În fond băsescu=voiculescu. Amândoi sunt biţi cu acte în regulă. Dar tu se pare că uri place să fi sodomizat de cel maimare hoţ: băsescu.
  • goagal goagal
    Pe cine dracu intereseaza ca vine sau ca nu vine LingeBlide asta de Cristoiu la televiziunea lui Basescu ? De cand s-au dat astia de la B1 pe politica, eu unul nu mai uit la ei.
  • Romeo Romeo
    Daca e intr-adevar un MERCENAR, macar e unul care scrie ca i-a luat la rost pe cei care vin la bisericile pentru adorarea unuia sau altuia dintre sefi.
  • livia pila livia pila
    Orcan asta e o dsavirsita sluga basista. Tipa din toti rarunchii ca sa il apere, e intr-un concurs de tipat cu Andreea Pora si Robert Turcescu. Orcan e un mercenar. Se teme ca daca nu e destul de infocat basist va fi dat afara, va deveni iar somer, somer pe viata. Ce face el, ce fac Turcescu si Ponta seamana leit cu ceea ce fac Gidea, Radu Tudor, Stoicescu, Mircea Badea, Dana Grecu la Antena 3. Toti se vind pe nimic. Toti practica prostitutia de presa. Mi-e mila, mi-e greata de ei.

Trimite un comentariu

sus